CHP Parti Meclisi, Güçlendirilmis Parlamenter Sistem Raporunu Görüstü

Parti Meclisi, Genel Baskan Yardimcisi Muharrem Erkek ve Istanbul Milletvekili Ibrahim Kaboglu’nun sunum yaptigi 29 ana ilkeyi içeren rapora son seklini verme yetkisini Genel Baskan Kemal Kiliçdaroglu'na verdi Rapordan: 'Cumhurbaskani partiler üstü ve tarafsiz konuma getirilecek' 'Basbakan TBMM üyeleri arasindan seçilecek, yürütme organinin basi olarak Meclis'ten güvenoyu alacak, Bakanlar Basbakan tarafindan belirlenecek' 'Siyasi istikrari saglamak için hükümeti kurmak kolay, düsürmek zor olacak. Kurucu güvenoyu ve yapici güvensizlik oyu getirilecek, güvenoyu için olumlu oylarin fazla olmasi yeterli olacak, güvensizlik oyunda ise üye tam sayisinin salt çogunlugu aranacak'

CHP Parti Meclisi (PM), 29 ana ilkeden olusan güçlendirilmis parlamenter sistem raporunu görüstü. Rapora son seklini Genel Baskan Kemal Kiliçdaroglu verecek.

CHP PM, Genel Baskan Kiliçdaroglu baskanliginda toplandi.

CHP'den toplantiya iliskin "Güçlendirilmis Parlamenter Sistem Için Ilkeler" basligiyla yazili açiklama yapildi.

Genel Baskan Kiliçdaroglu baskanliginda toplanan Parti Meclisi'nde Hukuk ve Seçim Isleri Genel Baskan Yardimciligi es güdümünde hazirlanan güçlendirilmis parlamenter sistem raporunun görüsüldügü belirtildi.

Genel Baskan Yardimcisi Muharrem Erkek ve Istanbul Milletvekili Ibrahim Kaboglu'nun sunum yaptigi toplantida çok sayida PM üyesinin rapora katkida bulundugu bildirildi. PM tarafindan rapora son seklini verme yetkisinin Genel Baskan Kemal Kiliçdaroglu'na verildigi kaydedildi.

Açiklamada, CHP'nin 25-26 Temmuz 2020'de gerçeklestirilen 37. Olagan Kurultayi'nda oy birligi ile kabul edilen "Ikinci Yüzyila Çagri Beyannamesi"nin ilk maddesinde de vurgulanan güçlendirilmis parlamenter sistemin ana ilkelerinin benimsendigi ifade edildi.

CHP tarafindan hazirlanan güçlendirilmis parlamenter sistem çalismasinin 29 maddeden olusan ana ilkeleri sunlar:

- Cumhurbaskani partiler üstü ve tarafsiz konuma getirilecek.

- Demokrasilerin ana omurgasi olan (yasama, yürütme ve yargi erkleri arasindaki iliskiler için) kuvvetler ayriligi ilkesi hayata geçirilecek.

- Yürütmenin/hükümetin yargi üzerindeki vesayeti kaldirilacak, bagimsiz ve tarafsiz yargi tesis edilecek.

- Güçlü bir demokrasi için güçlü Meclis, güçlü milletvekili yapisi saglanacak.

- Milletin vekilini yine milletin seçmesi saglanacak.

- Basta Anayasa olmak üzere, mevzuatimiz darbe hukukundan arindirilacak.

- Siyasi Ahlak Yasasi çikarilacak, siyaset asla bir zenginlesme araci olmayacak.

- Yurt disi seçim çevresi olusturulacak, yurt disindaki vatandaslarimizin da Meclis'te temsili saglanacak.

- Meclisin hükümeti denetleme yollari isler ve etkili hale getirilecek. Genel görüsme, meclis arastirmasi, meclis sorusturmasi ve gensoru yollari etkin kilinacak.

- Meclis'te bir "Kesin Hesap Komisyonu" olusturulacak ve bu komisyonun baskanligi ana muhalefet partisine verilecek. Sayistay gerçek islevine kavusacak, raporlarinin tamami Meclis'e sunulacak.

- Kamu ihale kanunu degistirilerek tüm kamu ihalelerinin seffaf ve kayirmaciliktan uzak yapilmasi saglanacak. Adaletli bir vergi politikasi için "Ulusal Vergi Konseyi" kurulacak.

- Güçlü bir stratejik planlama teskilati kurulacak.

- Asgari ücret vergiden muaf tutulacak.

- "Aile Destekleri Sigortasi Kurumu" ile hiçbir çocugun yataga aç girmemesi saglanacak. Hiçbir yurttasimiz dislanmayacak, özellikle kadina ve çocuga yönelik siddet ve istismar önlenecek. Dezavantajli gruplara pozitif ayrimcilik uygulanacak.

- Halkin da Meclis'e kanun önerisi verebilmesi saglanacak, torba kanun uygulamasina son verilecek, kanun yapim sürecinde meslek odalari, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin görüsleri mutlaka alinacak.

- Cumhurbaskaninin bütün islemleri karsi-imza kuralina bagli olacak, tek basina yapacagi islemler sayili olarak Anayasa'da açikça düzenlenecek.

- Basbakan TBMM üyeleri arasindan seçilecek, yürütme organinin basi olarak, Meclis'ten güvenoyu alacak, Bakanlar Basbakan tarafindan belirlenecek.

- Siyasi istikrari saglamak için hükümeti kurmak kolay, düsürmek zor olacak. Kurucu güvenoyu ve yapici güvensizlik oyu getirilecek, güvenoyu için olumlu oylarin fazla olmasi yeterli olacak, güvensizlik oyunda ise üye tam sayisinin salt çogunlugu aranacak.

- Seçimde en çok oyu almis parti hükümeti kuramamissa belli bir sürenin sonunda ikinci en çok oyu almis partiye bu görevin verilmesi güvence altina alinacak.

- Yeni bir merkez yerel dengesi kurulacak, yerel yönetimlerin gelirleri artirilacak, kayyum uygulamalarina son verilip seçimle gelenin seçimle gitmesi güvence altina alinacak.

- Egitim politikalarinin tek hedefi "Fikri Hür, Irfani Hür, Vicdani Hür" nesiller yetistirmek olacak, üniversitelerimizde her türlü düsünce özgürce tartisilabilecek, üniversitelerin idari, mali ve bilimsel özerkligi saglanacak, darbecilerin getirdigi YÖK kaldirilacak.

- Kamu yönetimi liyakat, etkililik ve saydamlik ilkelerine göre örgütlenecek. Kamuya alimlarda sözlü sinavlar kaldirilacak, istisnai durumlarda ses ve görüntü kaydi zorunlu olacak.

- Basta Merkez Bankasi olmak üzere düzenleyici ve denetleyici kurumlarin bagimsizligi ve güvencesi saglanacak.

- Anayasa Mahkemesi'nin kurulus ve isleyisi hukuk devleti ve bagimsiz yargi temelinde yeniden düzenlenecek.

- Hakimler ve Savcilar Kurulu kaldirilacak, Adalet Yüksek Kurulu olusturulacaktir. Kurul yargiçlar ve savcilar olmak üzere iki ayri daire seklinde örgütlenecek. Adalet Bakani ve Müstesari (Bakan Yardimcisi) Kuruld'a yer almayacak. Kurulda avukatlar da temsil edilecek. Kurulun kararlari yargi denetimine açik olacak.

- Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi ve Vekili, Yargitay Genel Kurulu tarafindan seçilecek.

- Yüksek Seçim Kurulu seçim mahkemesi olarak yeniden düzenlenecek. Bu organin kararlarina karsi Anayasa Mahkemesine basvuru yolu açilacak.

- Gelecek nesiller için "ekosistem" hakki korunacak, "Çevre Yargisi" kurulacak.

- Iddia makami ile savunma makami arasindaki esitsizlikler düzeltilecek. Durusma salonlarinda savcilar ve avukatlar ayni seviyede oturacak.
Kaynak: AA