Bakan Kurum Açiklamasi 'Bugüne Kadar 8 Bin 405 Metreküp Müsilaj Topladik'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Marmara’da ortaya çikan müsilaj ile ilgili olarak, “Bugüne kadar 8 bin 405 metreküp müsilaj topladik. Kirliligin yüzde 70’i karasal kökenli. Bölgedeki sanayi atiklari yüzde 60 oranindadir. Bu atiklar azot yükünü de beraberinde getiriyor” dedi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Bugüne Kadar 8 Bin 405 Metreküp Müsilaj Topladik'
Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu’na katildi ve milletvekillerine bilgi verdi. Bakan Kurum, kuzey ve güney kutuplarinin iklim degisikliginden en çok etkilenen bölgeler olduguna dikkat çekerek, “Kuzey ve Güney kutuplari küresel isinmadan en çok etkilenen bölgeler oldu. Yüksek sicakliklar Antarktika’daki buzullarin yüzde 20’sini eritti. Birlesmis Milletlere göre son 20 yilda yaklasik 7 bin 500 büyük dogal afet gerçeklesti. Bu dogal afetlerde, 1.2 milyon insan hayatini kaybetti. 4.2 milyar insani etkileyen bu felaketlerin küresel ekonomiye etkisi ise yaklasik 3 trilyon dolar oldu. 2050’de dünya nüfusunun, 10 milyara ulasacagini düsündügümüzde, iklim degisikligiyle mücadelede önlem almadigimiz takdirde yeni ve daha yikici bir döneme girecegimizi söyleyebiliriz. Iklim degisikligi nedeniyle dünyanin her yerinde önemli nüfus hareketleriyle karsilasiyoruz. En son Banglades’te iklim mültecilerinin sayisi 10 milyonu asti. 2050 yilina kadar da, deniz seviyesinde meydana gelecek yükselmenin Banglades kiyilarinin yüzde 17’sini sular altinda birakabilecegi ve bu durumun 20 milyondan fazla kisiyi yerinden edebilecegi konusuluyor” ifadelerini kullandi.

“Bu tablo, aslinda bize ne kadar ciddi bir sorunla karsi karsiya kaldigimizi gösteriyor”

Türkiye’deki iklim degisikliginin etkilerinden söz eden Kurum, “Sellerin, heyelanlarin, firtinalarin, hortumlarin, kurakligin yol açtigi olumsuz etkileri hep birlikte yasadik. Kayseri’de, Adana’da, Düzce’de, Bursa’da, Trabzon’da, Rize’de, Artvin’de, Giresun’da meydana gelen seller ve heyelanlar nedeniyle vatandaslarimizi kaybettik. Pek çok ilimizde çiftçilerimizin bir yillik emekleri heba oldu. Ankara‘da Eylül ayinda ülkemizde ender görülen, devasa toz bulutlarindan olusan bir kum firtinasina sahit olduk. Ankara Tahil ambari Konya’mizin, bereketli ovalarimizin, ülkemizin gida deposu bölgelerimizin küresel isinmadan her geçen gün daha çok etkilendigini görüyoruz. 2021 yilinda iklim degisikliginin baska bir sonucuyla; Marmara Denizi’mizde müsilajla, deniz salyasiyla yüzlestik. Iste bu tablo, aslinda bize ne kadar ciddi bir sorunla karsi karsiya kaldigimizi gösteriyor. Yasadigimiz tüm bu sorunlar, meydana gelen asiri hava olaylari; ülkelerin ekonomisini, ticaretini, hayvanciligini, balikçiligini, tarimini, dogasini, enerjisini büyük bir oranda etkiliyor” seklinde konustu.



“Kirliligin yüzde 70’i karasal kökenli”

Marmara’da ortaya çikan müsilaj ile ilgili olarak, “Bugüne kadar 8 bin 405 metreküp müsilaj topladik. Kirliligin yüzde 70’i karasal kökenli. Bölgedeki sanayi atiklari yüzde 60 oranindadir. Bu atiklar azot yükünü de beraberinde getiriyor” dedi.

Bakan Kurum, denetimlerle ilgili olarak, “7 bin 293 denetimde 112 tesise 15 milyon TL ceza kestik. 90 olan izleme noktasini 150’ye çikartiyoruz. Kirliligi takip ediyoruz” diye konustu.

Poset kullaniminin azaldigini söyleyen Bakan Kurum, “Plastik poset kullanimini yüzde 75 azalttik. 290 bin ton plastik atigi engelledik. 12 bin ton sera gazi salinimini engelledik” seklinde konustu.

Kaynak: İHA