Minik Eller, Okul Bahçesindeki Serada Ata Tohumlariyla Tarim Ürünleri Yetistiriyor

Konya'nin Hüyük ilçesinde hayata geçirilen 'KOP ile seralarda çocuk eli' projesi kapsaminda ilkokul ögrencileri, ektikleri sebzelerin tarladan sofraya ulasmasina taniklik ediyor, kümeste besledikleri hayvanlarindan elde ettikleri yumurtalari toplamanin keyfini yasiyor Okulun müdür yardimcisi Ayse Saglam: 'Ögrencilerimizin bütün negatif enerjilerini toprakla bulusarak attiklari ve derse girdiklerinde rahatladiklari bir ortam yarattik. Çocuklarimiz bir seylerin üretimini gördükçe daha çok öz güven kazaniyor. Bunlarin da diger derslerine olumlu yansimalarini görüyor ve mutlu oluyoruz'

ABDÜLHAMIT YASAR - Konya'da, ilkokul ögrencileri okul bahçesinde kurulan serada ata tohumlarindan elde ettikleri fidelerle, damla sulama yöntemiyle tarim ürünleri yetistiriyor.

Hüyük ilçesine bagli Kireli Mahallesi'ndeki Kireli Sehit Kadir Kayhan Ilkokulu'nda "KOP ile seralarda çocuk eli" projesi hayata geçirildi.

Proje çerçevesinde okul bahçesinde bir sera kuruldu, tohum bankasi olusturuldu, tavuk ve bildircin kümesleri kuruldu. Ögrenciler, burada aldiklari egitimlerle tarim ürünleri yetistirmeyi ögreniyor, hasat vakti gelince de kendi elleriyle yetistirdikleri ürünleri toplamanin keyfini yasiyor.

Okulun müdürü Ebubekir Özdemir, AA muhabirine, KOP Kalkinma Idaresi Baskanliginca desteklenen projelerinin tüm Türkiye'ye örnek olacagina inandiklarini söyledi.

Projeyle okulda ögrenim gören çocuklara kendi tükettikleri tarim ürünlerini yetistirmeyi ögretmeyi amaçladiklarini ifade eden Özdemir, "Bu maksatla yola çiktik. Daha sonrasinda ise organik ürün çesitliligini tanitmak, bir de tüm Türkiye'nin destegiyle bir mini tohum bankasi olusturarak istiyoruz." dedi.

Okul bahçesinde 105 metrekarelik bir alanda sera hazirladiklarini vurgulayan Özdemir, bu mini kapali alanda yetistirdikleri tarim ürünlerini ise ögrencilerin de destegiyle fideye dönüstürdüklerini aktardi.

Serada genelde domates, salatalik, biber, patlican gibi ürünleri toprakla bulusturduklarini anlatan Özdemir, "Ögrencilerimizin yetistirdigi bu ata tohumlarindan elde edilen ürünlerin bir kismini, tohumluk olarak yöre halkina dagitmak istiyoruz. Projemizde bildircin ve tavuk kümeslerimiz de var. Çocuklarimiz kendi elleriyle besledikleri kümes hayvanlarindan elde ettikleri yumurtalari da burada toplamanin keyfini yasiyor." diye konustu.

- "Daha çok öz güven kazaniyorlar"

Okulun müdür yardimcisi Ayse Saglam da tüm ögrencilerinin projeyle aktif bir birey haline geldigini belirtti.

Projeyle ögrencilere, dokunarak, görerek ve yasayarak ögrendikleri bir ortam olusturduklarini dile getiren Saglam, "Ögrencilerimizin bütün negatif enerjilerini toprakla bulusarak attiklari ve derse girdiklerinde rahatladiklari bir ortam yarattik. Çocuklarimiz bir seylerin üretimini gördükçe daha çok öz güven kazaniyor. Bunlarin da diger derslerine olumlu yansimalarini görüyor ve mutlu oluyoruz." ifadelerini kullandi.

Serada bitkilerin bakimini yapan ögrencilerden Emine Aslan ise zaman zaman yabani ot temizligi yaptiklari alanda domates, biber, fasulye gibi birçok ürün yetistirdiklerini anlatti.

Yetistirdikleri ürünlerin tatlarinin çok güzel oldugunu ifade eden Aslan, "Her gün yeni bir sey ögreniyoruz. Ayrica, tavuklara da bakiyorum, yem atiyorum." dedi.

Ögrencilerden Ali Özet de serada organik ürünler yetistirdiklerini belirterek, "Burada tavuklari yemliyoruz, su veriyoruz. Tatlarina baktik, çok güzeller." diye konustu.

Sevval Akgül de seradan topladiklari sebzelere gözleri gibi baktiklarini vurgulayarak, "Besledigimiz bildircin ve tavuklarimiz da var, onlara da yem, su veriyor, kendi ellerimizle besliyoruz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA