'Deve Gülü' Ekmek Kapisi Oldu

Yol kenarlarinda, tarlalarda kendiliginden yetisen ve halk arasinda deve gülü çiçegi olarak bilinen hatmi çiçeginde Nisan ayinda baslayan hasat, aralik ayina kadar devam edecek. Toplanan hatmi çiçekleri temiz bezlerin üzerinde gölgede kurutulduktan sonra kilogrami 40 TL’den aktarlara satiliyor. Pek çok hastaliga sifa kaynagi oldugu bilinen deve gülü çiçegi, ilaç ve kozmetik sanayisinde de kullaniliyor.

'Deve Gülü' Ekmek Kapisi Oldu
Denizli’de yol kenarlarinda ve tarlalarda kendiliginden yetisen ve halk arasinda deve gülü çiçegi olarak bilinen hatmi çiçeginin, soguk alginligi, grip gibi pek çok hastaliga iyi geldigi belirtiliyor. Kis aylarinda vatandaslarin ragbet ettigi sifali bir bitki olan hatmi çiçegi, son zamanlarda özellikle televizyon programlarindan konusulmasinin ardindan tekrar popüler olmaya basladi.

Bazi yörelerde “Hire”, “Devegülü”, “Silindir Çiçegi”, “Gülhatmi” olarak da bilinen bu bitki, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasindan çok yillik otsu, çiçekli bir bitkidir. Beyaz, pembe, mor, sari, kirmizi çiçekleri çizgili ya da lekeli olabilir. Günesli, rüzgar almayan yerlerde iyi gelisir. Bes yildan bu yana daglardan ve kendi tarlasinda yetistirdigi hatmi çiçeklerini toplayarak geçimini saglayan Meryem Göçtü Aydemir, “Bu sene hatmi çiçeklerinin fidanini yaptik ve öksürüge iyi geliyor. Suyu kaynatarak 5 dakikada yapiliyor. Nefes açici ve astima iyi geldigi söyleniyor” dedi.



“Kurusunun kilogrami 40 TL”

Ailesi ile birlikte daglardan hatmi çiçegi toplayan Eda Nur Acar, Nisan ayinda baslayan hasadin aralik ayina kadar devam ettigini söyledi.

Tarlada dikili hatmi çiçeklerini sabah aksam topladiklarini, bos vakitlerde de ekilmeyen tarlalardan daglardan hatmi çiçegi topladiklarini anlatan Acar, “Daglarda ve bahçemize ektigimiz hatmi çiçeklerini topluyoruz. Bu sene yagis olmadigindan hatmi çiçeklerimiz az olsa da her gün sabah ve aksam olmak üzere iki kere topluyoruz. Kurutmus oldugumuz çiçekleri temiz bir bezin üzerine serip gölgede kurutarak çuvalla aktara satiyoruz. Kilosunu 40 TL’den veriyoruz. Insallah yagis olursa Nisan ayindan Aralik ayina kadar toplamamiz devam edecek. Toplanan hatmi çiçekleri temiz bezlerin üzerinde gölgede bir haftada kurutuluyor” ifadelerini kullandi.

Hatmi çiçeginin faydalari

Yüz yillardir, çesitli tedavilerde kullanilan bu sifali bitkinin pek çok saglik sorununa karsi etkili oldugu biliniyor. Özellikle kis aylarinda rastlanan ve halk arasinda "kuru öksürük" olarak adlandirilan inatçi öksürüklerle mücadelede oldukça yararli oldugu gözlemlenmis. Hatmi çiçegi, gastrit, ülser, reflü gibi mide rahatsizliklarina karsi etkili bir bitki olarak biliniyor. Enfeksiyonlara karsi iyi bir savasçi olan hatmi çiçegi, özellikle soguk alginliginda ve gripte etkili. Sakinlestirici etkisi de olan hatmi çiçegi, bünyesinde barindirdigi uçucu yaglar sayesinde çay olarak tüketildiginde uyku problemi yasayanlarda faydali oluyor. Hatmi çiçegi saglikli kalmak için yardimci olmakta ve hastaliklara karsi bagisiklik sistemini güçlendirerek vücut direncini yükseltiyor. Böbrek iltihaplarina iyi gelen bu bitki ayrica iyi bir idrar söktürücüdür. Iltihaplara karsi oldukça etkili oldugu bilinen hatmi çiçegi; prostat, sinüzit, zona, mide ve bagirsak iltihaplarina iyi geliyor
Kaynak: İHA