Gemlik Körfezi'nde Müsilaj Temizligi Seferberligi Baslatildi

Bursa Valisi Yakup Canbolat: 'Ümit ediyoruz ki bu çalisma, Marmara'yi eski dogal hayatina getirecek. Burada herkesin katkisini bekliyoruz. Çünkü bu kirliligin önüne geçilmesi, sadece kurumlarin meselesi degil, tüm vatandaslarin katilimiyla yürüyecek'

Çevre ve Sehircilik Bakanliginin, Marmara Denizi'ndeki müsilajla (deniz salyasi) mücadele çalismasi kapsaminda Gemlik Körfezi'nde deniz temizligi seferberligi baslatildi.

Gemlik Marina'da, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un çevrim içi baglantiyla katildigi törenin ardindan gazetecilere açiklama yapan Bursa Valisi Yakup Canbolat, Marmara'yi etkileyen, kirlilige yol açan müsilajin önlenmesine iliskin, bu denize kiyisi bulunan 7 ilde çalisma baslatildigini hatirlatti.

Kocaeli'de bölge illerin yetkililerinin katildigi toplantida kabul edilen acil eylem planina deginen Canbolat, "Toplantida 22 maddelik acil eylem plani kabul edildi. Maddelerden biri de 3 ay içinde stratejik planin hazirlanmasi ve hedeflerin belirlenmesiydi. Bugünkü çalisma sadece deniz yüzeyindeki müsilaj temizliginin 7/24 esasina göre bir an önce yapilarak tamamlanmasi." dedi.

Canbolat, "Asil amaç, bu kirlilige sebebiyet veren evsel, sanayi ve diger atiklarin tamaminin Marmara Bölgesi'nde bir plan dahilinde yapilacak projelerle Marmara Denizi'nin bundan sonra kirlenmemesi noktasinda yürütülecek projelere iliskin bir toplantiydi. Projenin 3 yillik hedefi var." diye konustu.

Projeyle, organize sanayiler, sogutma sulari, jeotermal sular olmak üzere sehir atiklarini aritmalarina kadar tüm tesislerin ileri biyolojik aritma tesislerine dönüstürülmesinin hedeflendigini vurgulayan Canbolat, Marmara'yi eski canli, taze ve dogal haline kavusturmanin amaçlandigina isaret ederek, "Çok kiymetli bir proje. Ümit ediyoruz ki bu çalisma, Marmara'yi eski dogal hayatina getirecek. Burada herkesin katkisini bekliyoruz. Çünkü bu kirliligin önüne geçilmesi, sadece kurumlarin meselesi degil, tüm vatandaslarin katilimiyla yürüyecek." ifadelerini kullandi.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas da Bursa'nin, Gemlik, Mudanya ve Karacabey ilçelerinde Marmara Denizi'ne 125 kilometre kiyisinin oldugunu belirtti.

Iklim degisikligiyle ilgili çalismalar yürüttüklerini anlatan Aktas, söyle konustu:

"Konuyu sadece bir maddeye baglamadan evsel atiklardan tutun da termal atiklar, zirai atiklar, sanayi atiklarina kadar bu isi etkileyen, tetikleyen bir sürü boyut var. Bu, üzerinden siyaset yapacak bir konu degil. Marmara Denizi hepimizin bir degeri. Istanbul belki bu noktada nüfusu ve ölçegi itibariyla en fazla desarj yapan illerden biri. Ama her bir sehrimizin, küçük veya büyük hepimizin üzerine düsen sorumluluklari var."
Kaynak: AA