VIOP'ta Endeks Kontrati Güne Yükselisle Basladi

Borsa Istanbul Vadeli Islem ve Opsiyon Piyasasi'nda (VIOP) haziran vadeli BIST 30 endeksine dayali kontrat, güne yükselisle baslamasinin ardindan 1.488 puanda dengelendi.

Haziran vadeli endeks kontrati, en yüksek 1.489,50 puani görmesinin ardindan önceki normal seans kapanisinin yüzde 0,3 üzerinde 1.488,00 seviyesinden islem görüyor.

Dün satis agirlikli bir seyir izleyen endeks kontrati, gün içinde 1.465 puana kadar gerilese de bu seviyeden gelen tepki alimlariyla kayiplarini kismen kapatti ve normal seansi önceki kapanisa göre yüzde 0,5 azalisla 1.483,75 puandan tamamladi. Endeks kontrati, aksam seansinda ise yatay seyretti.

Analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda görülen yeni varyantlarin ekonomik toparlanmayi etkileyebilecegi endisesine karsin dün ABD'den gelen bazi asilarin yeni varyantlara karsi da etkili olduguna iliskin haber akisinin küresel pay piyasalarinda baskilari törpüledigini bildirdi.

Dün ABD borsalarindaki iyimserligin bu sabah açilista Asya'ya tasindigini ifade eden analistler, yurt içinde ise haziran vadeli kontratta bugün vade sonu olmasi sebebiyle dalgali bir seyrin gözlemlenebilecegini söyledi. Endeks vadeli kontratta açik pozisyon sayisi 241 bin civarinda bulunuyor.

Öte yandan, Borsa Istanbul, BIST 30 endeksinde 1 Temmuz itibariyle degisiklige gidilecegini açiklamisti. Buna göre, 1 Temmuz itibariyla endeks vadeli kontrata Ford Otomotiv Sanayi (FROTO) ve Vestel Elektronik (VESTEL) BIST 30 endeksine dahil edilirken, Oyak Çimento (OYAKC) ve Türkiye Sinai Kalkinma Bankasi (TSKB) endeksten çikartilacak.

Analistler, bugün yurt içinde dis ticaret istatistikleri, yurt disinda ise ABD'de ADP özel sektör istihdami, Avro Bölgesinde öncü enflasyon basta olmak üzere yogun veri gündemi ve ABD Merkez Bankasi (Fed) yetkililerinin açiklamalarinin takip edilecegini dile getirdi.

Teknik açidan endeks kontratinda 1.470 ve 1.440 puanin destek olarak öne çiktigini ifade eden analistler, 1.510 seviyesinin ise direnç konumunda oldugunu söyledi.

Kaynak: AA