Çevre Ve Sehircilik Bakani Kurum, TBMM Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu'nda Sorulari Yanitladi Açiklamasi

''Ya Kanal ya Istanbul' diyerek projeye karsi çikmanin hiçbir bilimsel açiklamasi yok. Sadece siyasi bir algi üzerinden bu süreç yürütülmeye çalisiliyor'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum,"'Ya Kanal ya Istanbul' diyerek projeye karsi çikmanin hiç bir bilimsel açiklamasi yok. Sadece siyasi bir algi üzerinden bu süreç yürütülmeye çalisiliyor." dedi.

Kurum, TBMM Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu'nda sunum sonrasi milletvekillerin sorularini cevapladi.

Enerjilerinin yarisini çevreye, yarisini da sehre harcadiklarini dile getiren Kurum, 2002 yilinda 149 atik aritma tesisi oldugunu, su an 1170 aritma tesisiyle nüfusun yüzde 89'una hizmet verildigini vurguladi.

Kanal Istanbul projesine deginen Kurum, 202 bilim adami, 52 farkli kurum ve kurulusla atilmasi gereken adimlari belirlediklerini, çalismalar neticesinde yapilan itirazlari degerlendirdiklerini kaydetti.

Bilimsel çerçevede hazirlanan raporlara göre hareket ettiklerini belirten Kurum, projenin depremi tetikleyecegine iliskin iddialarin gerçegi yansitmadigini söyledi.

Kurum, "Bilim adamlariyla konusuyoruz. 21 metre derinliginde bir kanalin, Istanbul'daki deprem riskini arttiracagina iliskin bilimsel bir açiklamayi göremiyoruz. Su ihtiyaci riskinin arttirilacagi söyleniyor ancak bilimsel olarak bu projenin su kaynaklarinin yüzde 3'üne etkisi var. Ayrica Kanal Istanbul yapildiginda yüzde 3 olan etkinin 40-50 kat fazlasi Istanbul'un su kaynagi ihtiyacini karsilayacak sekilde düsünülmüs." ifadelerini kullandi.

Bilim adamlarinin Kanal Istanbul projesiyle denizdeki canli yasaminin da etkilenmeyecegi yönünde raporlari olduguna isaret eden Kurum, "'Ya Kanal ya Istanbul' diyerek projeye karsi çikmanin hiç bir bilimsel açiklamasi yok. Sadece siyasi bir algi üzerinden bu süreç yürütülmeye çalisiliyor." diye konustu.

-"Bize taahhüt edilen finansmanin saglanmasini bekliyoruz"

Murat Kurum, Türkiye'nin dünyanin diger ülkelerine göre dünyayi daha az kirletmesine ragmen iklim degisikligiyle ilgili bütün ülkelerden daha fazla ve kararli adimlar attigini dile getirdi.

Çevreyi kirleten tesislerin denetimlerinin devam ettigini aktaran Kurum, "2020 yilinda 39 bin 220 çevre denetimi yapilmis, bu çerçevede toplamda 4 bin 891 tesise 240 milyon lira idari para cezasi uygulanmis ve 298 isletme kapatilmistir. 2021 yilinin ilk 6 ayinda ise 18 bin 159 çevre denetimi yapilmis, toplam 118 bin 800 milyon lira idari para cezasi verilmis ve 202 isletmenin faaliyeti durdurulmustur." bilgisini paylasti.

Türkiye'nin çekincelerini anlatan Kurum, "Dünyayi kirletmisler, santrallerini ülkelerinin disina kurmuslar. Simdi de bize 'büyümeyin, sanayilesmeyin' diyorlar. Biz hem büyümek hem ülkemizi gelistirmek hem de çevremize onlarin sözde sahip çikmasindan kat kat fazlasiyla sahip çikmak zorundayiz. Biz bunu yapiyoruz. Yesil alanlarin miktarini arttiriyoruz. Her ilimizde bu projeleri görebilirsiniz." seklinde konustu.

Paris Iklim Anlasmasi'na taraf olunsa da olunmasa da Türkiye'nin iklim degisikliginin etkisini azaltmak için taraf olan ülkelerden daha fazla adimlar attigini ve atmaya devam edecegini dile getiren Kurum, söyle devam etti:

"Ülkemize bir haksizlik söz konusu. Biz zaten sorumluluklarimizi yerine getiriyoruz. Atilmasi gereken adimlari atiyoruz. Ancak bize olan haksizligin da giderilmesi bütün partileri ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaslarini ilgilendirmektedir. Biz Paris Sözlesmesi'ne taraf olmak konusunda tüm çalismalari yapiyor ve adimlarimizi hesapliyoruz. Bu hesaplar çerçevesinde hareket ediyoruz. Avrupali liderlerin Paris Anlasmasi çerçevesinde olusturulmasi planlanan 100 milyar dolarlik fondan Türkiye'yi faydalandiramadiklari yönünde beyanlari oldu. Bir mutabakat söz konusu, bize taahhüt edilen finansmanin saglanmasini bekliyoruz. Onlarin sözlerini tutmasini bekliyoruz. Sözlerini tutmasina müteakip biz de üzerimize düsen zaten yaptigimiz sorumlulugu, Meclisimizle birlikte yürütürüz. Ama su anki haksizlik giderilmeden böyle bir adim atarsak vatandaslarimiza, milletimize karsi olan sorumlulugumuzu yerine getirmemis oluruz. Bir kuyumcu hassasiyetiyle devletimizin tüm haklarini savunuyoruz."

Kaynak: AA