(Özel) Davul Üretimine Kadin Eli Degdi

Manisanin Turgutlu ilçesinde esinden ögrendigi davul imalatinda kendini gelistiren Aysegül Memis, 40 yillik ustalara tas çikariyor. Atölyesinde ahsabi enstrümana dönüstüren Aysegül Memis, “Enstrümana kadin eli degmesi bence farklilik olusturuyor” dedi.

(Özel) Davul Üretimine Kadin Eli Degdi
Müzik sevdalisi Murat Memis ve Aysegül Memis çiftçi, Manisa’daki atölyelerinde davul, bendir, zurna, ney, darbuka gibi birçok müzik aletini üretiyor. Çesit çesit agaçlari ve kamislari elleriyle enstrümana dönüstüren Memis çifti, pek çok Avrupa ve Arap ülkesine de müzik aleti gönderiyor. Ilk etapta esi Murat Memis’e atölyede yardimci olan 41 yasindaki Aysegül Memis, ritim aletlerini üretmede kendini gelistirdi. Yaklasik 7 yildir tüm ritim enstrümanlari kendisi üreten Aysegül Memis, özellikle davul ve bendir gibi enstrümanlarda ustasi oldu. Deri ve ahsabi birlestirerek ortaya enstrüman çikaran Aysegül Memis, ayrica süslemelerde kendisini gelistirmek için Manisa Celal Bayar Üniversitesi Geleneksel El Sanatlari Bölümünde de ögrenci oldu.

“Ritim gruplarinin tamami esime ait”

Müzik sevgisinin kendilerine aileden geldigini söyleyen Hasudem Müzikevi Isletmecisi ve Müzisyen Murat Memis, “Müzik sevgisi ve imalat olayi bizde deden gelme. Öyle bir heves içerisinde biz de büyüklerimizden gördügümüz seyleri bizler daha iyi nasil yapabilir diye ayni yoldan devam etmekteyiz. Esimin de müzige karsi ilgisi çok iyi. Ilk tanistigimizda annesinin da baglama çaldigini ögrenmistim. Çok mutlu olmustum. O da güzel baglama çalardi. Esim de müzige karsi ilgisiyle bize destek olmaya çalisti. Bakti ki yetisemiyorum, ritim aletlerinin nasil yapildigini gösterdim. Kendisi gayet de iyi bir sekilde ögrendi. Hatta beni geçti diyebilirim. Ritim gruplarinin tamami esime ait. Kendisi yapiyor. Ben de nefesli gruplari yapiyorum. Anca yetistiriyoruz” diye konustu.

Esinin kendisine büyük destek oldugunu söyleyen Murat Memis, “Sag olsun esimin çok büyük bir destegi var. Bir kadin olmasina ragmen erkek isini basarili bir sekilde yapmasi takdire sayan. Esimi gördüklerinde çok sasiriyorlar. Nerede bahsi geçse soruyorlar. Ben gündüzleri halk egitim bünyesinde görev aldigim için burada çok fazla duramiyorum. Sag olsun benim boslugumu çok güzel dolduruyor. Müsterilerimizin istedikleri tarifleri yerine getiriyor” ifadelerini kullandi.

Basta Avrupa ve Arap ülkeleri olmak üzere yurt disina da siparis gönderdiklerini söyleyen Murat Memis, “Dünyanin dört bir yanina her tarafina müzik aleti gönderiyoruz. Avusturya, Avusturalya, Almanya, Belçika, Fransa ve farkli Arap ülkelerine yapmis oldugumuz ürünlerimizi gönderiyoruz. Yurt içinde de her yöreye göre zurnalarimizi yapip gönderiyoruz” dedi.



“Enstrümana kadin eli degmesi bence farklilik olusturuyor”

Bu tarzda müzik aleti yapan baska bir kadinla tanismadigini söyleyen Aysegül Memis, “Bildigimiz kadariyla kadin yapimci olarak kendimi biliyorum baska da duymadim. Ilk baslarda çekiniyordum. Ben yapiyorum demeye çekiniyordum. Beni gören müsterilerimiz sasiriyorlar. Bazen yanima gelip beni izliyorlar. Esim kendisi müzisyen oldugu için atölyede zurna, ney, kaval yapiyor. Ayni zamanda davul, bendir gibi ritim aletlerini de yapiyordu. Ben de yardim etmek istedim. Daha sonra deneyerek baktim ki kendim yapabiliyorum. Yaklasik 7 senedir ahsabi davula dönüstürüyorum” dedi.

Isini severek yaptigini ve kendisini gelistirmeye devam ettigini belirten Aysegül Memis, “Kendi isim oldugu için severek yapiyorum. Çayimi demlerim otururum isimin basina ne yapilacaksa sakin sakin yaparim. Seviyorum da hosuma da gidiyor. Neticede çikan ürüne bakiyorum muhtesem. Sesler harika. Artik bundan sonra yaptigim ürüne ‘ne katabilirim’ diye düsünüyorum. Enstrümana kadin eli degmesi bence farklilik olusturuyor. Çünkü bazen tamir davul getiriyorlar. Baktigimda gerçekten kötü yapilmis. Kendim düzenleyerek, boyasini yenileyerek müsterilerimize teslim ediyorum. Ustasi esim oldugu için çabuk da ögrendim. Yapamadigim bir yer oldugunda ona soruyordum. Ögrenmem de 2 senemi aldim. Su anda esim de yardim etmiyor tek basima yapiyorum. Gündüz ben çalisiyorum, aksam da kendisi çalisiyor atölyede” diye konustu.

Kaynak: İHA