TOBB Müsterek Konsey Toplantisi

TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu: 'Ikinci çeyrekte belki de tarihimizin en yüksek çeyreklik büyüme rakamini yakalamayi ümit ediyoruz. Bu sene sanayi üretimi ve ihracatta rekor seviyelere ulasacagimizi düsünüyoruz' 'Basta hizmetler kesimi olmak üzere salgindan en fazla olumsuz etkilenen ve büyümeden yeteri kadar pay alamayan sektörlerimiz için destek adimlarinin mutlaka sürdürülmesini istiyoruz'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Rifat Hisarciklioglu, "Ikinci çeyrekte belki de tarihimizin en yüksek çeyreklik büyüme rakamini yakalamayi ümit ediyoruz. Bu sene hem sanayi üretiminde hem de ihracatta rekor seviyelere ulasacagimizi düsünüyoruz." dedi.

TOBB Ticaret ve Sanayi Odalari, TOBB Ticaret Odalari, TOBB Sanayi Odalari, TOBB Ticaret Borsalari ve TOBB Deniz Ticaret Odalari Müsterek Konsey Toplantisi Hazine ve Maliye Bakani Lütfi Elvan'in katilimiyla gerçeklesti.

Hisarciklioglu, buradaki konusmasinda, yilin ilk çeyreginde kaydedilen yüzde 7'lik büyümeyi özel sektöre verilen desteklerin yerine ulastigini göstermesi açisindan çok önemsediklerini belirterek, "Ikinci çeyrekte belki de tarihimizin en yüksek çeyreklik büyüme rakamini yakalamayi ümit ediyoruz. Ayrica yine bu sene, hem sanayi üretiminde hem de ihracatta rekor seviyelere ulasacagimizi düsünüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Büyümeden yeterli pay alamayan sektörlere destek adimlari sürdürülmeli"

Tüm bu gelismelerin morallerini yükselterek çalisma sevklerini artirdigina isaret eden Hisarciklioglu, sunlari kaydetti:

"Öte yandan, bu durumun tüm sektörlere esit yansimadiginin, büyümenin bereketinden herkesin esit ölçüde faydalanmadiginin da farkindayiz. Basta hizmetler kesimi olmak üzere salgindan en fazla olumsuz etkilenen ve büyümeden yeteri kadar pay alamayan sektörlerimiz için destek adimlarinin mutlaka sürdürülmesini istiyoruz. Güçlü büyümeyi sürdürebilmek için kredi faizlerinde ve enflasyonda düsüs, döviz kurlarinda istikrar saglanmasi gerektigini ve geçmiste yaptigimiz gibi yine bunu basarilabilecegimizi de düsünüyoruz."

- "Kur ve fiyat istikrariyla, finansman maliyetleri kalici sekilde düsürülebilir"

Hisarciklioglu, mali disipline ve finansal istikrara büyük bir önem verildigini bildiklerini aktararak, Türk özel sektörü olarak tüm bunlari desteklediklerini vurguladi.

Kur ve fiyat istikrarinin saglanmasiyla, finansman maliyetlerinin kalici bir sekilde düsürülebilecegini de öngördüklerini bildiren Hisarciklioglu, "Yine sizin de is dünyasini, üretimi, yatirimi ve istihdam piyasasini destekleyici politikalari devam ettireceginize de inaniyoruz." dedi.

- "KGF'yi KOBI'lere sürekli destek saglayan yapiya kavusturmakta fayda var"

Bir yandan istikrara dönük adimlari atarken, bir yandan da 2022 ve sonraki dönemde sürdürülebilir büyümeye ve katma degeri yüksek yatirimlara dönük planlamalarin yapilmasi gerektigine isaret eden Hisarciklioglu, küresel ekonominin önemli bir dönüsüm sürecinden geçtigine dikkati çekti.

Hisarciklioglu, hem salgin sonrasinda küresel tedarik zincirinde yasanan dönüsüm hem de yesil mutabakat ve iklim degisikligi çerçevesinde atilan adimlarin önemli firsatlari ve tehditleri de içinde barindirdigini söyledi.

"Bizim de Türkiye olarak, bu yeni dönemde ülkemizi ve is dünyamizi iyi konumlayabilmemiz için, gereken adimlari hizla atmamiz lazim." diyen Hisarciklioglu, bunun için de kamu-özel sektör diyalogunu daha da siklastirmak, ortak akilla bu süreçte kazanan ülkeler arasinda konumlanmak gerektigini anlatti.

Hisarciklioglu, Nefes Kredisi'ni yeniden canlandirilmis olmasini çok degerli bir adim olarak gördüklerini dile getirerek, "Yeni dönemde Kredi Garanti Fonunu (KGF) çok daha odakli ve yatirima dönük programlarla KOBI'lere sürekli destek saglayan bir yapiya kavusturmamizda fayda görüyorum." diye konustu.
Kaynak: AA