Kiraz Köylülerin Yüzünü Güldürdü

İçel’in Erdemli ilçesine bagli yaylalarda köylüler kiraz üretimiyle ihracat kapisini araladi. Pandemiye ragmen üretimden ödün vermeyen köylülerin yetistirdigi kirazlar Rusya basta olmak üzere Iran ve Irak pazarinda yerini aldi. 15 lira ile baslayan hasadi 8 lira ile tamamlayan ilçeye bagli Çamli Mahallesindeki köylülerin yüzü güldü. Bin dönümde 5 bin ton kiraz üretimi gerçeklestiren ilçede hasadin bin rakim ve üstündeki köylerde devam ettigi bildirildi.

Kiraz Köylülerin Yüzünü Güldürdü
Çamli Mahallesindeki son hasada katilan Erdemli Belediye Baskani Mükerrem Tollu, "Devletimiz çiftçilerimizin elinden tuttugu sürece hem aile bütçelerine hem ülke ekonomisine çok ciddi katki sunacaklar" dedi.

Baskan Tollu, "Bu sezonda çiftçilerimiz çok sükür nispeten iyi kazandilar. Kirazimizin fiyati 8 ila 15 lira arasinda degisti. Çamli mahallemizde hasat bitti. Darisi daha yüksek rakimlara Insallah. Burada çiftçilerimiz pandemi döneminde gerçekten can siperhane bir gayret sarf ettiler. Hem aile bütçelerine katkida bulundular hem de ülkemizi doyurdular. Hatta yüksek kaliteli kirazlarimizi yurtdisina da ihraç ettik" diye konustu.

"Çiftçimizin ve devletimizin kazandigi bir süreci birlikte yasadik" diyen Tollu, "Ben çiftçilerimize bereketli ve bol kazanç diliyorum. Devletimiz çiftçilerimizin elinden tuttugu sürece hem aile bütçelerine hem ülke ekonomisine çok ciddi katki sunacaklar. Ekmegini tastan çikaranlarin yasadigi bir kent Erdemli. Bunun için biz çiftçilerimize gerçekten mütesekkiriz. Çiftçilerimize gerçekten çok sey borçluyuz. Pandemi döneminde insanlar evlerinden çikamazken çiftçilerimiz gece gündüz demeden can siperhane çalistilar. Çok sükür bu yil özellikle kiraz mevsiminde çiftçilerimiz kazandi" seklinde konustu.

Çamli Muhtari Veysel Ünver de, "Bu sene kirazda müthis bir sezon geçirdik. Üretici kazandi, çiftçi kazandi, çalisan kazandi. Kiraz yurtdisina gitti. Rusya pazarina gitti, Iran’a, Irak’a gitti. Bunun devamini domateste ve seftalide de bekliyoruz" dedi.

Üretici Ilyas Erdem ise, Üretmek için elimizden ne geliyorsa yaptik. Onun karsiliginda da kirazlarimizi çok iyi fiyata Avrupa ülkeleri ve Rusya’ya ihraç ettik. Arazimizin az olmasi nedeniyle belki çok bir üretim yapamadik ama genele baktigimizda çok sükür köylümüzün de yüzü güldü, kirazdan istedigimiz rakami aldik. Üretmenin yaninda toplamak, hasat etmekte çok önemli. Bunu yüzde 99 kendi köylülerimizle, kendi köyümüzde yasayan insanlarla hasat edip onlara da yevmiye bazinda çok iyi karsiligini verdik. Hem onlar kazandi, hem biz kazandik, hem de vergilerinden ve üretimimizden devletimizde kazandi" diye konustu.

Kaynak: İHA