Tanpinar Ödülleri Sahiplerini Buldu

Osmangazi Belediyesi’nin edebiyat dünyasinin usta isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpinar anisina bu yil 20’incisini düzenledigi edebiyat yarismasinda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Tanpinar Ödülleri Sahiplerini Buldu
Osmangazi Belediyesi tarafindan her yil geleneksel olarak düzenlenen ve Türkiye’nin en uzun soluklu edebiyat yarismasina dönüsen Ahmet Hamdi Tanpinar Edebiyat Yarismasi’nin ödül töreni, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçeklestirildi.

Bu yil roman dalinda düzenlenen yarismaya Bursa’nin yani sira Istanbul, İçel, Ankara, Zonguldak, Elazig ve Antalya basta olmak üzere yurdun dört bir yanindan toplam 292 eser katildi.

Ilk elemelerin ardindan belirlenen 111 eser arasinda yapilan degerlendirme sonunda, “Kanbur” isimli eseriyle Zonguldak’tan Esra Kahya birinci, “Nilgün ve Nakkas” isimli eseriyle Istanbul’dan Emir Ali Çevirme ikinci, “Bir Çingene Masali” isimli eseriyle Izmir’den Esref Karadag üçüncü oldu.

Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde jüri üyelerinin de katilimiyla düzenlenen basin toplantisinda yarismada kazanan isimlere ödüllerini verdi. Ödül töreni öncesi yaptigi konusmada, pandemi sürecinde yogun katilimli bazi etkinliklerini ertelemek zorunda kaldiklari belirten Baskan Mustafa Dündar, “Pandemi sürecinde Fetih Senlikleri gibi yogun katilimli bir takim etkinliklerimizi ertelesek de, bazilarini kurallara uygun sekilde düzenlemeye devam ettik. Bu tür edebiyat yarismalari ve sempozyumlar, pandemi sürecinde azalmadi, aksine artarak devam etti. Gençlerden Mehmet Akif’e Mektup Yarismasi, 3. Murat ve Dönemi Sempozyumu, Ahmet Hamdi Tanpinar Sempozyumu gibi etkinliklerimizi kitaplastirdik. TBMM Baskanligimizin da içerisinde yer aldigi Ahmet Cevdet Pasa Sempozyumu’nun hazirliklari sürüyor. Yine ayni sekilde, Türk Mogol Iliskileri Sempozyumu, Altay Topluluklari Sempozyumu gibi hazirliklari devam eden etkinlerimiz var” diye konustu.

Düzenledikleri kültür ve sanat etkinliklerinin Tür Edebiyati’na, Türk Kültür ve Sanatina ciddi katki sagladigini ifade eden Baskan Dündar, “Her etkinligimizin sonunda ortaya bir eser çikiyor ve kütüphanelerimizdeki yerini aliyor. Bu eserler, hem kendi kültürümüzü okuyup ögrenme, hem gelecege aktarma adina, hem de yeni yeni edebiyatçilarimizin, sairlerimizin çikmasina bir zemin hazirlamis oluyor. Osmangazi Belediyesi olarak bu etkinliklerimizi sürdürmeye devam edecegiz. Yarismayi kazanan arkadaslarimizi da tek tek kutluyor, basarilarinin devamini diliyorum. Ben kendilerinden yazmaya devam etmelerini istiyorum. Her ne kadar günümüzde okuma orani az gibi görünse de, mutlaka bir okuyan çikar. Sizler yazmaya devam edin” dedi.

Yarismanin jüri üyelerinden Sair-Yazar Metin Önal Mengüsoglu da, 20 yildir kesintisiz olarak düzenlenen yarisma ile Türk Edebiyati’nin yeni eserler kazandigini söyledi.

Mengüsoglu, “Bundan 50 yil önce ülkemde, tekrar tekrar okudugum 8-10 eser vardi. Bugün ise yazilip basilan eserlere yetisemiyorum. Bu yil yarismaya 292 eser katildi.

Ülkemizde 292 insan roman yazmaya tesebbüs etti. Bu beni ülkem adina heyecanlandiriyor. Osmangazi Belediyesi tarafindan 20 yildir kesintisiz sekilde düzenlenen bu yarismada, ilk gün ile bugün yazilan eserler arasinda, kalite anlaminda da çok büyük fark var. Bu da bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Ben Basta Ahmet Hamdi Tanpinar Edebiyat Yarismasi’ni 20 yildir kesintisiz bir sekilde düzenleyerek, Türk Edebiyati’na yeni eserler kazandiran Osmangazi Belediyesi ve Mustafa Dündar baskanimiza çok tesekkür ediyorum” diye konustu.

Ahmet Hamdi Tanpinar Edebiyat Yarismasi’nda bu yil birinciligi, ‘Kanbur” isimli eseriyle kazanan Esra Kahya da, genç kalemlere böyle bir imkan sagladigi için Osmangazi Belediyesi’ne tesekkür etti. Kahya, “Edebiyatimiza yeni kalemler kazandiran böyle köklü bir organizasyonda yilin birincisi olmak inanin çok güzel bir duygu, çok mutluyum, çok gururluyum. Türk Edebiyati’nin kiymetli yazari, romani siir ve musikiyle harmanlayan, mana derinligine hayran oldugum usta kalem Ahmet Hamdi Tanpinar’in adiyla anilan bir ödülün sahibi olmak benim için büyük bir gurur. Hayallerime giden yolda böyle bir güçlü adim atmami saglayan Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar ve ekibine, eserimi bu ödüle layik gören jüri üyelerine çok tesekkür ediyorum. Umarim Kanbur’un yolu açik olur” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA