Uluslararasi Anadolu Kartali-2021 Egitimi Sürüyor

Önceki yillarda 'gözlemci' statüsüyle egitime katilan Azerbaycan, bu yil ilk defa 'katilimci unsur' statüsünde tatbikatta hava unsurlariyla yer aldi.

Uluslararasi Anadolu Kartali-2021 Egitimi'nin basin ve seçkin gözlemci günü, Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanliginda yapildi.

NATO, Azerbaycan Katar, Pakistan, Türk Hava ve Deniz Kuvvetleri'nin katilimiyla 21 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasinda planlanan Uluslararasi Anadolu Kartali-2021 Egitimi'nin basin ve seçkin gözlemci günü, 3. Ana Jet Üs Komutanligi Anadolu Kartali Egitim Merkezi'ndeki brifingle basladi.

Ardindan, egitime katilan unsurlar, pistte uçuslarini gerçeklestirdi. Daha önceki yillarda icra edilen egitimlere "gözlemci" statüsüyle katilan Azerbaycan, bu yil ilk defa "katilimci unsur" statüsünde kendi hava unsurlariyla egitimde yer aldi.

Egitime, NATO E-3A, Azerbaycan ikiser SU-25 ve MIG-29, Katar 4 Rafale, Pakistan 5 JF-17, Türkiye Deniz Kuvvetleri Komutanligi ikiser firkateyn ve hücümbot, Hava Kuvvetleri Komutanligi ise 39 F-16, 2 KC-135R, birer E-7T ve ANKA S ile katilim sagladi.

Uluslararasi Anadolu Kartali-2021 Egitimi esnasinda bir ilk olarak, NATO Mukabele Kuvvetine (NATO Response Force- NRF) taahhüt edilen kabiliyetlerin sertifikasyon kiymetlendirmesi de icra edildi.

Çok Yüksek Hazirlikli Müsterek Görev Kuvvetlerine, Türk Hava Kuvvetleri tarafindan taahhüt edilen 6 adet F-16, 1 adet KC-135R tanker uçagi ve 6 adet Stinger hava savunma timinin harbe hazirlik ve birlikte çalisilabilirlik yetenegi, NATO ve milli unsurlar tarafindan denetlendi.

- Bugüne kadar yaklasik 24 bin sorti uçus gerçeklestirildi

Anadolu Kartali Egitimi, gerçek harekata benzetilmis bir ortamda pilotlarin, hava savunma personelinin ve kontrolörlerin harekata yönelik egitim seviyelerinin arttirilmasi, müsterek ve birlesik harekat usullerinin denenmesi ve gelistirilmesi, gerçek harekat sartlarinda kayiplarin asgari seviyeye indirilmesi ve görev etkinliginin azami seviyeye çikarilmasi amaciyla her yil milli ve/veya uluslararasi olarak Anadolu Kartali Egitim Merkezinde yapiliyor.

Egitimler kapsaminda icra edilen görevlerin es zamanli veya çok kisa sürede degerlendirilmesi maksadiyla kullanilan Hava Muharebesi Gösterim Sistemi (ACMI) ve Görev Sonu Degerlendirme Sistemi gibi egitim yardimcilari da dikkate alindiginda katilimci unsurlara harbe hazirlik seviyelerini artirdiklari ileri seviye bir müsterek egitim ortami sunuyor.

Ayrica Anadolu Kartali Egitim Merkezi'nin, dünyada benzer imkanlara sahip üç taktik egitim merkezinden biri ve Avrupa'da yer alan tek taktik egitim merkezi oldugu, kurulusundan bugüne kadar 15 ülkenin katilimiyla 24 dönemi uluslararasi, 19 dönemi milli olmak üzere toplam 43 egitim dönemi uygulandigi ve yaklasik 24 bin sorti uçus gerçeklestirildigi ögrenildi.

Program, mehter gösterisinin ardindan, katilimci ülkelerin askeri gözlemcileri ve yabanci basin mensuplarinin SOLOTÜRK'ün gösteri uçusu ile Türk Yildizlari'nin 6 uçakla gerçeklestirdigi egitim uçuslarinin izlenmesiyle devam edecek.
Kaynak: AA