Kuraklik Ariciligi Vurdu

Küresel iklim degisikliginin etkisi altinda olan Türkiye’de 2021 yilinda sicakliklarin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ariciligi da etkiledi.

Kuraklik Ariciligi Vurdu
Van’da istenilen yagislarin olmamasi, havanin asiri isinmasiyla birlikte dogada açan çiçekler kisa sürede kururken, kovandan çikan arilar ise kuraklik nedeniyle polen ve nektar bulmakta zorlaninca bal üretimi de sikintiya girdi. Kovanindan çikan ancak yeteri kadar polen ve nektar toplayamayan arilar aç kalmaya baslarken, buna bagli olarak bal üretiminde de düsüs yasandi. Yagis azligi nedeniyle bitkilerin kurudugu Van’da bu yil bal üretimi azaldi. Yeterli yagislarin olmamasi sonucu bitkilerin kurumasi nedeniyle yillik bin 200 ton civarinda bal üretimi yapilan Van’da bu yil bal üretiminde büyük düsüs bekleniyor.

“Bal üretiminde yüzde 80 düsüs yasanacak”

IHA muhabirine konusan Van Aricilar Birligi Baskani Halil Tandogan, kuraklik nedeniyle bal üretiminde yüzde 80 düsüs yasayacaklarini söyledi.

Tandogan, “Kuraklik ve isinmanin etkilerini iliklerimize kadar yasiyoruz ve gündelik hayatimiza kadar etkiliyor. Bu yil özellikle Dogu ve Güneydogu yöresinde yagmur yagmayisi, sicaklarin ortalamanin üstünde seyir etmesi son derece hayati bir duruma denk geldi. Yagislarin olmamasindan dolayi doganin erken kurumasi çiçeklerin de olmamasini etkiledi ve bu anlamda inanilmaz bir kuraklik yasadigimizi görüyoruz. Bu da bal verimimizi çok ciddi bir boyutta etkileyecek” dedi.



“Bal arilari yok olmayla karsi karsiya”

Bal veriminde yüzde 70 ila 80 oraninda düsüs yasanacagini kaydeden Tandogan, “Daha önemlisi ise balin olmadigi sene arilarin da ölüm tehlikesi, özellikle kis mevsimini atlatamamasi, yeterince beslenememesinden dolayi hastalik ve zararlara karsi bagisiklik sistemini kaybediyor. Bu da önümüzdeki sezonun ari ölümlerinin çok fazla olacagini gösteriyor. Küresel isinma son derece kendini hissettirdi. Son derece kaygi ve endise içindeyiz. Sektörümüzle alakali ne yapacagimizla ilgili hiçbir planimiz yok. Bekleyip ne olacagina bakacagiz çaresizce. Son 30 yildir konusulan küresel isinma ile ilgili her insanin, her bireyin üzerine düseni yapmasi ve özellikle dogayi hunharca bir sekilde kullanmamasi, doga dengesini bozabilecek eylemlerde bulunmamasi gerekiyor. 2 yil daha ayni kuraklik yasanirsa elimizde hiç ari kalmayabilir, bal arilari yok olmayla karsi karsiya kalmis durumda” diye konustu.

Kaynak: İHA