Samsun'da 50 Milyon Liralik Yatirimla Içme Suyu Siseleme Tesisi Kuruldu

Tesis tam kapasite ile üretime geçtiginde 130 kisiye istihdam saglanmasi planlaniyor.

Samsun'un Ladik ilçesinde yaklasik 50 milyon lira yatirimla kurulan içme suyu siseleme tesisi, kisa süre içinde deneme üretimine baslayacak.

Akyar Mahallesi'nde dogal mineralli su kaynagi bulunan yere yatirim yapma karari alan Safak Zeybek ve ailesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) süreci nedeniyle tesis kurulumunu 2 yilda tamamlayabildi.

Ilk etapta 50 civarinda kisinin istihdam edilecegi tesiste tam kapasite ile üretime geçildiginde 130'a yakin çalisanin bulunmasi hedefleniyor.

Akyar Su Yönetim Kurulu Üyesi Safak Zeybek, AA muhabirine, tesislerinde makineleri tamamladiklarini, otomasyon yazilimi ve kurulumunu yaptiklarini söyledi.

Kisa süre içinde deneme üretimlerine baslayacaklarini belirten Zeybek, "Suyumuz, Orta Karadeniz Bölgemizin ilk ve tek ruhsatli dogal mineralli suyu olma özelligini tasimakta. PH degeri yüksek alkali su sinifindadir. Debi ve rezerv olarak kaynagimiz fabrikamiza uzun yillar hizmet edebilecek durumda." dedi.

Tesislerinin kurulma sürecinin Kovid-19 salgini nedeniyle biraz uzadigini dile getiren Zeybek, "Tesisimizin kurulum maliyeti, yaklasik 50 milyon lira olarak öngörülmekte. Rakamlar tesis üretime geçtiginde güncellenecektir. Ilerleyen zaman içinde saha ve üretimde 120 ila 130 kisi istihdamimiz söz konusu olacak. Ben de Akyar Mahallesi'ndenim. Allah nasip etti, kendi mahallemizde yatirim yaptik ve insanlarimiza is imkani sagladik." diye konustu.

Suyun kaynaginin tesise çok yakin olduguna isaret eden Zeybek, "Kaynak ile suyun ürün haline geldigi tesisimizin arasi 350 metre. Bu da tesisimizi Türkiye'de sayili tesislerin arasina sokmakta. Çünkü isale hatti ne kadar kisa olursa suyun kalitesi de kendisini korur." ifadelerini kullandi.

Tesisin Üretim Müdürü Merve Saritas ise farkli ebatlarda siseleme yapilacagini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Tesisimizin yillik üretimi vardiyalara göre degisiklikler göstermekle birlikte 0,5 ve 1,5 litre pet hattimizda saatte 28 bin sise, 5 litre ve 10 litre pet hattimiza ise saatte 2 bin 500 sise üretim yapilmasi planlanmakta. Bardak hattimizda ise 21 bin bardak su üretecek. 19 litre damacana hattimiz 500 ile 550, geri dönüsümlü damacana hattimiz ise 1100 adet dolum yapacak. Dogal mineralli suyun dogal kaynak sularindan farki, suyun içindeki mineral oraninin yüksek olmasidir. Suyumuzun PH orani 8,10 ila 8,20 arasinda mevsime göre degismektedir."

Kaynak: AA