Dogu'nun Çukurova'sinda Bugday Hasadi Basladi

Türkiye’nin önemli tarim merkezi ve Dogunun Çukurova’si olarak bilinen Igdir’da bugday hasadi basladi.

Dogu'nun Çukurova'sinda Bugday Hasadi Basladi
Dogu Anadolu Bölgesi’nin Çukurova’si olarak bilinen Igdir’da, gece ve gündüz demeden çalisan çiftçiler biçerdöverlerin yardimiyla bugday mesaisine devam ediyor. Geçen yil 68 bin ton olan bugday rekoltesi bu sene havalarin sicak gitmesi ve kurakligin etkisiyle 50-55 bin tona düstü.

Igdir’in verimli topraklarinda bugday hasadinin basladigini belirten Il Tarim ve Orman Müdürü Özkan Yolcu, “Geçen yil Igdir’da yaklasik 186 bin dönüm bugday ekildi ve 68 bin ton ürün alindi. Bu sene ise kuraklik etkisiyle 120 bin dekar alanda ekim yapildi. Tahminlere göre 50-55 bin ton civarinda ürün bekleniyor” dedi.

Çiftçileri modern basinçli sulama sistemine geçmeleri konusunda uyaran Yolcu, “Igdir’in verimli topraklarinda yeni bir hayattayiz. Bugday hasadimiz basladi.

Gördügünüz tarlada hasat yapiliyor. Sulu sartlarda olan alanlarda çok fazla verim kaybi beklemiyoruz. Bildiginiz gibi Igdir’in yüzde 75’lik alani sulanabilir arazi. Kurak alanlarda bir miktar veri kaybi olabilir. Ben buradan özellikle çiftçilerimize seslenmek istiyorum. Artik günümüzde suyu çok tasarruflu kullanmamiz gerekiyor. Özellikle bakanligimiz tarafindan verilen kirsal kalkinma yatirimlari kapsaminda yüzde 50 hibe destekli modern basinçli sulama sistemlerini tercih etmemiz gerekiyor. Bakanligimiz buna destek veriyor. Hem yagmurlama damlama sulama sistemleri konusunda vatandaslarimizin daha duyarli olarak salma sulama ve vahsi sulama yerine modern sulama sistemlerini kullanmalari ürünün kalite ve verimini de önemli derecede iyilestirecektir. Vatandaslari basinçli sulama sistemi kullanmalari için bakanligimizin vermis oldugu destekten faydalanmaya davet ediyoruz. Igdir’da 2021 yili itibariyle yaklasik 120 bin dekarlik alanda çiftçilerimiz bugday ekimi yapti. 50 bin ton civarinda rekolte bekliyoruz. Bu yil ekstra bir durum var. Kurakliga dayali bir verim kaybi bekleniyor. Bundan dolayi vatandaslarimiz modern sulama sistemini tercih etmelidir. Tarimsal üretim açisindan çok önemlidir. Çiftçi ürettigi bugdayi Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve tüccara satabilir. Bugdayin pazarlamasi konusunda bir sikinti yok. Dane kaybi olmamasi için kontrolümüz sürüyor. Ekiplerimiz sahada” seklinde konustu.

Igdir’in Yayci köyünde çiftçilik yapan Ebülfez Yildirim ise, bu yil yasanan kurakliktan dolayi verimin düstügünü belirtti.

Dönüm basina ortalama 500 kilogram ürün aldiklarini dile getiren Yildirim, “60 dönüm tarla üzerine bugday ektim. Normalde dönüm basina 450 ila 600 kilo bugday bekliyoruz. Insallah bu kuraklik döneminde isimize yarar. Kurakliktan verim düstü. Yerine göre tarladan 400 ile 600 kg aldigimiz yer var. iyi gübre verilirse sulanirsa verim artacaktir. Bir torba gübre 600 TL çiftçi nasil alip eksin. 60 dönümlük alandan 35-40 ton ürün bekliyorum. Fiyati 2,5 TL olmalidir. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2,5 TL alirsa tüccar 3 TL’den alir. Gübre fiyatlari artmistir. Çiftçi borcunu ödemek için mecbur satmak zorundadir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA