Simav Kestanesinin Gelecegi Çalistayda Ele Alindi

Simav kestanesinin gelecegi, “Kestane Zararlilari ve Alternatif Savas Yöntemleri Çalistayi”nda masaya yatirildi. Çalistay sonucunda dal kanseri ve gal arisi tehdidiyle mücadelede uygulanacak yöntemler ile kurum ve yetistiricilere düsen sorumluluklarin belirlenecegini belirten Vali Ali Çelik, “Kestane ormanlarimizdan en yüksek verimi almak için mücadelemizi kesintisiz sürdürecegiz” dedi.

Simav Kestanesinin Gelecegi Çalistayda Ele Alindi
Kütahya Orman Bölge Müdürlügü tarafindan Kütahya’nin Simav ilçesinde, Kestane Zararlilari ve Alternatif Savas Yöntemleri Çalistayi düzenlendi.

Moderatörlügünü Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Oguzhan Sarikaya’nin yaptigi, Bartin Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yildiz ile Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Semsettin Kulaç’in konusmaci olarak yer aldigi çalistayda, dal kanseri ve gal arisiyla mücadelede uygulamaya konulacak yöntemler ile yapilmasi planlanan çalismalar ele alindi.

Kestane agaci ve meyvesinin Simav özelinde Kütahya için çok degerli oldugunu belirten Vali Ali Çelik, kestane sahalarinin 11 yerlesim biriminde 8 bin orman köylüsünü dogrudan etkiledigini söyledi.



“30 bin ton kapasitemiz var"

8 bin 377 dekar kestane sahasinin ormanlik alanda oldugunu, verilen desteklerle birlikte vatandaslarin 300 dekar kestane bahçeleri olusturdugunu aktaran Vali Çelik, “Bin 500 ton kestane elde ediliyor. Aricilik ve bal üretimi de degerlendirildiginde, bunun bugün itibariyla ekonomik degeri yaklasik 30 milyon TL; ama 30 bin ton kestane meyvesine çikabilecek, 500 milyon TL degerinde bir kapasitemiz var” dedi.

Kestane dal kanseri sebebiyle Simav’da verimin bin 500 tona düstügüne dikkat çeken Vali Çelik, “Hangi yol ve yöntemin etkili oldugunu netlestirip denemelere bir an önce baslamaliyiz. Gerekirse Il Özel Idaremizin tüm imkânlariyla, Orman Bölge Müdürlügümüz ve Il Tarim ve Orman Müdürlügümüzle dal kanseri öncelikli olmak üzere mücadeleye kesintisiz bir sekilde odaklanmamiz lazim. Yayginlasma hizi artiyor, mücadeleyi artiralim ki sonuç alalim” dedi.

Simav Belediye Baskani Adil Biçer çalistayin Simav için önemini belirterek, “Ilçemizde, 30 km’lik alanda kestane üretimi yapiliyor. Kestane, gelir kaynagi olmasinin yani sira Simav için istihdam kapisi. Zararlilar sebebiyle verimin düstügü Simav’da bu çalistayi çok kiymetli buluyorum” dedi.



"Kestane kanseri hastaliginin etkilerini en aza indirebiliriz"

Kütahya Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, 2015 -2020 Kestane Eylem Plani kapsaminda 3 bin 290 dekar alanda, dal kanseriyle mücadele edildigini, 200 dekar alanda da agaçlandirma çalismasi yapildigini söyledi.



Önerilen çalismalarin uygulamaya konulmasiyla birlikte çok kisa zamanda önemli mesafe kat edilecegine dikkat çeken Keskin, “Mücadelenin basariya ulasabilmesi, uygulanacak mücadele yönteminin ilgili taraflarca, özellikle de üreticimizin bu isi sahiplenmesiyle olur. Bu sayede kestane kanseri hastaliginin etkilerini en aza indirebiliriz” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan kestane zararlilari ve alternatif savas yöntemleri ile kestane kanseriyle biyolojik, mekanik, organik ve kimyasal mücadele kapsaminda yapilan çalismalar hakkinda sunumlar esliginde bilgiler verildi.

2 gün sürecek çalistayin açilisina, Vali Ali Çelik’in yani sira Kütahya Saglik Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Simav Belediye Baskani Adil Biçer, Kütahya Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Murat Koyak, Il Tarim ve Orman Müdürü Orhan Özçalik ile kestane üreticileri katildi.

Kaynak: İHA