DEAS'la Mücadele Uluslararasi Koalisyon Bakanlar Toplantisi Sona Erdi

Italya Disisleri Bakani Luigi Di Maio: 'Kitada var olan DEAS'la baglantili terör tehditlerini tespit edip durdurabilecek, yerel ortaklarla koordineli olarak belirlenecek özel karsi önlemler gelistirmeye yönelik Afrika'ya özel çalisma grubu kurulmasini teklif ettim' ABD Disisleri Bakani Antony Blinken: 'Italya'nin girisimini güçlü bir sekilde destekliyoruz'.

Italya Disisleri Bakani Luigi Di Maio, terör örgütü DEAS'in Afrika'daki etkinligine yönelik özel çalisma grubunun kurulmasini teklif ettigini belirtirken, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken da Italya'nin önerisini desteklediklerini bildirdi.

Italya'nin ev sahipliginde ABD ile ortaklasa Roma Fuar Merkezi'nde düzenlenen ve aralarinda Türkiye de olmak üzere 80’i askin ülke ve uluslararasi organizasyondan temsilcinin bulundugu DEAS'la Mücadele Uluslararasi Koalisyonu Bakanlar Toplantisi'nin ardindan Di Maio ve Blinken ortak basin toplantisi düzenledi.

Di Maio, "DEAS, Mart 2019'da toprak kaybederek yenildi ancak zayiflamis olsa da hem Suriye hem de Irak'ta ve yeni bölgelere açilarak bir tehdit olusturmaya devam ediyor." dedi.

DEAS tehdidinin özellikle Afrika kitasinda alarm verici boyutta olduguna isaret eden Italyan bakan, "Özellikle Afrika kitasinda, özellikle Sahel'de ve ayni zamanda Kuzey Mozambik gibi Dogu Afrika bölgelerinde endise verici. Sahel'i korumak, Avrupa’yi korumak anlamina geliyor. Bu nedenle, ABD ve diger birçok ortagin destegiyle, kitada var olan DEAS'la baglantili terör tehditlerini tespit edip durdurabilecek, yerel ortaklarla koordineli olarak belirlenecek özel karsi önlemler gelistirmeye yönelik Afrika’ya özel çalisma grubu kurulmasini teklif ettim." diye konustu.

Di Maio, teröre ve özellikle DEAS'a karsi koymanin en iyi yolunun, yerel makamlari güçlendirmekten ve kalkinmadan geçtigini belirtti.

- Blinken'den Italya’nin önerisine destek

ABD Disisleri Bakani Blinken, Afrika'daki DEAS yapilanmasina yönelik bugünkü toplantida Italya’nin gündeme getirdigi girisime deginerek, "Italya'nin girisimini güçlü bir sekilde destekliyoruz. Bu özellikle önemlidir." degerlendirmesinde bulundu.

Blinken, ayrica Suriyelilere yönelik yardimlarini sürdüreceklerini ifade ederek, "Insani yardim çok önemli. Suriye'de buna ihtiyaç duyan çok sayida insan var. ABD, Suriyelilere yardim sunan topluluklara 436 milyon dolar ek yardim saglayacak." dedi.

Suriye'deki yabanci savasçilar konusunda da bütün ülkeleri daha fazla çaba göstermeye çagiran Blinken, "Yabanci savasçilar konusunda halen yapilmasi gereken isler var. Suriye'de gözaltina alinan bu savasçilarin aileleriyle birlikte sayisindan endise duyuyoruz." diye konustu.

Blinken, ABD'nin dün Suriye-Irak sinirindaki Iran yanlisi milislere yönelik hava saldirilarina iliskin bir soruya, "Dünkü eylemlerle Baskan Biden'in harekete geçmeye ve ulusal çikarlari savunmaya her zaman hazir oldugunu gösterdik, mesajin açik oldugunu umuyoruz." yanitini verdi.
Kaynak: AA