DIKKAD'dan Dicle'deki Ürütecilere Egitim

Dicle Kirsal Kalkinma Yerel Eylem Grubu Dernegi (DIKKAD) tarafindan yürütülen proje kapsaminda 21 Haziran ile 30 Haziran 2021 tarihleri arasinda ilçedeki birçok üreticiye degisik alanlarda egitim veriliyor.

DIKKAD'dan Dicle'deki Ürütecilere Egitim
Proje kapsaminda ilk olarak 21 Haziran ile 23 Haziran 2021 tarihleri arasinda Dicle Üniversitesi’nden Doç. Dr. Songül Akin tarafindan ilçedeki üreticilere yönelik 3 günlük ’Tarimsal Pazarlama Egitimi’ verildi.

24 Haziran ile 26 Haziran tarihleri arasinda ise, Dicle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gültekin Özdemir tarafindan ilçedeki üreticilere yönelik olarak ’Bag Budama Teknikleri’ hakkinda egitim verildi.

Dicle ilçesinde özel bir isletmenin salonunda düzenlenen egitim faaliyetine Dicle Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Murat Ödoglu, Dicle Kirsal Kalkinma Yerel Eylem Grubu Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Sahinoglu, DIKKAD Müdürü Ridvan Bal ve çok sayida çiftçi katildi.

Çiftçilere alaninda uzman akademisyenler tarafindan egitim verilmesini saglayan DIKKAD, LEADER yaklasimina dayanan Yerel Eylem Gruplari (YEG) tarafindan gelistirilen tabandan tavana yerel kalkinma stratejilerini uygulanmasini amaçliyor. Bagcilik, ceviz ile badem yetistiriciligi gibi birçok alanda teorik ve uygulamali olarak egitim alan çiftçiler, hem bilgilerini tazeliyor, hem de bu konudaki eksiklerini giderme firsati buluyor. Çiftçilere badem ve ceviz yetistiriciligi hakkinda egitim veren Dicle Üniversitesi’nden Dr. Ögretim Görevlisi Zafer Aktürk, su imkanlari varsa badem fidanlarinin mutlaka dogru bir sekilde sulanmasi gerektigini söyledi.



Badem agaçlarinin sekil budamasinin çok önemli oldugunu kaydeden Dr. Ögr. Gör. Zafer Aktürk, ”Badem yörenin iklimine en uygun meyve. Hasadi, muhafazasi ve pazarlamasi kolay, satis degeri yüksektir. Badem yetistiriciliginde don olaylarina karsi geç çiçek açan çesitler önerilir. Ferragnes ve Ferraduel verimli ve geç çiçek açan badem çesitleridir. Dikilecek olan badem fidanlarinin kökleri kurumadan topraga girmesi gerekiyor. Badem fidanlarinin yanlis sulanmasi ve yanlis bir sekilde dikimi, badem fidanlarinin kurumasina neden olabilir. Badem iklim ve toprak istekleri bakimindan yörede ilk tercih etmemiz gereken meyve türüdür. Yüksek satis degeri sayesinde çiftçimize iyi gelir getiren bu tür, bölgenin meyveciliginde ileride çok büyük bir yer edinecektir. Mevcut bahçelerde giderek artan ürün miktari ve kalitesi yaninda teknik tecrübenin birikimi sayesinde her yil çok sayida yen çiftçimiz badem yetistiriciligine yönelmektedir” dedi.

Verilen egitim hakkinda bilgi paylasan Dicle Kirsal Kalkinma Yerel Eylem Grubu Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Sahinoglu, “Dernegimiz yukaridaki faaliyetleri gerçeklestirmis olup, ilçemizde de Allah nasip ederse, diger faaliyetlerimizi gerçeklestirmeye çalisiyoruz. Yapacagimiz faaliyetler kapsaminda, ilçedeki 3 tane okulumuzda resim ve müzik sinifinin olusturulmasini, 100 tane ögrencimize tarimla ilgili egitim verilerek genç çiftçilerin yetistirilmesi ve ilçemizdeki 48 mahallede anket çalismalari yapilarak mahallelerin sorunlari tespit edilip, çözüm üretmeyi amaçliyoruz. Özellikle ilçemizde yetisen melengiç meyvesini, projelerle melengiç kahvesine dönüstürülerek katma degeri yüksek ürüne dönüstürüp üreticilere daha karli bir kazan saglamayi hedefliyoruz. Bunun yaninda badem ürünlerinin badem sekeri kaplamasinda kullanilarak daha katma degeri yüksek ürüne dönüstürmeyi hedefliyoruz. Bu projenin katkisi yüzdü 90 Avrupa birligi tarafinda finanse ediliyor” seklinde konustu.

3 günlük egitime katilan üreticilere, egitim sonunda sertifika verilecek.
Kaynak: İHA