Afganistan'dan Hindistan'a 'Uzlasmak Isteyen Taliban Liderleriyle Yakinlasma' Çagrisi

Afganistan’in Yeni Delhi Büyükelçisi Farid Mamundzay: 'Hindistan’in Taliban’a bölgesel teröristlerle baglarini kesme, siddeti sona erdirme, son 20 yilda elde edilen kazanimlari koruma ve anayasal demokratik çerçeveye inanma konusunda verdigi mesajlari memnuniyetle karsiliyoruz' 'Uluslararasi güçlerin ayrilmasinin ardindan Afganistan’da NATO veya askeri hapishaneler olmayacak, 'cihat' için veya Afganlara, Afgan ulusal ordusuna, güvenlik güçlerine karsi kutsal savas için mesrulastirma olmayacak'.

Afganistan’in Yeni Delhi Büyükelçisi Farid Mamundzay, "Hindistan'in Afgan toplumuna yeniden entegrasyon sürecine inanan, ana akim siyasi yasamin bir parçasi haline gelecek uzlasilabilir Taliban unsurlarina güçlü mesaj vermesini istiyoruz." dedi.

Mamundzay, Hint medyasindan "The Print" haber sitesine verdigi röportajda, Afgan baris süreci, Taliban ile devam eden çatismalar ve Afganistan-Hindistan iliskileri üzerine degerlendirmelerde bulundu.

ABD birliklerinin ülkeden ayrilmasinin ardindan Kabil’in Taliban’in eline düsmeyecegini belirten Mamundzay, Taliban içerisinde bir grubun Afganistan’i askeri olarak ele geçirebileceklerine inandiklarini söyledi.

Mamundzay, Afgan güçlerinin Taliban’i geri püskürttügünü ve kaybedilen vilayetleri geri aldigini vurgulayarak "Hindistan’in Taliban’a bölgesel teröristlerle baglarini kesme, siddeti sona erdirme, son 20 yilda elde edilen kazanimlari koruma ve anayasal demokratik çerçeveye inanma konusunda verdigi mesajlari memnuniyetle karsiliyoruz." diye konustu.

Taliban liderleri arasinda barisçil geçis sürecine inananlarin oldugunun ve Hindistan'in bu kisilerle yakinlasmasi gerektiginin altini çizen Mamundzay, "Hindistan'in Afgan toplumuna yeniden entegrasyon sürecine inanan, ana akim siyasi yasamin bir parçasi haline gelecek uzlasilabilir Taliban unsurlarina güçlü mesaj vermesini istiyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Cihat" için mesrulastirma kalmayacak

Mamundzay, Taliban için akan kani durdurmanin ve Afganlarla baris ve uyum içerisinde yasamanin zamaninin geldigine isaret ederek "Uluslararasi güçlerin ayrilmasinin ardindan Afganistan’da NATO veya askeri hapishaneler olmayacak, 'cihat' için veya Afganlara, Afgan ulusal ordusuna, güvenlik güçlerine karsi kutsal savas için mesrulastirma olmayacak." dedi.

Katarli yetkililerin Hindistan’in Doha’da Taliban ile görüstügüne dair açiklamalarina iliskin Mamundzay, bunu dogrulayamadiklarini ancak Hindistan’in daima Afganlarin sahipliginde ve liderliginde bir baris sürecini destekledigini söyledi.

Mamundzay, tüm uluslararasi birliklerin Afganistan topragindan çikmalarinin ardindan Kabil yönetiminin Yeni Delhi ile askeri is birligini artirma yollari arayacagini vurguladi.

- "Afganistan, Hindistan'dan ülkede konuslanmasi için askeri birlik istemedi"

Mamundzay, Hindistan’in Afganistan’a hediye ettigi askeri helikopter için memnuniyetini dile getirerek Yeni Delhi’nin bu tür girisimlerinin devam etmesi gerektigini ifade etti.

Afganistan’in Hindistan’dan ülkede konuslanmasi için askeri birlik istemediginin altini çizen Mamundzay, Kabil’in Yeni Delhi’den sadece lojistik, finansal ve teknik destek talep ettigini kaydetti.
Kaynak: AA