Ordu'da Çöpten Enerji Üretiliyor

Ordu'da, çöp sorunu tamamen ortadan kaldirilarak çöpten enerji üretildigi bildirildi.

Büyüksehir Belediyesinden yapilan yazili açiklamada, Altinordu, Ünye, Fatsa ve Persembe ilçelerinde en büyük sorunlarindan biri haline gelen çöp sorununun siki bir çalisma ile ortadan kalktigi belirtildi.

Açiklamada, yerel seçimlerin ardindan çöp sorununu ortadan kaldirmak için kollari sivayan Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Hilmi Güler'in, ilk etapta Ünye, Fatsa ve Persembe ilçelerinde bulunan deniz ve doga dengesini tehdit eden vahsi depolama alanlarini kapattigi aktarilarak, Çaybasi ilçesinde bulunan Ilküvez'de kati atik çöp depolama alaninin enerji üssüne çevrildigi kaydedildi.

Kati atik tesislerinin enerji üretim teknolojisiyle yenilendigi vurgulanan açiklamada, "Baskan Güler, son olarak elektrik üretimi için Enerji Bakanligi Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) üretim lisansinin çikarilmasini sagladi. 24 Haziran 2021 tarihi itibariyle elektrik üretimine baslanan tesiste enerji üretimi zaman içerisinde yükseltilerek YEDAS'a satilacak. Ordu Büyüksehir Belediyesi, böylelikle çöpten enerji, enerjiden de gelir elde edecek." ifadesi kullanildi.

Açiklamada, Altinordu ve Ünye Mekanik Ayirma Tesislerinden gelen günlük yaklasik 260 ton organik atigin, 14 bin 400 metrekare alanda ve tabaninda sizdirmazlik yapisi bulunan depoda muhafaza edildigi belirtilerek, sunlar kaydedildi:

"Depoda bulunan yas sebze meyve, hal ve hanelerden kaynaklanan gida gibi atiklarin havasiz ortamda çürümesi sonucunda olusan atik yigini içerisinde yüzde 60 oraninda yanici özellige sahip metan gazi bulunuyor. Buradaki gaz vakumlama yöntemi ile emilerek sahada bulunan 5 bin metreküplük gaz balonunda biriktiriliyor. Ardindan gaz motorlarinda yakit olarak kullaniliyor."

Kaynak: AA