Siyah Çeltik Suyla Bulustu

DÜZCE – Hem seker hem de kolesterol orani çok düsük olan ve beyaz pirince göre çok daha saglikli olan siyah çeltik, Düzce’de yapilan organizasyon ile suyla bulustu. Ünü Türkiye’yi asan Konuralp pirincinin yaninda Düzce’nin Çilimli ilçesi siyah pirinç ile de iddiali olmaya hazirlaniyor.

Son yillarda ekimi yayginlasan siyah çeltik, besleyici degeri çok yüksek, vitamin, mineral, antioksidan ile lif açisindan zengin bir besin olarak nitelendiriliyor. Beyaz pirince oranla daha fazla magnezyum ve antioksidan içeren, posa ve protein içerigi de daha yüksek oldugu belirtilen siyah çeltigin ekimine Düzce’de de baslandi. Çilimli ilçesinde belediyenin de destegi ile yapilan özel alanda ilk defa ekimi yapilan siyah çeltik için organizasyon düzenlendi.

Organizasyona Düze Valisi Cevdet Atay, Çilimli Belediye Baskani Muhsin Yavuz kurum ve kuruluslarin müdürleri katildi.

Vali Cevdet Atay siyah çeltik ekimi ile ilgili yaptigi açiklamada, “Siyah pirincin bir özelligi var. Besin degeri yüksek. Ama bunun en önemli özelligi seker oraninin düsük olmasi. Seker hastalarinin ve bu tip besinlere ihtiyaci olan insanlarin ihtiyacini karsilamak için planlanmis. Çilimli Belediye Baskanimiz Muhsin Yavuz ve arkadaslarimiz bana bunu söylediler ve benimde çok hosuma gitti. Daha önce biz Il Özel Idaremizin örnek bir pirinç tarlasini hayata geçirdik. Yaklasik 15 gün önce damlama sulama yöntemi ile yaptik. Eger burada ciddi bir verim alirsak siyah pirinçte bunu da ileri ki dönemlerde damlama sulama yöntemine geçirip hatta yilda iki kere verim almasini saglayacak bir yöntem oldugunu söyledi arkadaslar. Bu birçok ilde denenmeye baslanmis. Ciddi de basarili sonuçlar elde edilmeye baslanmis Insallah bunu da bizim ilimizde hayata geçirecegiz” ifadelerini kullandi.

Ardindan organizasyona katilanlar ellerine aldiklari siyah çeltikleri özel olarak olusturulan alana ekti.
Kaynak: İHA