Yeni Anayasa ADÜ'de Konusuldu

Ülke gündeminde yer alan yeni anayasa düzenlemesi gerçeklestirilen panelle Aydin Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) konusuldu.

Yeni Anayasa ADÜ'de Konusuldu
Aydin Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) "Yeni Anayasa Üzerine Düsünceler" paneli gerçeklestirildi.

Doç. Dr. Seref Iba moderatörlügünde gerçeklestirilen panele, Doç. Dr. Yasin Söyler ve Dr. Ögretim Üyesi Ahmet Korhan Masti konusmaci olarak katildi.

Yeni anayasa talebi ve kurucu iktidar tartismalari, yeni anayasa yapiminda norm koyma yetkisinin paylasimi, anayasa yargisi ve yargi hakkinda düsünceler konularinda gerçeklestirilen panelde yeni anayasanin neden gerektigi konusunda açiklamalar yapildi.

Panelin açilis konusmasini gerçeklestiren ADÜ Rektörü Dr. Osman Selçuk Aldemir, çagi yakalamak adina anayasal düzenlemelerin gerekliligine vurgu yaparak "Içinden geçtigimiz bu süreçte, ülkemiz açisindan fevkalade önemli olan yeni anayasa konusunda bir panel düzenliyoruz. Dünyamiz son yillarda çok hizli bir degisim sürecine girmis ve insanlik bu degisim sürecinde yeni olusumlara, yeni yasam biçimlerine evrilmistir. Bu bas döndürücü degisimler insanlarin sosyo-ekonomik ve kültürel yasamlarini derinden etkilemistir. Içinde yasadigimiz 21. yüzyilin ilk çeyreginde iletisim araçlari ve aglarindaki gelisme dünyamizi global bir köy haline getirmistir. Bugün toplumumuz degisimler ve dönüsümler yasamaktadir. 1923’te kurulan genç Cumhuriyetimizin üzerinden 97 yil geçmesine ragmen yapilan bir çok düzenlemenin çagin getirdigi köklü degisime uyum saglayamadigi için degisen toplum ihtiyaçlarini karsilayamaz hale gelmistir. Medeni dünyanin bir parçasi olan Türk devleti ve milletini askeri vesayet sisteminin hazirladigi hukuk normlarinin en üstünde olan anayasaya mahkum etmek haksizliktir, talihsizliktir. Bu suur içinde adaleti temel ilke kabul eden, vatandasin hak ve özgürlüklerini esas alan evrensel hukuk normlarindan olusan, tabulardan arindirilmis, vatandaslarini adaletle saran bir anayasa elzemdir. Çagi yakalamak ve çaglar üzerinden siçrama yaparak Yeni Türkiye’yi insa etmek, milletimizin ve devletimizin ihtiyaci olan reformlari yapmak medeni dünyada varligimizi korumak adina bir mecburiyet, gelecek nesillere gönül borcumuzdur" dedi.

Kaynak: İHA