TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas: 'Tank Palet Fabrikasi'yla ilgili ana muhalefet partisinin kamuoyunu yanlis bilgilendirdigi, gerçegi hiç yansitmayan degerlendirmelerde bulundugunu ifade etmek istiyorum'.

AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas, ana muhalefet partisinin Tank Paleti Fabrikasi'yla ilgili kamuoyunu yanlis bilgilendirdigini, gerçegi hiç yansitmayan degerlendirmelerde bulundugunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda grup baskanvekilleri gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu.

IYI Parti Grup Baskanvekili Lütfü Türkkan, Alman Federal Meclisi'nin, 26 Haziran 2021 tarihinde resmi sitesinde yayimladigi deklarasyonla Dogu Türkistan'da Uygur Türklerine yapilan Çin mezalimini kinadigini belirtti.

TBMM Baskani Mustafa Sentop'a 3 Mart 2021 tarihinde sunduklari dilekçeyle Dogu Türkistan'da yasanan mezalime karsi TBMM'yi güçlü bir irade beyanina davet ettiklerini anlatan Türkkan, "Ne yazik ki bu çagrimiz henüz bir karsilik bulmadi. BM ve dünya ülkelerinin parlamentolari bu insanlik suçuna karsi tepkilerini en üst perdeden ortaya koyarken isminin basinda Türkiye olan TBMM'nin bu mezalime sessiz kalmasi kabul edilemez." dedi.

MHP Grup Baskanvekili Erkan Akçay ise bugünün "Dünya Endüstriyel Tasarim Günü" oldugunu ifade ederek, endüstri devrimlerinin geçmisten bu yana dünyayi ve toplumlari derinden etkiledigini söyledi.

Endüstrilesmenin, birinci endüstri devriminin gerçeklestigi 1760'li yillardan bu yana önemli evrelerden geçtigini, degisim ve dönüsümler yasadigini vurgulayan Akçay, "Günümüzde endüstriyel ürünler fonksiyonel yapisiyla insan hayatini kolaylastirmaktadir. Teknolojik ve endüstriyel atilimlar kaçinilmazdir fakat endüstriyel tasarimin estetik boyutu asla ihmal edilmemelidir. Nesnelerin insan ve toplum psikolojisi üzerinde önemli etkileri vardir." degerlendirmesinde bulundu.

HDP Grup Baskanvekili Hakki Saruhan Oluç, hafta sonu Istanbul'da "inanilmaz bir polis siddeti" yasandigini söyleyerek, "Polis aslinda bu yaptigiyla yurttasin güvenligini degil güvensizligini sagliyor." ifadesini kullandi.

Kovid-19 asisinda büyük bir bölgesel esitsizlik yasandigini savunan Oluç, en düsük asilama oranina sahip 13 ilden 7'sinin Dogu Anadolu Bölgesi'nde, 6'sinin ise Güneydogu Anadolu Bölgesi'nde oldugunu dile getirdi.

CHP Grup Baskanvekili Engin Özkoç, bugün TBMM Genel Kurulu'nda Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Sirketi Hakkinda Kanun Teklifi'nin görüsülecegini belirterek, "Ayni Tank Palet Fabrikasi gibi çok önemli kuruluslarimizdan bir tanesi." dedi.

Tank Palet Fabrikasi'na iliskin yasanan süreçleri anlatan Özkoç, "Makine ve Kimya Endüstrisi'nin de sonunun böyle olmasini asla istemiyorum." diye konustu.

Özkoç, "Elmali'da çocuklarimizin istismariyla ilgili dava yürütülürken tahliye karari verildi. Bu içimizi acitiyor. Bu davanin da takipçisi olacagiz." ifadesini kullandi.

AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas ise bugün TBMM Genel Kurulunun takdir etmesi halinde, dün komisyonda kabul edilen Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Sirketi Hakkinda Kanun Teklifi'ni görüseceklerini söyledi.

CHP Grup Baskanvekili Engin Özkoç'un Tank Palet Fabrikasi ile MKE arasinda bir baglanti kurmaya çalistigini söyleyen Elitas, "Tank Palet Fabrikasi'yla ilgili maalesef ana muhalefet partisinin kamuoyunu yanlis bilgilendirdigi, gerçegi hiç yansitmayan degerlendirmelerde bulundugunu ifade etmek istiyorum." dedi.

Tank Palet Fabrikasi'nin Sakarya'nin Arifiye ilçesinde 1975 yilinda kuruldugunu ancak bugüne kadar hiçbir tank üretmedigini vurgulayan Elitas, "Çünkü bu fabrika tank üretmek için degil, ithal edilen tanklarin modernize edilmesi, tamiratlarinin yapilmasi, tank paleti üretilmesi, gece görüs dürbünü üretilmesi gibi isler için kurulmus." bilgisini verdi.

Tank Palet Fabrikasi'na iliskin yasanan süreçleri anlatan Elitas, "Daha önce tanklarin revizyonu ve bunlarin tamiratiyla ilgilenen bir kurumun tank üretmek üzere milli sermayeyle yapilmis ve dis kaynaklardan da destek temin edilebilecek bir konunun sanki 'Katar ordusuna peskes çekilmis' gibi ifade edilmesi maalesef kamuoyunu yanlis bir seklide bilgilendirmeden ibarettir. " diye konustu.

Kaynak: AA