Ukrayna'dan Rusya'ya 'Tek Millet Degiliz' Cevabi

Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba: 'Uluslarimiz arasindaki uçurumun tüm sorumlulugu, saldirganligi baslatan Putin'e aittir'.

KIEV – Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, Ukraynalilarin ve Ruslarin iki farkli ulus olduklarini belirterek, "Rusya eger 2014’te Ukrayna’ya saldirip, binlerce insani öldürüp, topraklarimizi isgal etmeseydi iyi komsular olarak yasayabilirdik." dedi.

Kuleba, Twitter'dan yaptigi paylasimda, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in bugün yaptigi "Ukraynalilari ve Ruslari tek millet olarak görüyorum." açiklamasini degerlendirdi.

Putin’in ifadesine katilmayan Kuleba, "Ukraynalilar ve Ruslar iki farkli ulustur. Rusya eger 2014’te Ukrayna’ya saldirip, binlerce insani öldürüp, topraklarimizi isgal etmeseydi iyi komsular olarak yasayabilirdik. Uluslarimiz arasindaki uçurumun tüm sorumlulugu, saldirganligi baslatan Putin'e aittir." ifadelerini kullandi.

Kuleba, Ukrayna'nin yerli halklarinin Kirim Tatarlari, Kirimçaklar ve Karaitler oldugunu belirterek, "Ruslar da diger azinliklar gibi Anayasa tarafindan korunan ulusal bir azinliktir. Kendi devletlerine sahip olduklari için yerli halk olarak kabul edilemezler. Alternatif hayaller, klasik Rus manipülasyonlaridir." degerlendirmesinde bulundu.

Putin’in Ukrayna’ya yönelik "disaridan kontrol edilen ülke" suçlamalarina da daha önce sahit olduklarini belirten Kuleba, sunlari kaydetti:

"Gerçekte demek istedigi ise su; Ukrayna meselelerinin Moskova'da karara baglanmasini istiyor. Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’nin konumu ve Ukraynalilarin iradesi açiktir; bu bizim ülkemiz ve kaderimizi belirlemek sadece bize bagli."
Kaynak: AA