'2. Kudüs Istisare Toplantisi' Ankara'da Basladi

Diyanet Isleri Baskanligi tarafindan düzenlenen “2. Kudüs Istisare Toplantisi”, Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas’in katilimiyla Ankara’da basladi.

'2. Kudüs Istisare Toplantisi' Ankara'da Basladi
Ilki Türkiye’de Filistin için faaliyet gösteren vakif ve dernek temsilcileri ile yapilan Kudüs Istisare Toplantisi’nin ikincisine akademisyenler, uzman ve gazeteciler davet edildi. Diyanet Isleri Baskanligi’ndan yetkililerin de katildigi toplantinin açilis konusmasini yapan Diyanet Isleri Baskani Erbas, toplantiya katilan davetlilere tesekkür ederek, “Bu istisare toplantisina istirakinizle bizleri çok mutlu ettiniz. Öncelikle tesekkür ediyorum. Kudüs davamiz konusunu özellikle ilim ve fikir adamlariyla yüz yüze görüselim diye bu toplantiyi tertip ettik. Burada Kudüs meselesinin öneminden ve Kudüs’le ilgili daha kalici, nitelikli neler yapabiliriz onu konusacagiz” dedi.

Erbas, Müslümanlarin Kudüs’le ilgili müzakereler yapmasinin önemine isaret ederek, “Her an Dârüsselâm’dan bahsetmemiz gerekiyor. Dârüsselâm’in nasil dârulharp haline getirildiginin sebeplerini ve süreçlerini anlatmamiz gerekiyor. Hazreti Davud Peygamberin kurmus oldugu sehir, Hazreti Süleyma’nin adeta gelistirdigi, zirveye tasidigi sehir nasil bugün bu halde bunlara bizim temas etmemiz gerekiyor” diye konustu.



“Dünyayi darulharp haline getirmeye çalisiyorlar”

Kudüs’ün tarihiyle ilgili süreçleri anlatan Erbas, “Hristiyanlarin Yahudilesmis kesimi olan Evangelistler, tanri kralligini bir an önce yeryüzünde gerçeklestirme düsüncesiyle siyonist Yahudilerle birlesmislerdir. Siyonist Yahudiler ile birlesen Evangelist Hristiyanlar, dünyayi darulharp haline getirmeye çalismaktadirlar. Müslümanlar olarak bunun bilincinde olmaliyiz. Insallah bu müzakerelerimizde, istisarelerimizde dünyayi uyaracak mesajlar vermemiz lazim. Bugün tanriyi kiyamete zorlama amaciyla dünyada ne gibi terör faaliyetleri yaptiklarina bizim isaret etmemiz lazim, yoksa bu acilarin sonu gelmez” ifadelerini kullandi.

Kudüs davasini uluslararasi düzeyde daha güçlü sekilde savunmanin istisaresini yaptik”

Diyanet Isleri Baskanliginin son yillarda bu amaçla yaptigi çalismalari anlatan Erbas sunlari söyledi:

“Bu gaye ile 2018 yilinda Istanbul’da Uluslararasi Kudüs Zirvesi yapmistik. Faydali sonuçlari oldu. Orada aldigimiz kararla Kudüs ziyaretlerini yogunlastirmayi planladik. Kudüs davasini ilmi, akademik ve uluslararasi düzeyde daha güçlü sekilde savunmanin istisaresini yaptik. Bu baglamda Müslüman ülke ve toplumluluklarla daha siki ortak çalisma karari alindi ve bu süreçte beraber çalismalar yapildi. Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlügümüz bünyesindeki Umre Hizmetleri Daire Baskanligimizin ismini Umre ve Kudüs Ziyaretleri Daire Baskanligi olarak degistirdik ve görev ve çalismalarini bu sekilde yapilandirdik. Türkiye Diyanet Vakfimiz insani ve sosyal yardimlardan egitime tüm imkanlariyla elinden geleni yapmaya devam ediyor. Kadir Gecesi terör devleti Israil’in yapmis oldugu saldirilarin hemen ertesi günü Türkiye Diyanet Vakfi gönüllüleri, mensuplari Gazze’de Müslümanlarin yanindaydi. Gerekli yardimlari, ilaç, ambulans, hastane hizmetleri gibi konularda kardeslerimizin yaninda yer aldi. Isgalcilerin son saldirilari münasebetiyle yine bayram öncesi Müslüman ülke ve topluluklarin dini liderleriyle olaganüstü bir toplanti yaptik. Bilhassa Müslüman ülkelerin yöneticilerini ortak karar almaya tesvik etmenin yollarini konustuk. 20 Mayis’ta iki hafta önce bu salonda ülkemizdeki Kudüs ve Filistin’e hizmet amaciyla kurulan STK ve AFAT, TIKA, Kizilay gibi devlet kurumlariyla bir toplanti yaptik. Ihtiyaç odakli çalisma komisyonlari kuralim düsüncesiyle o toplantiyi yaptik. Yine isgalcilerin son saldirilari üzerine dünyadaki farkli dinlerin liderlerine ve bilhassa Yahudi ve Hristiyan 125 din adamina bir mektup hazirladik, gönderdik. Elbette Kudüs özgür oluncaya kadar ne yapsak azdir. Biz Müslümanlar olarak buna inaniyoruz. Bugün burada sizleri dinlemekten onur duyacagimi ifade etmek istiyorum.”

Rifat Börekçi Egitim Merkezi’nde gün boyu devam edecek programda, güncel gelismeler çerçevesinde dünyanin ve Islam cografyasinin Kudüs ve Mescid-i Aksa konusundaki duruslarinin degerlendirilmesi ve Kudüs ve Mescid-i Aksa’da yasanan hak ihlalleri ve insan haklari sorunlarinin giderilmesi için atilmasi gereken adimlar müzakere edilecek.
Kaynak: İHA