Kazdaglari Ates Kusuna Emanet

Kazdaglari ve Kuzey Ege’de orman yanginlarinda hizmet verecek Ates Kuslari olarak adlandirilan helikopter göreve basladi.

Kazdaglari Ates Kusuna Emanet
2020 model Mi-8 tipi yangin ve arama kurtarma helikopteri Kazdaglari ve çevresinde olasi orman yanginlarina müdahale edecek. Kazdaglari ve Kuzey Ege’de orman yangin sezonu baslamasiyla birlikte önlemler artirilmaya baslandi. Orman Bakanligi tarafindan tüm yurtta riskli bölgelerde oldugu gibi Kazdaglari ve Kuzey Ege ormanlari da geçen yillarda oldugu gibi bu yilda Ates Kuslari’na emanet. Kiralanan ve gündüz her hava sartinda uçus yapabilen Mi-8 tipi yangin ve arama kurtarma helikopteri Balikesir’in Edremit ilçesi Zeytinli Orman Deposu’ndaki helikopter pistinde göreve basladi.

Yangin ihbari yapildiktan sonra 10 dakikada havalanan ve bambi denilen özel aparati ile 3 ton suyu yangin alanina tasiyabilen helikopter ekstra yakit tanklari ile 5 saat havada kalabiliyor. Helikopterin Türk pilotu Alperen Aydin, “7 yildir orman yanginlari ile mücadelede çalisiyorum. Helikopterimiz 2020 model bir helikopter. Kendi agirligi 14 ton. Bambi olarak isimledirdigimiz alttaki su haznesi 3 ton su aliyor. Bir orman yanginlarina bir seferde 3 ton su atiyoruz. En yakin su kaynagi neredeyse oradan suyu alip hizli bir müdahale ile yanin büyümeden müdahale etmek amaciyla uçuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA