GÜNDEM / 30 Haziran 2021

ANADOLU AJANSI.

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan, partisinin TBMM Grup Toplantisi'na katilacak.

(TBMM/12.00) (Fotografli-Görüntülü)

2- TBMM Baskani Mustafa Sentop, Parlamenterler Arasi Kudüs Platformu'nun davetiyle Türkiye'yi ziyaret eden Ürdün Temsilciler Meclisi Filistin Komitesi heyetini kabul edecek.

(TBMM/15.00) (Fotografli-Görüntülü)

3- CHP Parti Meclisi, Genel Baskan Kemal Kiliçdaroglu baskanliginda parti genel merkezinde toplanacak.

(Ankara/11.00) (Fotografli-Görüntülü)

YASAMA YÜRÜTME SIYASET

1- Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Gölbasi Mogan Gölü Kiyi Bandi Çevre Düzenlemesi Projesi'nin birinci etabinin açilisi ve ikinci etabinin ise baslama töreni ile Altindag'da Büyük Dönüsüm Kentsel Dönüsüm Projesi'nin temel atma törenine katilacak.

(Ankara/10.00/16.00) (Fotografli-Görüntülü)

2- Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, telafi etkinlikleri kapsaminda ögrencilerle doga kampi rafting etkinligine katilacak, ardindan basin açiklamasi yapacak.

(Hakkari/13.20) (Fotografli-Görüntülü)

3- IYI Parti Meclis Grup Toplantisi yapilacak.

(TBMM/10.30) (Fotografli-Görüntülü)

4- TBMM Genel Kurulunda Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Sirketi Hakkinda Kanun Teklifi'nin görüsmelerine devam edilecek.

(TBMM/14.00) (Fotografli)

EKONOMI

1- Hazine ve Maliye Bakani Lütfi Elvan, TOBB Müsterek Konsey Toplantisi'na katilacak.

(Ankara/15.00) (Fotografli-Görüntülü)

2- Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Beceri Açiginin Azaltilmasi Hizlandirma Programi Açilis Toplantisi'na çevrim içi istirak edecek.

(Ankara/10.00) (Fotografli-Görüntülü)

3- Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Kazakistan'in Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly'yi makaminda kabul edecek, Izmir Ticaret Odasi Meclis Toplantisi’na video konferansla katilacak.

(Ankara/15.30/16.30) (Fotografli-Görüntülü)

4- Türkiye Istatistik Kurumu, mayis ayi dis ticaret istatistikleri ile mayis ayi Hizmet Üretici Fiyat Endeksi'ni açiklayacak.

(Ankara/10.00)

DÜNYA DIPLOMASI

1- Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Rus mevkidasi Sergey Lavrov ile yapacagi görüsmenin ardindan basin toplantisi düzenleyecek.

(Antalya) (Fotografli-Görüntülü)

GÜNCEL

1- Dünya genelinde Kovid-19'a iliskin gelismeler takip ediliyor. (Fotografli-Görüntülü)

SPOR

1- Teniste sezonun üçüncü grand slam turnuvasi Wimbledon'da ana tablo maçlarina devam edilecek.

(Londra)

ÖZEL HABER

1- Bitcoin madenciligindeki gelismeler kripto paradaki dengeleri yeniden sekillendiriyor

- Çin'in Bitcoin madenciligini kisitlamaya yönelik aldigi kararlar sonrasi çok sayida Bitcoin madencisi faaliyetlerine son verirken, El Salvador'da yönetim, Bitcoin madenciligi için jeotermal enerjinin kullanilmasi çagrisinda bulundu

- Bitcoin aginin islem gücünün ölçüm birimi olan "hash orani", Çin'deki madencilik faaliyetindeki ciddi gerilemenin ardindan 13 ayin en düsük seviyesine indi

- Çin'in Bitcoin madenciligindeki yüzde 65'lik payinin yil sonunda yüzde 50'nin altina inmesi, buna karsilik ABD, Kanada, Isveç ve Arjantin'in payinin artmasi bekleniyor

(Tolga Yanik/Istanbul)

2- Dolandiricilarin alacak verecek evraklarindaki "uçan mürekkep" oyunu da ise yaramiyor

- Türkiye'de her gün yeni bir yöntem deneyen dolandiricilarin alacak verecek evraklarindaki meblaglari uçan mürekkeple yazip, evrak imzalandiktan sonra asil meblagi yükseltme oyunu, teknolojik cihazlar sayesinde tespit edilebiliyor

- Adli Tip Kurumu Fizik Ihtisas Dairesi, mesleki tecrübe ve kullanilan son teknoloji cihazlar sayesinde evrak sahteciligindeki akil almaz yöntemleri aydinlatirken, Daire Baskani Ersen Salti, dolandiriciliga maruz kalmamak için alinabilecek önlemlere dikkati çekti

- Adli Tip Kurumu Fizik Ihtisas Dairesi Baskani Ersen Salti:

- "Her temas iz birakir ifadesinden yola çikarak, sahteci mürekkebi yok ettigini düsünüyor ancak arkada delil birakiyor. Biz elimizdeki cihazlarla sahtecinin sildigini sandigi miktari görünür hale getiriyoruz"

- "Fiyonk isareti veya sadece harf kullanilarak imza atilmasi yanlistir. Ideal imza, yazi unsuru içermeli ve bitisik el yazisiyla olmali. Bu imzalarin sahteciler tarafindan taklit edilmesi daha zordur"

(Basak Akbulut Yazar/Istanbul)

3- Fuat Sezgin'in GAS eserinin tercümesi tamamlanarak basim asamasina geldi

- Bilimler tarihi alaninda dünyanin önemli otoritelerinden olan Prof. Dr. Fuat Sezgin'in 17 ciltlik Arap-Islam Bilimler Tarihi eseri GAS'nin (Geschichte des Arabischen Schrifttums) tercümesi tamamlanarak basima hazir hale getirildi

- Prof. Dr. Fuat Sezgin Islam Bilim Tarihi Arastirmalari Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Mecit Çetinkaya:

- "(GAS adli eser) Bir cildi 2 sene süren çalisma akabinde bitirmistik. Ilk cildi yaptiktan sonra bu devam edemedi. Çünkü hocamiz tercümeleri begenmiyordu. Bunu üzerine bastan basladik. Allah'a sükürler olsun. Hocamiz da bu tercümeyi görüp mutlu oluyordu. 17 ciltlik eserin tercümesi bitti. Onlar basim asamasinda"

- "Hocamiza son zamanlarda gereken deger verildi. Geç oldu tabii ama o da Cumhurbaskani'mizin sayesinde oldu. Vakif olarak sükranlarimizi sunuyoruz. Hakikaten yillarca orada dünyaca bilinen ama ülkemizde az taninan hocanin farkina varilmasini sagladi"

- "(Sezgin'in Almanya'daki kitaplari) Kitaplarinin sadece bir kismi orada kaldi. Almanya ile bu konuda ihtilafliyiz. Mahkemelik bir durum var. Hocamizin kitaplarinin çok degerli olmasi hasebiyle Türkiye'ye getirilmesine mani oldular. Olay mahkemede. Ugrasiyoruz ama zor bir süreç olacak. Insallah lehimize sonuçlanir"

(Sefa Mutlu/Istanbul)

***

Anadolu Ajansinin yayimladigi haber, görüntü, fotograf ve internet ile wap için olusturdugu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafindan hiçbir sekilde kullanilamaz. Abonelerimiz de sözlesme kapsami disinda bu yayinlari çogaltamaz, baska kurum ve kuruluslara aktaramaz. Aykiri davrananlar hakkinda hukuki ve cezai her türlü basvuru hakkimiz saklidir.
Kaynak: AA