(Özel) Ayaz Ve Rüzgar'a 'Günes' Oldu

Büyük oglu Ayaz (10) için nöroblastom tümörüne karsi mücadele veren Günes Akovali (35), küçük oglu Rüzgar (6) için de kistik fibrozise karsi savasiyor. Günes Akovali, “Esim, çocuklarin adlarini koyarken ‘eve bir günes yeter, onlari sen isitirsin’ demisti. Ayaz ve Rüzgar için güçlü olmak zorundayim” dedi.

(Özel) Ayaz Ve Rüzgar'a 'Günes' Oldu
Izmir’de yasayan 35 yasindaki Günes Akovali, 2007’de dogan ilk bebegini henüz 13 günlükken kaybetti. 2011 yilinda Ayaz’i, 2015 yilinda da Rüzgar’i dünyaya getiren Akovali için asil sikintili süreç, küçük oglunun dogumuyla basladi.

Rüzgar 10 günlükken göbegi kanli düserken, 20 günlükken de bezinde pembe lekelere rastlandi. Uzun süren arastirmalar sonucunda oglunun nadir görülen kistik fibrozis hastasi oldugunu anlayan Günes Akovali, bu süreçte ilk bebegini de ayni hastaliktan kaybettigini ögrendi. Oglu Rüzgar’in yasam sartlarini iyilestirmek için tedavi yollarini arayan Akovali, 2018 yilinda karin agrisi ve ates sikayetleri olan büyük oglu Ayaz’a nöroblastom tümörü teshisi konulmasiyla ikinci kez sarsildi. Ogullari için iki hastalikla da mücadele eden Günes Akovali, bir yandan Ayaz’in tedavisi için mücadele verirken bir yandan da Rüzgar’in mutasyon ilaçlarinin karsilanmasi için kampanyalar yürütüyor. Rüzgar ve Ayaz’i günes gibi isitmak için savas veren anne Akovali, “Esim çocuklarin adlarini koyarken ‘eve bir günes yeter, onlari sen isitirsin’ demisti. Bu süreçte benim elbette psikolojim bozuluyor. Etrafima baktigimda saglikli çocuklar görüyorum, içim buruk oluyor ama güçlü olmak zorundayim. Güçlü durarak onlara destek veriyorum” ifadelerine yer verdi.

Biri kanser, biri kistik fibrozis

Yasadiklari süreci anlatan Akovali, “Rüzgar 10 günlükken göbegi kanli düstü. 20 günlükken bezinde pembe lekeler vardi. Hastaligin ne oldugu bulunamadi. Devamli hastanelere gittik. Bir ay kuvözde yatti. Aslinda topuk kanindan bu hastalik teshis edilebiliyor ama bizden iki kez topuk kani alinmasina ragmen teshis konulamadi. Sonra ter testine gönderildi ve teshis konuldu. Doktorlara, 2007’de dogan 13 günlük oglumun da öldügünü söyledigimde, ‘solunum yetmezliginden öldügüne göre ilk oglunuz da kistik fibrozis hastasiymis’ dediler. Büyük oglum da 2018’de karin agrisi, ateslenme sikayetleri yasiyordu. Birçok hastaneye gittik. En sonunda tümör saptandi. Iki ameliyat geçirdi. Tam iyilestigini düsünürken bir yil sonra hastalik nüksetti. Agir kemoterapilerden hafif kemoterapilere geçtik. Hastalik su an iyi seyrediyor ama mücadelemiz devam ediyor” ifadelerini kullandi.

“Bu çocuklara ‘tuzlu çocuk’ deniyor”

Oglu Rüzgar ve diger kistik fibrozis ile mücadele eden çocuklar için kampanyalar düzenlediklerini söyleyen Akovali, söyle konustu: “Bu hastalik 3 bin dogumda bir görüldügü için herkesin bildigi bir hastalik degil. Sesimizi ne kadar duyurursak o kadar önemli. Mutasyon ilaçlarimizin karsilanmasi için kampanya düzenliyoruz. Geçen süre zarfinda maalesef çocuklarimizi kaybediyoruz. Ben su anda hangi çocugumla hastaneye yatacagim konusunda endiseliyim. Bazen biri hastanedeyken biri evde oluyor, aklim kaliyor. Anne olmayan kimse bilemez. Acaba ben hastanede diger oglumlayken digeri ilaçlarini aliyor mu diye düsünüyorum. Rüzgar tuz kaybettigi için günde iki çay kasigi tuz yiyor. Tuzu ilaç gibi kullaniyor. Tuz tüketmediginde halsizlik oluyor. Bu çocuklara ‘tuzlu çocuk’ deniyor. Çok sikintili bir süreç. Ikisinin de ayri ayri ilaçlari var.”
Kaynak: İHA