Propolisin, Cilt Sagligina Etkileri

Propolisin günesten koruyucu kremler, cilt bakim kremleri gibi dogal formüllerin içinde yer aldiginda olumlu etkisi olacagi bildirildi.

Propolisin, Cilt Sagligina Etkileri
Dr. Ender Saraç propolisin cilt sagligina etkisine dikkat çekerek," Arastirmacilar, propolisin yaslanma karsiti etkisini dogrulamistir. Propolisin günesten koruyucu kremler, cilt bakim kremleri gibi dogal formüllerin içinde yer aldiginda gözle görülür olumlu etkisi olacaktir"dedi.

Dr. Ender Saraç bilimsel çalismalarda propolisin anti-aging ve cildi günesin zararli UVA ve UVB isinlarina karsi koruyucu etkisi oldugunu söyledi.



Propolisin cilt hastaliklarinda iyilesme sürecine destek olarak kullanilabilecek dogal bir ürün oldugunun altini çizen Saraç,“ Dokularda görülen hücre hasarini önemli ölçüde azaltarak yara iyilesmesine ve kolajen üretimini destekleyerek doku onarimina yardimci olur”diye konustu.



"Propolisin yaslanma karsiti etkisi dogrulanmistir"

Dr. Ender Saraç, hücresel yaslanma ve hücre ölümünün önüne geçme etkisi olan propolis ile ilgili yürütülen bilimsel çalismalar hakkinda da bilgiler veren Ender Saraç, “ 2020 yilinda Güney Kore’deki Yonsei Üniversitesi’nde yapilan bilimsel çalismada, propolis desteginin günesin zararli ultraviyole isinlarina bagli olarak yasanan cilt yaslanmasi üzerine etkisi incelenmistir. Insan cilt hücreleri üzerinde yürütülen bu çalismada, cilt hücrelerine 10 gün boyunca günde bir kez ultraviyole isin ve propolis destegi verilmistir. Sonuçlar incelendiginde, propolisin cilt dokusunda kolajen yikimini engelleyen enzimin üzerinde direkt etki sagladigi ve kolajen yikiminin önüne geçerek cilt yaslanmasinin önlenmesine destek oldugu görülmüstür. Propolisin bu etkisinin içerigindeki Kafeik Asit Fenetil Ester (KAFE), kuarsetin ve apigeninin bilesenleri ile saglandigi bildirilmistir. Arastirmacilar, propolisin yaslanma karsiti etkisini dogrulamistir. Bu sebeple propolisin cilt sagligini desteklemek adina mutlaka faydalanilmasi gereken dogal bir bilesen oldugunu düsünüyorum. Günesten koruyucu kremler, cilt bakim kremleri gibi dogal formüllerin içinde yer aldiginda gözle görülür olumlu etkisi olacaktir” ifadelerine yer verdi.

"Dogal bir ari ürünü"

Gida Yüksek Mühendisi Asli Elif Tanugur Samanci, Anadolu propolisinin degerli besin bilesiminden ve cilt sagligi üzerindeki faydasina dikkat çekti. Endemik bitki zenginligine sahip olan Türkiye’nin dünyanin en büyük aricilik ülkelerinden biri olduguna vurgu yapan Samanci,” Bu endemik bitki çesitliligi de yüksek kalitede ari ürünleri elde edilmesini sagliyor. Dogru yöntem ve alt yapi ile özütlenmis saf Anadolu propolisi içeriginde en az 15 farkli türde polifenolik ile olusturan fenolik ve flavonoid bilesene paralel güçlü antioksidan gibi etki gösteren dogal bir ari ürünüdür. Bu özelligi propolisi, degerli bir gida destegi ve cilt için faydali bir ürün yapmaktadir. Propolis sivilce, akne, uçuk, iltihap, yanik, agrili yaralar, bakteriyel ve viral enfeksiyonlarda iyilesme sürecini hizlandiran bir destektir” dedi.



"Propolisten günes kremlerinde faydalanabilinir"

Son dönemde propolisin cilt sagligini destekleyici etkisiyle ilgili yürütülen çalismalarin arttigini belirten Gida Yüksek Mühendisi Samanci, “Yapilan bilimsel çalismalar, propolisin vücutta hücre hasarina yol açan serbest radikalleri temizleyici etkisi oldugunu göstermektedir. Günes isinlarina uzun süre maruz kaldigimizda, serbest radikal üretimi ve buna bagli olarak hücre hasari da artar. Propolisin bu noktada antioksidan etki göstererek hücre ölümünün önüne geçtigi ve hücresel onarimi hizlandirdigi görülmektedir. Bu noktada insan sagligi için degerli bir besin bileseni olan propolisten, günesten koruyucu kremlerin içeriginde faydalanilabilir. Özellikle dogal bitkisel yaglar ve vitaminler ile birlestiginde etkili onarim ve bakim saglayan formüller ortaya çikacaktir. Ben de bu konu ile ilgili çalismalarimi sürdürüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA