Uzmanindan 'Istismar' Uyarisi

Çocuk istismari konusunda ailelere uyarilarda bulunan Uzm. Klinik Psikolog Enise Öziç, "Çocuk birisine yaklasmak, öpmek, sarilmak istemiyorsa asla israr edilmemelidir. Hayir dediginde saygi duyulmalidir. Böylece hayir demeyi ögrenmesi ve uygulamasi saglanmalidir" dedi.

Uzmanindan 'Istismar' Uyarisi
"Çocuk istismari" hakkinda açiklamalarda bulunan Liv Hospital Samsun’dan Uzm. Klinik Psikolog Enise Öziç, "Geçtigimiz gün ülkemizde yine elim bir çocuk istismari vakasi ile karsilastik. Hüzün içinde takip ettigimiz istismar vakasinda iki çocugun ailesinin bilgisi dâhilinde istismar edilmesi, mahkemede bu yasananlari resmetmesi hepimizi adeta dehsete düsürdü. Son yillarda çocuklarin cinsel istismarinin çok önemli bir halk sagligi sorunu oldugu kabul edilmektedir. Çocugun cinsel istismari, riza yasinin altinda bulunan bir çocugun, cinsel açidan olgun bir yetiskinin cinsel doyumuna yol açacak bir eylem içerisinde yer almasi ya da bu duruma göz yumulmasi olarak tanimlanmaktadir. Cinsel istismar, sik rastlanan ve genelde yillarca süren bir durum olmakla birlikte siklikla gizli kalmaktadir. Birçok çocuk, inanilmayacagi, eylem nedeniyle kendilerini suçlayacaklari ve zarar görecekleri korkulari nedeniyle tekrar tekrar istismara maruz kalmaktadir" diye konustu.



Tanidik kisiler

Istismarda bulunan kisilerin çogunlukla tanidik kisiler olduguna dikkat çeken Uzm. Klinik Psikolog Enise Öziç, "Çocuklarin cinsel istismarinda faillerin yüzde 60-70’i akrabalar, ögretmenler, komsular, otorite figürleri gibi çocugun bildigi ve güvendigi kisilerdir. Pedofilik bireyler planlayarak, çocuklara gözlemsiz biçimde yakin olabilecekleri bakicilik, komsu, spor hocaligi ve servis soförlügü gibi mesleklere ve konumlara yerlesirler. Çocuklara yakinlasmak için önceleri çocugun ve ailenin güvenini kazanacak davranislarda bulunurlar. Pedofilik bireylerin eylemlerini gerçeklestirmek için tercih ettigi yer genelde çocugun tanidigi bildigi yerlerdir. Küçük çocuklar ve kiz çocuklarinin çogunlukla kendi evlerinde ya da pedofilik bireyin evinde, ergenlerin ve erkek çocuklarin ise ev disindaki yol kenari, agaçliklar, okul, oteller gibi yerlerde cinsel istismara ugradiklari gösterilmistir. Sanilanin aksine genellikle bu cinsel eylemler için zor kullanmadigi, aksine önce masum dokunma sonra uygunsuz dokunma, açik resimler gösterme gibi birçok fiziki manipülasyon ve duyarsizlastirma yöntemlerini kullandiklari gösterilmistir" seklinde konustu.



Eylemlerini planliyorlar

Eylemlerini nasil planladiklarindan bahseden Enise Öziç, "Pedofilikler genellikle belli planlar içinde magdur çocugun bazi özelliklerini kullanarak cinsel istismar eylemini gerçeklestirmektedir. Magdura yaklasmakta kullandigi özellikler duygusal, psikolojik, fiziksel veya bunlarin bilesimi olabilmektedir. Saldirgan magdur çocuklar hakkinda bilgi toplayabilmekte, bu bilgileri magdurun güvenini kazanmak ve onu kontrol etmek için kullanabilmektedir. Pedofilikler interneti magduru cinsel istismara hazirlamak için kullanabilmekte, magdurun direncini azaltarak, cinsel iliskiye geçme plani için onunla güven ve korku temelli bir iliski gelistirmektedir. Pedofilikler bag gelistirdikten sonra magduru kolayca ikna ederek iliskiyi gizli tutmasini saglamaktadirlar. Çocuklar kolayca güven duyduklari, kolayca kandirilabildikleri için istismara çok açiktirlar. Istismar eden kisi yakinlari ya da akrabalari ise, kendilerine inanilmayacagi, sevdiklerinin gözünde degerlerini yitireceklerini düsündüklerinden, cinsel istismari anlama ya da anlatma kapasiteleri henüz gelismemis oldugundan çocuklar yasadiklari istismar olayini anlatamazlar" ifadelerini kullandi.

Egitim ve önleme

Uzm. Klinik Psikolog Öziç, egitim ve önleme için, "Cinsel istismari ortadan kaldirmanin en etkin yolu olusmasini önlemektir, buna yönelik programlar da gelistirilmektedir. Çocuklara yönelik bu programlar, olasi istismar durumlarini tanimalarini, uygun bir yolla tepki göstermelerini ve böyle bir durumda güvendikleri bir eriskine olayi anlatmalarini hedeflemektedir. Toplumsal farkindalik oldukça önemlidir" bilgilerini verdi.

Aileler neler yapmali?

Ailelerin yapmasi gerekenleri anlatan Uzm. Klinik Psikolog Öziç sunlari söyledi: "Çocugumuzun özel bölgeleri, yasina uygun sekilde ona aktarilmalidir. Iyi ve kötü dokunusun farkindan bahsedilmelidir. Kendisini kötü, tuhaf, garip hissettiren her dokunusun kötü dokunus olabildigini ve böyle bir his oldugunda muhakkak aile olarak kendileriyle paylasilmasi gerektigini ögretilmelidir. Çocuk birisine yaklasmak, öpmek, sarilmak istemiyorsa asla israr edilmemelidir, hayir dediginde saygi duyulmalidir. Böylece hayir demeyi ögrenmesi ve uygulamasi saglanmalidir. Birisinin ona israr etmesi durumunda kendisini korumak adina çiglik atmasi, o ortamdan uzaklasmasi ve güvendigi bir yakininin yanina kosmasi ögretilmelidir. Ne olursa olsun, ona güvendikleri ve onun yaninda olundugu açiklanmalidir. Korkutarak, tehditle çocuga egitim verilmeye çalisilmamalidir. Çünkü bu durum çocugun istismara daha çok açik hale gelmesine neden olmaktadir. Hiçbir çocugun bir daha bu tür olaylari yasamamasini diliyorum."
Kaynak: İHA