Küresel Hidroelektrik Yatirimlarinda Beklenen Yavaslama, Sifir Emisyon Hedeflerini Riske Atiyor

Uluslararasi Enerji Ajansi raporuna göre, dünyadaki hidroelektrik yatirimlarinin 20212030 döneminde son 10 yildaki kapasite artisina göre yüzde 23 azalacagi öngörülüyor IEA Baskani Fatih Birol:'Hidroelektrik, temiz elektrik üretiminin 'unutulan devi' ve ülkeler net sifir hedeflerine ulasma konusunda kararliysa, hidroelektrigi enerji ve iklim ajandalarinin merkezine tekrar koymalari gerekiyor'.

Küresel hidroelektrik kapasitesinin 2021-2030 döneminde beklenenden daha az artis göstermesi sifir emisyon hedeflerini riske atarken, bu yavaslamanin önüne geçilmesi için hidroelektrik yatirimlarinin desteklenmesine ihtiyaç duyuluyor.

Uluslararasi Enerji Ajansinin (IEA) "Hidroelektrik Özel Piyasa Raporu: 2030'a Yönelik Analiz ve Öngörü" baslikli çalismasina göre, küresel hidroelektrik kapasitesinin 2021-2030 döneminde yaklasik 230 gigavat artmasi bekleniyor.

Bu artisla küresel hidroelektrik kurulu gücünün 1557 gigavata ulasacagi öngörülüyor.

Çin, Hindistan, Türkiye ve Etiyopya hidroelektrik enerjisindeki kapasite artisinda lider ülkeler olarak öne çikiyor.

Hidroelektrikte 2021-2030 döneminde yaklasik 540 milyar dolarlik yatirim yapilmasi, bu miktarin 127 milyar dolarinin ise sadece eski santrallerin modernizasyonu için harcanacagi öngörülüyor.

Buna ragmen, dünya çapindaki eski hidroelektrik santrallerinin modernizasyonu için 300 milyar dolar daha yatirim gerekiyor.

- Hidroelektrik, küresel elektrik üretiminin 6'da 1'ini karsiliyor

Rapora göre, söz konusu kapasite artisinin son 10 yildaki büyümenin yüzde 23 altinda gerçeklesecegi tahmin ediliyor.

Hidroelektrik yatirimlarindaki bu yavaslamanin iklim degisikligiyle mücadele ve sifir emisyon hedeflerini riske atacagi öngörülüyor.

Iklim degisikligiyle mücadele hedeflerinde basariya ulasilmasinda hidroelektrik yatirimlarinin desteklenmesi ve hükümet politikalarinin söz konusu yavaslamanin önüne geçilecek sekilde olusturulmasina ihtiyaç duyuluyor.

Hidroelektrik halihazirda 28 yükselen ve gelisen ekonomide elektrik talebinin çogunlugunu karsilarken, bu ülkelerde 800 milyon kisi yasiyor.

Rapora göre, hidroelektrik santralleri küresel elektrik üretiminin 6'da 1'ini olusturarak düsük karbonlu elektrik üretiminde en büyük kaynak olarak öne çikiyor.

IEA Baskani Fatih Birol, rapora iliskin degerlendirmesinde, hidroelektrik santrallerinin ülkelerin temiz enerji dönüsümlerini basarmalari açisindan önemine isaret ederek sunlari kaydetti:

"Hidroelektrik, temiz elektrik üretiminin 'unutulan devi' ve ülkeler net sifir hedeflerine ulasma konusunda kararliysa, hidroelektrigi enerji ve iklim ajandalarinin merkezine tekrar koymalari gerekiyor. Hidroelektrik, ülkelerin temiz enerji dönüsümünü güvenle basarmalari konusunda dogal bir kolaylastirici olabilir."
Kaynak: AA