Brent Petrolün Varili 75,34 Dolar

Brent petrolün varili haftanin ilk is gününde uluslararasi piyasalarda 75,34 dolardan islem görüyor.

Cuma günü 76,21 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 75,38 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.32 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,05 düsüsle 75,34 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 74,11 dolardan alici buldu.

Petrol fiyatlarindaki kismi düsüste, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun 1 Temmuz'da gerçeklestirecegi toplantida, piyasa tahminlerinin üzerinde üretim artisina gidebilecegi beklentisi ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantlarinin yeni bir dalgaya yol açabilecegi endiseleri etkili oldu.

OPEC+ grubun agustos itibariyla uygulanacak kesinti miktarini görüsülecegi toplantida, OPEC+ ülkelerinin petrol talebi ve fiyatlarindaki toparlanma nedeniyle üretim artisina devam edilmesi noktasinda uzlasilmasi bekleniyor.

Uzmanlar, küresel petrol talebindeki kirilganliga ragmen, OPEC+ grubunun piyasanin arz ihtiyacini karsilamak için üretim artisina gidecegi görüsünde.

Grup, 1 Haziran'daki toplantisinda temmuz sonuna kadar günlük petrol üretimini kademeli olarak artirma karari almisti.

Öte yandan, küresel ekonomi ve talepteki toparlanmayla asilama çalismalarinin hiz kazanmasi petrol fiyatlarinin kademeli artisini desteklemeye devam ediyor.

Avusturya'nin baskenti Viyana'da yaklasik 3 aydir süren Kapsamli Ortak Eylem Plani olarak adlandirilan Iran Nükleer Anlasmasi'nin tam olarak uygulanmasi ve ABD'nin anlasmaya dönüsünün ele alindigi görüsmelerin netlik kazanmamasi da Iran petrolünün kisa vadede piyasalara sunulamayacagina isaret ederek fiyatlarin yukari yönlü seyrine katki sagliyor.

Brent petrolde teknik olarak 75,67 ile 76,33 dolar araliginin direnç, 75,01 ile 74,35 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA