Karacasu'da Çalistay Ve Festival Coskusu Basladi

Aydin’in Karacasu ilçesinde Karacasu Belediyesi öncülügünde Aydin Valiligi, Karacasu Kaymakamligi ve GEKA’nin destegi ile düzenlenecek olan 1. Uluslararasi Kirmizi Eller Çömlek ve Sanat Çalistayi basladi. Renkli görüntülere neden olan festival ve çalistayin ilk gününde Karacasu ve seramik atölyeleri doldu tasti.

Karacasu'da Çalistay Ve Festival Coskusu Basladi
Karacasu Kaymakami Ahmet Soley, Karacasu Belediye Baskani Zeki Inal, Siyasi Partilerin temsilcileri, Aydin Il Kültür ve Turizm Müdürü Doç.Dr. Mehmet Umut Tuncer, STK temsilcileri ve çömlek ustalarinin katildigi 1. Uluslararasi Kirmizi Eller Çömlek ve Sanat Çalistayi seramik ocaklarindan ilçe merkezine yapilan kortej yürüyüsü ile basladi.

Kent meydaninda saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsinin okunmasinin ardindan günün anlam ve önemini belirten konusmalar yapildi. Açilis töreninde bir konusma yapan Aydin Il Kültür ve Turizm Müdürü Doç.Dr. Mehmet Umut Tuncer, “Aydin medeniyetler sehridir. Sadece Türkiye’nin degil tüm dünyanin en önemli kültür kentleri arasinda yer almaktadir. Bu özelligi tasiyan en önemli ilçelerimiz arasinda yer alan Karacasu’da tanitilmaya muhtaçtir. Bu nedenle bu çalistay ve festival çok önemlidir. Emegi geçen herkese çok tesekkür ediyorum” dedi.

Karacasu Belediye Baskani Zeki Inal, festivalle ilgili olarak yaptigi açiklamada “Çömlekçilik sanati Neolitik çagdan bu yana Anadolu’ nun birçok yöresinde önemli bir degisime ugramadan günümüze kadar süre gelmektedir. Anadolu’nun bu yörelerinden biri olan Karacasu’ da çömlekçiligin baslangiç tarihi net olarak bilinmemesine karsin bu yöre de antik çaglardan beri çömlek üretimi yapildigi kesindir. UNESCO Dünya Kültür Mirasimiz Afrodisias Antik Kenti müzesinde sergilenen yakin çevreye ait seramik kalintilari, eski çaglardan beri çömlek üretimi yapildigini kanitlar niteliktedir. Bu kalintilar yörede yasamis olan uygarliklarin birbirinden farkli kültürel kimliklerini tasimakla beraber günümüzde devam etmekte olan Karacasu çömlekçiligi geleneginin olusumuna zemin hazirlayip zengin bir birikim ve kaynak olusturmuslardir. Günümüzde Karacasu çömlekçiligi hizla degisen sosyo- ekonomik kosullara ragmen özgünlügünü koruyabilmis nadir çömlekçilik merkezlerinden biridir. Bu nedenle çömlekçiligi yasatmak ve hak ettigi konuma getirebilmek için 1. Uluslararasi Kirmizi Eller Karacasu Çömlek Çalistayimizi gerçeklestiriyor, ülkemizin dört bir yanindan degerli akademisyenlerimizi, kiymetli ustalarimizi ve sayisiz sanatçilarimizi agirlamanin mutlulugunu paylasiyoruz. Çalistay günlerinde doyasiya yasadiginiz yüreginizdeki sevincin, coskunun, heyecanin yasaminizdan hiç eksilmemesi dilegiyle hepinizi en içten duygularimla selamliyor, iyi eglenceler diliyorum" dedi.

Konusmalarin ardindan festival bünyesinde açilan stantlarda yerel ve ulusal sanatçilar tarafindan çesitli canli performanslar sergilendi. Festival alti gün sürecek.
Kaynak: İHA