Rusya Devlet Baskani Putin, Çin Devlet Baskani Xi Ile Görüstü

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Çin Devlet Baskani Xi Jinping arasinda telekonferans yoluyla gerçeklesen görüsmede iki ülke arasinda 20 yil önce imzalanan, Iyi Komsuluk, ve Dostluk Isbirligi Antlasmasi’nin süresinin uzatildigi açiklandi.

Rusya Devlet Baskani Putin, Çin Devlet Baskani Xi Ile Görüstü
Rusya lideri Vladimir Putin ile Çin Devlet Baskani Xi Jinping bugün telekonferans yoluyla görüsme yapti. Liderler iki ülke arasindaki iliskilerin yani sira uluslararasi gelismeler ve iki ülke arasinda imzalanan anlasmalari görüstü. Kremlin Sarayi’ndan yapilan açiklamaya göre 2001 yilinda imzalanan Iyi Komsuluk ve Dostluk Isbirligi Antlasmasi’nin 5 yil daha uzatildigi aktarildi.

Çin Devlet Baskani Xi Jinping, Putin’e hitaben yaptigi konusmada, "Bu yil yeni bir döneme giren kapsamli ortaklik ve stratejik etkilesime dayali Çin-Rusya iliskileri, her türlü risk ve güç testinden geçmis ve her zaman dinamik gelisme egilimi göstermistir. Birbirimizin hayati çikarlarini etkileyen konularda birbirimize güçlü bir destek saglayarak, verimli stratejik etkilesimler gerçeklestirip ve ortak çikarlarimizi etkin bir sekilde koruyoruz. Taraflar, uluslararasi iliskilerde yakin diyalog ve koordinasyonu sürdürmektedir. Çok tarafliligi ve uluslararasi adaleti savunuyoruz. Dünyanin büyük bir karisiklik ve degisim dönemine girdigi ve insanligin çesitli risklerle karsi karsiya oldugu gerçegini dikkate alarak, Çin-Rus yakin isbirligi uluslararasi topluma pozitif enerji getirmektedir" ifadelerini kullandi.

Rusya lideri Vladimir Putin ise Xi Jinping’e anlasmanin öneminden bahsederek, "Iyi Komsuluk, ve Dostluk Isbirligi Antlasmasi nesilden nesile aktarilan ve her iki ülkenin temel çikarlarini karsilayan dostluk kavramini olusturdu. Antlasma gerçekten de Rus-Çin iliskilerinin mevcut durumunu büyük ölçüde belirleyen temel bir uluslararasi yasal eylem haline geldi. Devletlerimiz arasindaki baglari gelistirmenin asirlik olumlu deneyimini özümsedi, Rus ve Çin halklari arasindaki iyi komsuluk ve dostlugun derin tarihsel geleneklerini tamamen yansitti" dedi.

Putin konusmasinin devaminda anlasma içerigine göre nükleer ve stratejik saldirilara karsi ortak yanit, ekonomi, kültürel ve teknoloji konusunda isbirliklerinin oldugunu ifade ederken ayni zamanda anlasma sayesinde Çin ile Rusya arasindaki ticaretin son 20 yilda 14 kat arttigina dikkat çekti.
Kaynak: İHA