Kanada'da Iki Gün Üst Üste Sicaklik Rekoru

Kanada’nin British Columbia eyaletinde pazar günü kaydedilen 46.1 santigrat derecelik rekor sicakligin ardindan dün de hava sicakligi 47.5 santigrat dereceye ulasarak rekor tazeledi. Ülkede iki gün üst üste sicaklik rekoru kirilirken, son 84 yilin en sicak yazi yasaniyor.

Kanada’nin batisini sicak hava dalgasi etkisi altina aldi. Kanada Meteoroloji Hizmetleri’ne göre British Columbia eyaletine bagli Lytton kentinde Pazar günü kaydedilen 46.1 santigrat derece sicaklik ile ülkede "en yüksek sicaklik" kayitlara geçerken, ayni kentte dün hava sicakligi 47.5 santigrat derece ölçüldü. Böylece ülkede son 2 günde art arda sicaklik rekoru kirilmis oldu. Kanada Çevre ve Iklim Degisikligi Kurumu (ECCC) tarafindan yapilan açiklamada, "24 saatten kisa bir süre sonra Lytton, saat 16.00’da 47.5 santigrat dereceye ulasarak Kanada’da tüm zamanlarin sicaklik rekorunu bir kez daha kirdi" denildi.

Son 84 yilin en sicak ayi

Kanada’da simdiye kadar en yüksek sicaklik 45 santigrat derece ile 5 Temmuz 1937’de Saskatchewan eyaletinde kaydedilmisti. Kanada Hava Ajansi’na göre, sicaklik çarpmasi sonucu izlenmesi gereken semptomlar arasinda "bas dönmesi, kusma, asiri susuzluk, hizli nefes alma, hizli kalp atisi ve olagandisi koyu renkli idrar" yer aliyor. Yetkililer, söz konusu belirtilerin ortaya çikmasi halinde vatandaslarin en yakin saglik kurulusuna müracaat etmesi gerektigi konusunda uyardi.
Kaynak: İHA