AB Komisyonu Üyesi Johansson Açiklamasi 'Avrupa'nin (Iltica Konusunda) Anlasmaya Varma Kabiliyeti Açisindan Iyimserim'

Avrupa Birligi (AB) Komisyonunun Içislerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, AB üyelerinin geri kabul konusunda üçüncü ülkelerle is birliginin desteklenmesinde tam bir birlik içinde hareket etmesini saglayacak tasari üzerinde "anlasmaya varma kabiliyeti açisindan iyimser" oldugunu söyledi.

Avrupa Iltica Destek Ofisinin (EASO) 2021 raporunun sunumunda açilis konusmasi yapan Johansson, iltica basvurularinin yüzde 30'dan fazla düsüsle 485 bin olarak kaydedildigini, bunlarin üçte ikisinin Almanya, Fransa ve Ispanya'ya yapildigini duyurdu.

Johansson, düzensiz göçlerin de bir önceki yila göre yüzde 13 azaldigini belirtti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin yüz yüze saha çalismalarini aksattigina deginen Johansson, iltica süreçlerinin görüntülü mülakatlar gibi dijital yollarla sürdürüldügünü, bu gelismenin geçen seneye oranla bekleyen davalarin sayisini yüzde 20 azalttigini dile getirdi.

Johansson, düsüsün yalnizca Avrupa'ya varan göçmenlerin sayisinda gözlemlenmedigini belirterek, "Geçen sene güvenli sekilde Avrupa'ya gelen kisi sayisi yalnizca 10 binden az fazlaydi." dedi ve bunun yüzde 60'lik bir azalmaya tekabül ettigine dikkati çekti.

Kabul merkezlerinin sayisinin artirilmasi gerektigine deginen Johansson, "AB, Kanada ve ABD, Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi ile yakin is birligi içinde siginmacilari korumak için öncü rol oynamaya devam etmelidir." ifadesini kullandi.

Johansson, (Mültecilerin Statüsü Hakkinda) Cenevre Sözlesmesi'nin 70. yil dönümü nedeniyle 9 Temmuz'da "yeni bir ülkeye yerlesme" konusunda is birligini tesvik etmek için yüksek düzeyli bir konferans düzenleyecegini söyledi.

AB Komisyonunun üyelere önerdigi yeni göç ve iltica anlasmasini hatirlatan Johansson, "Avrupa'nin anlasmaya varma kabiliyeti açisindan iyimserim." dedi.

Anlasmanin uygulanmasinda EASO'nun büyük rol oynayacagina isaret eden Johansson, Ofisin geçen sene 18 binden fazla mülakat yaparak, Yunanistan, Italya, Kibris ve Malta'dan sonra en fazla göçmen kaydini yaptigini vurguladi.

Johansson, anlasmanin basarisinda üçüncü ülkelerin de kilit rol oynayacagini kaydetti.

- Yeni anlasma

AB Komisyonu geçen sene, 2015'teki göç akinindan beri siginmacilarin nasil dagitilacagi ve iltica basvurulari reddedilenlerin nasil geri gönderilecegine çözüm bulunamamasi nedeniyle yeni bir tasari hazirlamisti.

Tasariyla, göçmenleri kabul etmeyen üyelerin, bu kisilerin AB'ye ilk giris yaptigi ülkeye destek olmasi ve göçmenleri ülkelerine göndermesi bekleniyor.

Yeni sistemde AB'nin üçüncü ülkelerle duruma özel ve her iki tarafin çikarini gözetecek ortakliklar kurmasi amaçlaniyor. Bu yolla insan kaçakçiligi gibi ortak zorluklarin giderilmesi, geri kabul anlasmalarinin ve düzenlemelerinin etkin uygulamasi için yasal yollarin gelistirilmesi hedefleniyor. AB üyelerinin geri kabul konusunda üçüncü ülkelerle is birliginin desteklenmesinde tam bir birlik içinde hareket etmesinin alti çiziliyor.

Kaynak: AA