TÜRKSAT 5A Göreve Basladi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Veriye dayali yenilikçiligi destekleyecek, milli teknoloji üretim kabiliyetlerimizi gelistirecek, yapay zeka teknolojilerinde öne geçmemizi saglayarak strateji çalismamizi yakinda kamuoyu ile paylasacagiz. Asil büyük tehditlerin konvansiyonel yöntemler yaninda siber uzaydan da geleceginin bilinci ile güçlü bir siber savunma mekanizmasi olusturacagiz” dedi.

TÜRKSAT 5A Göreve Basladi
TÜRKSAT Genel Müdürlügünde düzenlenen, TÜRKSAT 5A Uydusu Hizmete Alma Törenine katilan Cumhurbaskani Erdogan, uydunun Ocak ayinda Falcon 9 roketiyle uzaya firlatildigini ve Mayis ayinin ilk günlerinde yörüngeye ulasan uydunun uzun bir test ve hazirlik çalismalarinin ardindan artik servis saglamaya hazir hale geldigini belirtti.

Manevra ömrü 35 yil olarak hesaplanan TÜRKSAT 5A ile hem uydu iletisim kapasitesinin artirildigini hem mevcut uydularin yedeklendigini hem de yörünge haklarinin garanti altina alindigini kaydeden Erdogan, TÜRKSAT 5A’nin Türkiye ile birlikte Avrupa, Akdeniz, Ege, Karadeniz, Ortadogu, Kuzey Afrika, Orta Bati Afrika, Güney Afrika bölgelerini kapsayan genis bir cografyaya hizmet verecegini kaydetti.

Erdogan, “Televizyon yayinciligi ve veri hizmetleri konusunda kaliteli hizmet sunma kapasitesine sahip TÜRKSAT 5A, saglayacagi yüksek katma deger ile kendi alaninda çok önemli bir projedir” dedi.

Siranin TÜRKSAT 5B uydusuna geldigini, tasarim ve üretim asamalari basari ile tamamlanan TÜRKSAT 5B uydusunun testlerinin sürdügünü açiklayan Erdogan, “Amacimiz bu uydumuzu yilin son çeyreginde Falcon 9 roketiyle uzaya göndermektir. Faydali yük kapasitesi bugüne kadarki uydularin tamamindan fazla olacak TÜRKSAT 5B‘nin hizmete germesiyle veri iletisim kapasitemiz 15 kat artacaktir. Dogu yörüngesindeki frekans ve yörünge haklarimizin korunmasi bakimindan da önemli olan TÜRKSAT 5B’nin manevra ömrünün de 35 yilin üzerinde olacagi öngörülmektedir” açiklamasinda bulundu.

“TÜRKIYE, DÜNYADA HABERLESME UYDUSU ÜRETEBILEN 10 ÜLKE ARASINA GIRECEKTIR”

Yaklasik 5 yil önce milli haberlesme uydu projesinin, imza törenine sahitlik ederek baslattiklarini hatirlatan Erdogan, bu çerçevede çok sayida kurum ve kurulusun katkisi ile TÜRKSAT 6A uydusunun üretildigi müjdesini veren Erdogan, test asamasina gelen bu uyduyu önümüzdeki yil uzaya firlatmayi planladiklarinin altini çizdi. Erdogan, “Böylece Türkiye, dünyada haberlesme uydusu üretebilen 10 ülke arasina girecektir” dedi.

Dünyanin yeni bir çaga geçisin sancilarini yasadigini, dogrudan üretim iliskilerine dahil olan ve üretim biçiminin kökten degisimine yol açan bu çagin adinin dijital çag oldugunu söyleyen Erdogan su ifadeleri kullandi:

“Insanlik tarihindeki her çag degisimi gibi bu süreç de dünyada siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel güç dengelerinin yeniden olusmasina yol açacaktir. Topragi ekmek ve makineyi kullanmak nasil insanlik tarihinde büyük kirilmamalara sebep olduysa dijital çag da benzer sonuçlar doguracaktir. Yeni çagin en önemli özelligi soyut üretim dedigimiz bilginin üretimi ve ortaya böylece çikan verinin kontrolü üzerine kurulu olmasidir. Insan artik sadece kendi adina is yapan degil, kendi adina düsünen sistemlere yönelmis durumdadir. Hayatin her alaninda kilcal damarlara kadar uzanan bu dijital üretim ve yönetim süreci yapay zeka ile birlikte çok daha farkli bir evreye ulasmistir. Bu degisim devlet yönetiminden toplumsal yapiya kadar her alanda kendini hissettirmektedir. Demokrasi dedigimiz olgu bir meydanda toplanan insanlarin sehrin sorunlarini tartismasi ve karara baglamasiyla ortaya çikmistir. Sonra bu yöntem ülkede yasayan belirli bir yasin üstündeki insanlarin tamaminin seçimler yoluyla içinde yer aldigi temsili demokrasiye dönüstü. Bugün ise dünyanin dört bir yanindaki yüz milyonlarca insan dijital alt yapi ve iletisim imkanlari sayesinde aninda bir araya gelebiliyor, tartisabiliyor, ortak tavir gelistirebiliyor. Üstelik bu son degisim birkaç nesil gibi çok kisa bir zaman araliginda yasandi. Kendi kusagimizin çocuklugunu, gençligini, o dönemlerde hayati nasil yasadigimizi düsünüyoruz, sonra bir de torunlarimiza, yeni nesillere bakiyoruz. Sadece 3 nesil arasindaki fark bizim kendimizden önceki onlarca nesille olan farkla mukayese edilmeyecek kadar fazladir, belirgindir, açiktir. Kamu hizmetlerinin neredeyse tamamina yakininin elektronik devlet sistemi içinde yürütülebildigi bir dönemde yasiyoruz. Halbuki bizim gençligimizde, bugün cep telefonu veya bilgisayar ekrani üzerinde birkaç tusa basarak gerçeklestirdigimiz islerin her biri için saatlerce, günlerce, haftalarca, aylarca, yillarca ugrasmak gerekiyordu. Insanlarin birbirleri ile iletisimi, bulusmasi, görüsmesi, konusmasi için ya belli imkanlara ya da belli programlara ihtiyaç vardi. Bugün cep telefonu ve üzerindeki uygulamalarla saniyeler içinde dünyanin her kösesindeki insanlarla iletisime geçmek mümkündür.”

Dönüsüm gibi bu süreçte de ülkeler ve toplumlar arisinda çok ciddi adaletsizliklerin söz konusu oldugunu söyleyen Erdogan, “Kimi yerlerde bireyler dijital çagin her imkanindan sonuna kadar faydalanirken, kimi yerlerde hala ilken dönemin sartlar içinde hayata tutunma mücadelesi veren topluluklar var. Artik küresel düzeyde adalet, yiyecek ekmek, içecek su, barinacak ev ihtiyaçlari yaninda dijital çagin alt yapilarini da kapsayacak sekilde degerlendirilmelidir. Türkiye geçtigimiz 2 asirda yasadigi tecrübeler isiginda dijital çaga siki sikiya sahip çikmaktadir. Ülkemize kazandirdigimiz güçlü eser ve hizmet alt yapisi sayesinde dijital çagin imkanlarini milletimizin emrine pek çok gelismis ülkeden daha önce verebilmeyi basardik. Özellikle sanayiden ticarete, kamu hizmetlerinden egitim ve sagliga kadar her alanda kritik öneme sahip dijital alt yapiyi daha da gelistirmekte kararliyiz. Ülkemizi dijitallesmenin getirdigi küresel deger sisteminin en üstüne çikartmak için fiber alt yapi basta olmak üzere gereken adimlari daha hizli sekilde atmanin hazirliklari içindeyiz. Veriye dayali yenilikçiligi destekleyecek, milli teknoloji üretim kabiliyetlerimizi gelistirecek, yapay zeka teknolojilerinde öne geçmemizi saglayarak strateji çalismamizi yakinda kamuoyu ile paylasacagiz. Bu alandaki uzun vadeli yol haritamizi da içerecek strateji belgemizde sürecin içerdigi risklere karsi ülkemizi nasil koruyacagimizi da ortaya koyacagiz. Asil büyük tehditlerin konvansiyonel yöntemler yaninda siber uzaydan da geleceginin bilinci ile güçlü bir siber savunma mekanizmasi olusturacagiz. Bu vesile ile 15 Temmuz’da bu merkezde sehit olan 2 kardesimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine sabirlar diliyorum. Bu sehitlerimizle ülkemiz yükseldi, yükselmeye devam ediyor” ifadelerini kullandi.

Erdogan, konusmasinin ardindan butona basarak uyduyu hizmete soktu ve uydudan alinan ilk görüntüler ekranlara yansidi.

(Derya Yetim/IHA)
Kaynak: İHA