Kanatli Sektörü Ihracatta Rekora Kanat Çirpti

2020 yilinin ocak-mayis döneminde 347 milyon dolar dövizi ülkemize kazandiran kanatli sektörü, 2021 yilinin ilk bes aylik döneminde ihracatini yüzde 27’lik artisla 440 milyon 778 bin dolara tasidi. Kanatli sektörü, 2021 yili sonunda ihracatta 1 milyar dolar barajini geçmeyi hedefliyor.

Kanatli Sektörü Ihracatta Rekora Kanat Çirpti
Türkiye, 2020 yili mayis ayinda kanatli sektöründen 50 milyon dolar döviz geliri elde etmisken, 2021 yili mayis ayinda yüzde 101’lik yükselisle 100 milyon 305 bin dolarlik ihracat rakamina ulasti.

Pandemi sürecinde saglikli gida tüketiminin daha da yükselen deger konumuna geldigine isaret eden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Bedri Girit, kanatli etine dünyanin her tarafindan talep artisi oldugunu dile getirdi. Türkiye’nin kanatli eti üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasinda yer aldigini, yumurtada ise dünya ikincisi oldugunu anlatan Girit, "Kanatli sektörü olarak 1 milyar dolarin üzerinde ihracat yaptigimiz yillar oldu. 2021 yilinda da bu performansimizi devam ettirerek ihracatta 1 milyar dolarin üzerine çiktigimiz yillar arasina 2021 yilini da eklemek ve 1 milyar dolarin üzerinde dövizi ülkemize kazandirmak istiyoruz” seklinde konustu.



Damizlik yumurta talebi artti

2021 yilinin ocak-mayis döneminde Türkiye’nin yumurta ihracatinin yüzde 63’lük artisla 93 milyon dolardan 151,4 milyon dolara çiktiginin altini çizen Girit, sofralik yumurta ihracatinda sorunlar yasansa da, 2021 yilinda dünya genelinde damizlik yumurta talebinde bir artis oldugunu vurguladi.

Türkiye’nin yumurta ihracatinda damizlik yumurta talebinin Rusya’dan yogun bir sekilde geldigine isaret eden Girit sözlerini söyle sürdürdü:

"Damizlik yumurta talebindeki artisla birlikte Rusya en çok yumurta ihraç edilen ülke konumuna yükseldi. 2021 yilinin ocak-mayis döneminde yumurta ihracatimizda Rusya 26,5 milyon dolarlik tutarla birinci sirada yer alirken, Birlesik Arap Emirlikleri 23,3 milyon dolarla ikinci oldu. Damizlik yumurta ihraç edebildigimiz Irak’a ise 20,3 milyon dolarlik yumurta ihraç ettik. Bu ülkeleri Suriye, Katar, Umman, Kuveyt, Kazakistan, Bahreyn ve Dubai izledi. Damizlik yumurta ihracatinda Türki Cumhuriyetlerden de yogun talep aldik. 2021 yilinin ilk bes ayinda 38 ülkeye yumurta ihraç ettik."
Kaynak: İHA