Kadin Azmagi SOS Verdi, Giris Kapatildi

Mugla’nin Ula ilçesine bagli ‘Sakin Kent’ unvanli Akyaka Mahallesi’nde bulunan Kadin Azmagi Ula Belediyesi tarafindan geçici olarak girislere kapatildi. Kapatilmaya gerekçe olarak azmaktaki su seviyesinin kurakliga bagli olarak düsmesi ve azmak içinde gezilmesi ile sudaki canlilarin yasam alanlarinin tahrip olmasi gösterildi.

Kadin Azmagi SOS Verdi, Giris Kapatildi
Ula Belediyesi tarafindan Kadin Azmagina geçici olarak kapatilma gerekçesini gösteren tabelalar asilirken, özel güvenlik ve jandarma bölgede devriye görevi yapiyor. Özel Çevre Koruma bölgesinde yer alan Kadin Azmagi, özellikle yaz aylarinda vatandaslar kaynak suyun çiktigi bölgede azmak içine masa sandalye koyuyordu. Azmak içinde yüzmenin yasak olmasina ragmen yüzen vatandaslar çöplerini de azmak içine atiyordu.

Yillar önce Akyaka’daki kadinlarin çamasir yikamalari nedeniyle adini ‘Kadin Azmagi’ olarak alan bölgede çok sayida kaz ve ördek bulunuyor. Levrek, kefal ve yilan baliginin yasamini sürdürdügü azmakta her türlü avlanma yasak. Yaklasik 100 çesit kus ve 300 tür de bitkiyi içinde barindan Kadin Azmaginda tekneler tarafindan her yil yüzbinlerce ziyaretçi tekne turuna çikiyor.

Kadin Azmagi çevresine tabelalar asilmasina ragmen vatandaslarin halen azmak içine girdigini gören Ula Belediye Baskani Özer Türkler, vatandaslari tabelalari göstererek azmak içinden çikmalari konusunda uyardi.

Ula Belediye Baskani Özer Türkler, Türkiye’de kiyi kenar çizgisi bulunan tek nehrin Akyaka’daki Kadin Azmagi nehri oldugunu söyledi.

Türkler, “Burasi kiyi kenar çizgisi olan Türkiye’deki tek nehrimiz. Ayni zamanda Özel Çevre Koruma alani içerisinde olup, ÖÇK bölgesi dedigimiz koruma altinda olan bir bölgedir. Burasi dünya harikasi olan bir deremizdir. Fakat insanlarimizin son zamanlarda bilinçsizce kullanmasi, içine girip masalar atmasi, hatta içine girip mangal yakmasi, içeceklerinin siselerini nehre atmasi sonucu nehrimiz son derece pislendi. Biz geçen hafta temizlememize ragmen yine kirlendi. Son zamanlarda yagislarin da az olmasi sebebiyle nehrimizin seviyesi oldukça düstü bu yil içeresinde. Dolayisi ile insanlarin ayak basmasi sonucunda balik yuvalarinin bozulmasi içeresindeki bitki köklerinin kopmasi sonucunda azmak nehri son derece zarar gördü. Dolayisi ile biz de Belediye olarak burayi kapatma karari aldik. Tabelalarda belirttigimiz gibi, bir önceki kusaktan devraldigimiz haliyle biri sonraki kusaga aktarmak ana hedefimiz olmasi nedeniyle burayi kapatmis bulunuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA