Teknik Tekstil Üretiminde Kullanilan Dokunmamis Kumasin Yüzde 95'I Gaziantep'ten

Korona virüs nedeniyle zorlu bir dönem geçiren Gaziantepli tekstil üreticileri, Haziran’da toparlanma sürecine girdi. Türkiye’de teknik tekstil alaninda kullanilan dokunmamis kumasin yüzde 95’inin kentte üretildigini ifade eden Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri (GAIB) Koordinatör Baskani Ahmet Fikret Kileci, tekstil ürünlerinin kalitesinin de arttigini söyledi.

Teknik Tekstil Üretiminde Kullanilan Dokunmamis Kumasin Yüzde 95'I Gaziantep'ten
Korona virüs nedeniyle 2020’nin Mart, Nisan ve Mayis aylarinda zorlu bir dönem geçiren Gaziantepli tekstil üreticileri, Haziran’da toparlanma sürecine girdi. Bu toparlanmada teknik tekstil yatirimlarinin da payi bulunuyor. Bu yatirimlarla birlikte Türkiye’de teknik tekstil alaninda kullanilan dokunmamis kumasin yüzde 95’inin kentte üretildigini ifade eden Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri (GAIB) Koordinatör Baskani Ahmet Fikret Kileci, tekstil ürünlerinin kalitelerinin de arttigini söyleyerek, “Bugün biz geçmisteki Avrupa ülkelerinin yerini aldik ve birçok ülke arasinda öne çikiyoruz. Tekstil ürünlerimiz, dünyanin her yerine ihraç ediliyor.” dedi.

Türkiye tekstil ihracatinin yaklasik yüzde 25’inin yapildigi bölgede pandemi boyunca zorlu bir dönem geçiren tekstil üreticileri, kisa sürede sartlara ayak uydurarak üretimde ve ihracatta eski performansini yakaladi. Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan GAIB Koordinatör Baskani Ahmet Fikret Kileci, pandemi döneminde Gaziantep’te teknik tekstil üretimi ve yatirimlarinin iki katina çiktigini belirterek, “Pandemi döneminde tekstilin belli bir bölümü ciddi bir düsüs yasadi. Diger yandan teknik tekstil yatirimlari ise ivme kazandi. Tabii teknik tekstil tamamen tekstilin yerine geçti demek dogru olmaz. Daha önce de ifade ettigimiz gibi pandemi öncesinde tekstilde görmeye alistigimiz yüksek ihracat rakamlarinda yasanan kisa süreli bir düsüsten sonra önceki performansin yakalanmasi uzun sürmedi. Burada pandeminin bize kattigi ise artan teknik tekstil yatirimlari oldu” dedi.



“Teknik tekstil çok önemli bir ivme kazandi”

Tekstil üreticilerinin pandemi döneminde zorlu bir süreç geçirdiklerini ancak kisa sürede ihtiyaca yönelik bir dönüsüm saglayarak üretim yapmaya devam ettiklerini ifade eden GAIB Koordinatör Baskani Fikret Kileci, “Pandemi sürecinde lüks tüketimde ciddi anlamda bir gerileme oldu. Çünkü insanlarin tüketim aliskanliklari degisti. Bir sekilde öncelikler siralamasi degismeye basladi.

Insanlar daha rahat tüketilebilen ürünlere yöneldi. Lüks tüketim ikinci üçüncü plana düstü. Bu nedenle tekstilin belli bir bölümü çok ciddi dip yapti. 2020 yilinin Mart-Nisan-Mayis aylarinda yüzde 50 ila 70’lere varan düsüsler yasadik. Ama sonrasinda bu durum yavas yavas artiya döndü. Gaziantepli tekstil üreticisi kisa sürede bu durumun farkina vardi ve üretimine yön verdi. Böylece kentimiz burada da ön plana çikarak ihracatta artiya geçmeyi basardi” ifadelerini kullandi.

“Teknik tekstil üretiminde kullanilan dokunmamis kumasin yüzde 95’i Gaziantep’ten”

Türkiye’de teknik tekstil üretiminde kullanilan dokunmamis kumasin yüzde 95’inin Gaziantep’te üretildigini ifade eden Kileci, “Tekstil sektöründe kisisel koruyucu ekipman tarafi bu süreçte en önemli artilarimizdan bir tanesiydi. Bu konuda kendine yetebilen 2 ülke var. Bir tanesi Çin, bir digeri Türkiye. Türkiye’yi de bu alanda öne çikaran Gaziantep. Teknik tekstil üretiminde kullanilan dokunmamis kumasin yüzde 95’i Gaziantep’te yapiliyor. Geçtigimiz süreçte teknik tekstil yatirimlari minimum yüzde 70 ila 80 artti. Bizim bundan önce aylik 500 ton olan meltblown üretimimiz suanda 2 bin 500 tonlara yaklasti. Yine 20 bin ton olan spunbond ve spunlace üretimlerimiz en az iki katina çikti” dedi.



“Tekstil ürünlerimiz, dünyanin her tarafinda özellikli yerlerde satiliyor”

Kileci, Gaziantepli tekstil üreticilerinin katma degerli, modern, çevreci, saglikli ürünler üretmek suretiyle Avrupa ülkelerinin yerini aldigini belirterek, “Standart bir ürün ile rekabet sansiniz bulunmuyor. Katma degerli, modern, çevreci ve saglikli ürünler üretmek zorundayiz ki biz de bu yolda ilerliyoruz. Suanda Türkiye tekstil sektöründe en önemli üretim kaynagi organik ürünler, geri dönüsümden elde edilen ürünler. Biz bunlarla zaten rakiplerimizin ciddi anlamda önüne geçiyoruz. Cografi konumumuz ve üretim hizimizdan kaynakli birtakim avantajlarimiz var. Bunlari da çok iyi kullanarak birçok ülkenin önüne geçiyoruz. Su hususu özellikle vurgulamak istiyorum. Kilosu bir dolarlik maldan 100 milyon dolarlik satacagimiza, kilosu 10 dolarlik maldan 50 milyonluk satalim. Bu çok daha katma degerli ve önemlidir. Önemli olan oradaki birim fiyati yükselterek, çok daha fazla katma deger elde etmektir. Bizim esas olarak yapmamiz gereken budur. Tekstilciler olarak bugün Çin’deki büyük montanli üretim firmalariyla yarismamaliyiz. Çünkü onlarin kulvarlari farkli. Geçmiste biz onlarin yerindeydik. Italya, Fransa, Almanya gibi ülkeler de bizim yerimizdeydi. Ama bugün biz geçmisteki Avrupa ülkelerinin yerini aldik ve öne çikmaya basladik. Tekstil ürünlerimizi dünyanin her tarafina, özellikli yerlere satabiliyoruz. Bugün Çin, Hindistan, Pakistan’in ürünleri sepette satilir yani basic ürün agirlikli üretim yapilir. Biz ise basic ürün sinifindan çikip; kaliteli, katma degerli, çevreci, dogal ve moda ürünlere yönelmeliyiz, ki tekstilciler olarak suanda bunu yapiyoruz” seklinde konustu.



“Pandemi, ev tekstili ve kiyafetlerin satisini artirdi”

Pandemi, ev tekstili ürünlerinin ve kiyafetlerin daha siklikla degistirilmesine neden oldugu için satislarin arttigini ve Gaziantepli tekstilcilerin bu konuda önemli bir mesafe kat ettigini ifade eden Kileci, “Gaziantep önderliginde bölgemiz, Türkiye tekstil ihracatinin yaklasik yüzde 25 ila 26’sini yapiyor, hatta bazen bu rakam yüzde 27’lere de çikiyor. Bu anlamda çok iyi bir noktadayiz. Bundan sonra da bu sekilde devam edecegine inaniyoruz. Fakat bir öz elestiri olarak sunu söylemek gerekir ki, Gaziantep daha çok iplik ve kumas üretimine agirlik veriyor. Lüks tüketimin ciddi düsüse geçtigi göz önüne alinirsa ev tekstili tarafina agirlik vermemiz gerektigi asikâr. Hiç kimse gidip takim elbise almiyor ama havlusunu çok daha sik degistiriyor. Eskiden bir havlu haftada bir yikaniyorsa simdi her gün yikaniyor. Bu sebeple bu alanda tüketim artti ve biz de bu konularda ciddi anlamda mesafe kat ettik” diye konustu.

Kaynak: İHA