Artvin'de Maviyemis Hasadi Basladi

Artvin'de üreticiler, yörede "likapa" olarak da bilinen maviyemis hasadina basladi.

Hopa ilçesine bagli Koyuncular köyünde, Ugur Karabacak'in "Genç Çiftçi Projesi" kapsaminda kurdugu maviyemis bahçesinde hasat söleni gerçeklestirildi.

Etkinlige katilan Vali Yilmaz Doruk, 1600 kök maviyemis bitkisinden olusan 5 dönümlük bahçede incelemelerde bulunarak, Tarim ve Orman Il Müdürü Dursun Okur ile Karabacak'tan bilgi aldi.

Vali Doruk, burada gazetecilere, Artvin'de 2020 yilinda 44 dekar alanda 22 ton maviyemis yetistirildigini söyledi.

Maviyemisin ekonomik degeri olduguna dikkati çeken Doruk, "Her yerde yetismiyor. Sahil ilçelerimizin iklimi çok elverisli. Biz de bunu degerlendirecegiz. Ilimizde 17 likapa bahçemiz var. Bu sayinin giderek artacagini da düsünüyorum." dedi.

Doruk, maviyemisin sadece Türkiye'de degil, uluslararasi alanda da çok itibar gördügünü belirterek, söyle konustu:

"Maviyemis bir meyveden öte saglik yönüyle öne çikiyor. Artvin tibbi aromatik bitkilerin zenginligi konusunda Türkiye'de ilk sirada yer aliyor. 2 bin 727 farkli bitki türüyle en fazla bitki çesitliligine sahip il. Bunlarin çogu endemik tür. Üniversitemiz de aromatik bitkiler konusunda ihtisas üniversitesi. Maviyemis de aromatik bir bitki. Bu yüzden de bu konuya önem veriyoruz."

Etkinlige, Hopa Kaymakami Abdurrezzak Canpolat, Hopa Belediye Baskani Taner Ekmekçi, Kaçkar Gümrük ve Dis Ticaret Bölge Müdürü Recep Bilgin, Il Emniyet Müdürü Sinan Ergen, Il Jandarma Komutani Mustafa Kilinç, Hopa Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Osman Akyürek, diger ilgililer ve vatandaslar katildi.

Kaynak: AA