'Göç Baglaminda Yetiskin Egitimi Ve Uzaktan Egitimde Yeni Yaklasimlar Uluslararasi Forumu' Yapildi

Forumda, Türkiye'de ikamet eden geçici koruma altindaki 52 bin yetiskin Suriyeliye Türkçe konusma becerisi kazandirmanin yani sira Kovid19'dan önce ve sonra egitimin durumu, egitimde yenilikçi yaklasimlar ve ögrenmede yeni teknolojiler konulari ele alindi Milli Egitim Bakan Yardimcisi Mustafa Safran: 'Yaklasik 10 yildir süren Suriye krizi nedeniyle misafirperver kültürümüzün bir göstergesi olarak kucak açtigimiz milyonlarca Suriyelinin egitime erisebilmesi için var gücümüzle çalisiyoruz' 'Toplumsal uyumun hizlanmasi için Türkçe dili ögrenimini ciddi boyutta önemsiyor ve bu dogrultuda politikalar üretiyoruz'.

Milli Egitim Bakanligi ve Birlesmis Milletler Kalkinma Programinca (UNDP) hayata geçirilen ve Avrupa Birligince (AB) finanse edilen "Suriye Krizine Yanit olarak Türkiye'de Dayaniklilik Projesi ve Yetiskinler Için Dil Egitimi Bileseni" projesi kapsaminda, "Göç Baglaminda Yetiskin Egitimi ve Uzaktan Egitimde Yeni Yaklasimlar Uluslararasi Forumu" yapildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Konferans Salonu'nda gerçeklestirilen, yerli ve yabanci çok sayida uzman ve akademisyenin katildigi forumda, Türkiye'de ikamet eden geçici koruma altindaki 52 bin yetiskin Suriyeliye Türkçe konusma becerileri kazandirmanin yani sira hayat boyu ögrenme, Kovid-19 salginindan önce ve sonra egitimin durumu, egitimde yenilikçi yaklasimlar ve ögrenmede yeni teknolojiler, uygulamalar gibi konular ele alindi.

Forumun açilisinda konusan Milli Egitim Bakan Yardimcisi Mustafa Safran, amaçlarinin hayat boyu ögrenme anlayis ve farkindaligini olusturmak oldugunu söyledi.

Türkiye'de 1926'da kurulan Halk Terbiye Subesi ile hayat boyu ögrenmenin sistematik hale geldigini, 2011'de ise kurulan Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürlügü ile teskilat yapisinin daha da güçlendigini anlatan Safran, "Her il, ilçe, mahalle ve sokaginda tamamen vatandaslarimizin talepleri dogrultusunda hayat boyu ögrenme kurslarimizla bu anlayisi yerlestirmeye gayret ediyoruz." dedi.

Hayat boyu ögrenme kurslarinda kadin, çocuk, yasli, issiz, engelli ve göçmenlere öncelik tanidiklarini anlatan Safran, "Yaklasik 10 yildir süren Suriye krizi nedeniyle misafirperver kültürümüzün bir göstergesi olarak kucak açtigimiz milyonlarca Suriyelinin egitime erisebilmesi için var gücümüzle çalisiyoruz. Bu noktada toplumsal uyumun hizlanmasi için Türkçe dili ögrenimini ciddi boyutta önemsiyor ve bu dogrultuda politikalar üretiyoruz." diye konustu.

- "Yabanci bir ülkede hayati idame etmek için en önemli unsur dil"

Safran, Kovid-19 salgininin saglik, ekonomi ve egitim üzerinde olumsuz etkiler olusturdugunu belirterek söyle devam etti:

"Hayat boyu ögrenme kurslarimizda, vatandaslarimizin uzaktan egitim imkanlarindan yararlanmasi için Hayat Boyu Akademi'yi kurarak, bu alanda da çagi yakalamaya çalisan adimlar attik. Hijyen egitimi, dijital okuryazarlik ve pazarlama, Türkçe dili ve egitimi gibi kurs programlarimizla basladigimiz hizmetleri daha da detaylandirdik. Yabanci bir ülkede hayati idame etmek için en önemli unsurun dil oldugunun farkindayiz."

Forumda, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ve AB Türkiye Delegasyonu Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardim Programi (FRIT)??????? Projeleri Bölüm Baskani Libor Chlad da konusma yapti.

Fransa 1. Futbol Ligi'nde oynayan milli oyuncu ve UNDP Türkiye Yoksullukla Mücadele Savunucusu Yusuf Yazici ve UNDP Avrupa ve Bagimsiz Devletler Toplulugu Bölge Direktörü Mirjana Spoljaric Egger de video mesajlariyla foruma destek verdi.

Açilis konusmalarindan sonra projeyi yürüten Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kilis, Konya, İçel ve Sanliurfa'daki il koordinatörlerine plaket ve sertifika verildi.
Kaynak: AA