Uluslararasi Anadolu Kartali-2021 Egitimi Nefes Kesti

Türk Hava Kuvvetleri Komutanligi tarafindan düzenli olarak icra edilen Uluslararasi Anadolu Kartali-2021 Egitimi’nin seçkin gözlemci ve basin günü ayagi tamamlandi. Egitime çok sayida ülke katildi.

Uluslararasi Anadolu Kartali-2021 Egitimi Nefes Kesti
Uluslararasi Anadolu Kartali-2021 Egitimi, Konya’da bulunan 3’üncü Ana Jet Üs Komutanliginda, Azerbaycan, Katar, NATO, Pakistan, Türk Hava ve Deniz Kuvvetleri unsurlarinin katilimi ile 21 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasinda icra ediliyor. Bu kapsamda egitime Azerbaycan’dan 2 adet SU-25, 2 adet MIG-29, Katar’dan 4 adet Rafale, NATO’dan 1 adet E-3A, Pakistan’dan 5 adet JF-17, Türkiye ise Deniz Kuvvetleri Komutanligindan 2 adet firkateyn, 2 adet hücum bot, Hava Kuvvetleri Komutanligi’ndan da 39 adet F-16, 1 adet E-7T, 1 adet KC-135R ve 1 adet ANKA-S ile katilim sagliyor.

Egitime Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanliklarinin yani sira Azerbaycan, Katar, Pakistan ve NATO’dan askeri birimler katildi.

Egitimle birlikte, müsterek çalisma kabiliyetinin artirilarak göreve hazirlik seviyesinin yükseltilmesi planlaniyor. Egitim öncesinde basin mensuplarina, egitimde yer alacak hava araçlarinin tanitimi gerçeklestirildi.

Daha sonra egitimde görev alan hava unsurlarinin uçuslari gerçeklesti. Daha sonra ise Türk Yildizlari ve Solo Türk’ün nefes kesen gösterileri basladi.

Iki hava akrobasi ekibi, izleyenleri etkisi altinda birakti. Türkiye, Katar, Azerbaycan, Pakistan ve NATO birliklerinin katildigi egitimin basin günü ayaginda, ülkelerin üst düzey komuta kademe temsilcileri de yer aldi.

“Geçmis yillarin istatistikleri ve devam eden egitimler göz önüne alindiginda tatbikatin amacina ulastigi kanaatindeyim”

Uluslararasi Anadolu Kartali Egitimi’nde bir konusma gerçeklestiren Hava Kuvvetleri Komutani Hasan Küçükakyüz, “Anadolu Kartali egitimi Türk Hava Kuvvetleri tarafindan 2001 yilindan bu yana 3’üncü Ana Jet Üs Komutanligi Konya’da icra edilmektedir. 2001 yilindan bugüne kadar 19 adeti milli, 24 adeti uluslararasi olmak üzere NATO unsurlari dahil 15 ülkenin katilimi ile toplam 43 dönem Anadolu Kartali Egitimi basarili bir sekilde icra edilmistir. Bu egitimler sadece Türkiye’nin müttefiklerinin egitim ihtiyaçlarini karsilamak ile kalmayip, ayni zamanda kendine özgü cografi konumunun kazandirmis oldugu kaynaklari paylasmak suretiyle de Türkiye’nin uluslararasi güven ve isbirligine katkida bulunmak noktasinda da önemli bir rol oynamaktadir. Hali hazirda 21 Haziran - 2 Temmuz arasinda icra edilmekte olan egitimler, Azerbaycan, Katar, Pakistan, NATO unsurlarinin katilimi ile devam etmektedir. Anadolu Kartali Egitimlerinin amaci, harekata yönelik egitim ihtiyacini karsilamak ve personelin harbe hazirlik seviyelerin artirmaktir. Çok sansliyiz ki 60’dan fazla hava unsurunun diger unsurlardan etkilenemeyecegi Anadolu Kartali Egitim alanina sahibiz. Geçmis yillarin istatistikleri ve devam eden egitimler göz önüne alindiginda tatbikatin amacina ulastigi kanaatindeyim. TSK’nin en önemli kuvvet çarpani da sahip oldugumuz egitimli ve nitelikli personelidir. Özverili ve titiz bir çalisma sonucunda planlanan egitimler süresince tespit edilen eksiklerimizi tecrübelerimiz kadar önemlidir. Bu eksiklerinin bir sonraki dönemdeki egitimlere eklenmesi tatbikatin temel amacidir” ifadelerini kullandi.

‘Anadolu Kartali Egitim Merkezi’

Anadolu Kartali Egitimi ile gerçek harekata benzetilmis bir ortamda pilotlarin, hava savunma personellerinin ve kontrollerin harekata yönelik egitim seviyelerinin artirilmasi, müsterek ve birlesik harekat sartlarinda kayiplarin asgari seviyeye indirilmesi ve görev etkinliginin azami seviyeye çikarilmasi amaciyla, her yil milli veya uluslararasi düzeyde Konya’da icra ediliyor.

Anadolu Kartali Egitim Merkezi dünyada benzer imkanlara sahip 3 taktik egitim merkezinden biri, Avrupa’da ise tek taktik egitim merkezi. Tatbikat bölgesi 300’e 400 kilometre ebadinda; Tuz Gölü ve çevresini kapsayan alandan olusuyor. Egitim merkezi, kurulusundan bu yana toplamda 15 ülkenin katilimiyla, 24 dönemi uluslararasi olmak üzere toplamda 43 egitim dönemine ev sahipligi yapti. Ayrica toplamda 24 bin sortinin üzerinde uçus gerçeklesti.
Kaynak: İHA