'Ögrencilerimiz 21. Yüzyil Becerilerinin Yani Sira Uygulamaya Dönük Bir Program Yapisina Kavustu'

Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, “Yaklasik 53-54 sektörle birebir konustuk ve neye ihtiyaçlari oldugunu birebir ögrenip birebir ders çizelgelerini de degistirdik. Bu dönüsümle birlikte ögrencilerimiz 21. yüzyil becerilerinin yani sira uygulamaya dönük bir program yapisina kavusmus oldu” dedi.

'Ögrencilerimiz 21. Yüzyil Becerilerinin Yani Sira Uygulamaya Dönük Bir Program Yapisina Kavustu'
Milli Egitim Bakani Selçuk, Dünya Ekonomik Formu (WEF) tarafindan çevrim içi düzenlenen "Beceri Farklarinin Kapatilmasi Hizlandirma Programi" tanitim toplantisina katildi.

Beceri Farklarinin Kapatilmasi Hizlandirma Programi’nin amacinin egitim ve ögretimde yeni beceriler kazandirmak, var olan ilerlemenin hizlandirilmasi ve kapsaminin genisletilmesini saglamak oldugunu ifade eden Bakan Selçuk, “Beceri Farklarinin Kapatilmasi Hizlandirma Programi, 30 ay sürecek büyük bir is birligine dayaniyor. Bu programin en güçlü yanlarindan biri mesleki egitim alan ögrencilerimizin yeniliklere hizli uyum saglamasina olanak taniyan sertifika programlarini içermesi. Bu sertifikalarla ögrencilerimiz sosyal medya, programlama, dijital tasarim gibi çagin gerektirdigi alanlarda becerilerini gelistirmis olacaklar” dedi.



“ÖGRENCILERIMIZ 21. YÜZYIL BECERILERININ YANI SIRA UYGULAMAYA DÖNÜK BIR PROGRAM YAPISINA KAVUSMUS OLDU”

Milli Egitim Bakanliginin 2023 egitim vizyonunun ihtiyaçlar dogrultusunda planlandigini söyleyen Bakan Selçuk, “Mesleki egitimin kalitesini artirmayi, egitim-istihdam-üretim baglantisini ve buradan da demokrasi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bilim, sanayi ve teknolojideki degisimler ve sektörün talepleri dogrultusunda mesleki ve teknik ortaögretim müfredatlarinda çok kapsamli bir dönüsüme gittik. Yaklasik 53-54 sektörle birebir konustuk ve neye ihtiyaçlari oldugunu birebir ögrenip birebir ders çizelgelerini de degistirdik. Bu dönüsümle birlikte ögrencilerimiz 21. yüzyil becerilerinin yani sira uygulamaya dönük bir program yapisina kavusmus oldu. Yani sadece teorik degil uygulama esasli yapi, engin, etkin ve verimli isleyen bir kurumsal yapiyi tesis etmek ve Türkiye’nin mesleki egitim sistemimizin beseri, mali, fiziki ve teknolojik altyapisi ile yönetim taraftan da organizasyonunu iyilestirmek adina önemli adimlar attik” ifadelerini kullandi.

“MESLEKI VE TEKNIK EGITIM OKULLARINDA 46 AR-GE MERKEZI KURDUK”

Meslek liselerinin dogru alanlara açilmasi için çalismalar yapildigini belirten Selçuk, “Aktif isgücü piyasasinin çalisanlar bazinda reel durumu ile mesleki ve teknik egitimi arz-talep iliskisi baglaminda bir karsilastirma yaptik. Bunun sonucunda da ‘Mesleki Egitim Haritasi’ hazirladik. Bu yol gösterici harita ile somut veriler isiginda sektörlerin yogun oldugu bölgelerde ihtiyaca cevap verecek meslek liseleri açmayi sürdürüyoruz. Arz talep dengesinin kurulmasi yeni yaklasimlarin da kapisini araliyor. Bu kapsamda mesleki ve teknik egitim okullarinda 46 Ar-Ge Merkezi kurduk. ‘Sürücüsüz tarim araci, 3 fonksiyonlu yazici, mini CNC router makinesi, ikmal dreno’u, otonom sulama araci, hava örnekleme cihazi, kompozit-karbon alasimli tekne yapimi’ gibi yüksek teknolojili ve katma deger üretebilecek birçok ürünün gelistirilmesine yönelik çalismalar yaptik. Bir kismi da sürüyor” açiklamasinda bulundu.

“2021 YILININ ILK BES AYINDA TOPLAM 2 BIN 730 ÜRÜN TESCIL BASVURUSUNDA BULUNDUK”

Okullara yüz milyonlarca liranin üzerinde destek saglandigini belirten Bakan Selçuk, “Okul yönetici ve ögretmenleri için patent, Ar-Ge, inovasyon, proje yönetimi gibi konularda egitimler gerçeklestirdik. Burada da sektörün çok fazla katkisi oldu. 2019-2020 egitim ve ögretim yilinin temasini mesleki ve teknik egitimde ‘patent, faydali model, marka ve tasarim yili’ olarak belirlemistik. 2021 yilinin ilk bes ayinda toplam 2 bin 730 ürün tescil basvurusunda bulunduk. Bunlardan 633 patent, faydali model, tasarim ve marka tescilini aldik” diye konustu.



“ÖGRENCILERIMIZIN YETERLILIKLERINI ARTTIRARAK ÖGRENIMLERI SÜRESINCE BURS ALMALARINI VE MEZUNIYET SONRASINDA ISTIHDAM EDILMELERINI DE KOLAYLASTIRIYORUZ”

Sektör ve STK’larla 200’ü askin is birligi protokolü imzalandigini açiklayan Selçuk, “Bu model ile kurguladigimiz okullarin müfredatini sektörle birlikte hazirladik yönetimini de ortak yapiyoruz. Yine ögretmenlerimizin gerçek is ortamlarinda hizmet içi egitim almalarinda sektörün büyük katkisi var. Bütün ögretmenlerimizin egitimini üstlendiler. Ögrencilerimizin yeterliliklerini arttirarak ögrenimleri süresince burs almalarini ve mezuniyet sonrasinda istihdam edilmelerini de kolaylastiriyoruz. Bu modelle açtigimiz okullar var. ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Istanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Siber Güvenlik Teknopark Istanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi okullarimiz yüzde 1’lik dilimden ögrenci aliyor. Bu çok önemli yüzde 1’lik dilim. Çünkü Türkiye’nin en yüksek puanli ögrencileri artik bu okullara geliyor. Bu da dogru yolda ilerledigimizin bir göstergesi” diye konustu.



“MESLEKI EGITIM MERKEZINDEKI ÖGRENCILERIMIZIN SAYISI YÜZDE 42 ORANINDA ARTARAK 160 BINE ULASTI”

Mesleki ve teknik egitimin en önemli sac ayaklarindan birinin de is yeri tabanli egitim oldugunun altini çizen Bakan Selçuk, “Ögrencilerimizin kalfalik ve ustalik belgesi ile birlikte lise diplomasini da almasi bu çok önemli. Çünkü lise diplomasi için ayrica 4 sene açik lisede okumalari gerekiyordu. Bunun birlestirilmis olmasi ögrenciler için büyük bir imkan olusturdu. Meslek lisesi mezunlarina saglanan bütün avantajlardan faydalanmalarini sagladik çiraklik merkezindeki ögrencilerin. Böylece mesleki egitim merkezindeki ögrencilerimizin sayisi yüzde 42 oraninda artarak 160 bine ulasti. Bu salgin dönemi için iyi bir artis” seklinde konustu.



“364 BIN ÖGRENCIMIZE KISISEL GELISIM DESTEGI, 221 BIN ÖGRETMENIMIZE MESLEKI GELISIM EGITIMI VERDIK”

Mesleki ve teknik egitimi güçlendirmek ve egitimde firsat adaletini saglamak üzere baslatilan ‘Mesleki Egitimde 1000 Okul Projesi’ ile kaliteyi artirmanin ve okullar arasi basari farklarinin azaltilmasini hedeflediklerini söyleyen Bakan Selçuk, “Bu proje kapsaminda 364 bin ögrencimize kisisel gelisim destegi, 221 bin ögretmenimize mesleki gelisim egitimi verdik. Bu okullara kütüphane, etkilesimli tahta kurduk, fizik-kimya-biyoloji laboratuvar eksikligi olan okullara laboratuvar kurduk, mevcut meslek alan laboratuvarlari ile atölyeleri yeniledik. Bütün bunlarin sonucunda çalismalarimiz genisleyerek devam ediyor” dedi.

(Ömer Faruk Karatas - Mustafa Cenik/IHA)
Kaynak: İHA