Baskent'te Azerbaycan Evi Açildi

ANKARA – Türkiye Azerbaycan Dostluk, Is Birligi ve Dayanisma Vakfi (TADIV) bünyesinde Türkiye Azerbaycan Evi açilisi gerçeklesti. Azerbaycan Evi’nde Susa Kongre Salonu ve Karabag Okumu Salonu da yer alacak.

Baskent'te Azerbaycan Evi Açildi
Türkiye Azerbaycan Dostluk, Is Birligi ve Dayanisma Vakfi (TADIV) bünyesinde Türkiye Azerbaycan Evi açilisi dolayisiyla bir tören gerçeklestirildi.

Törende konusan Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Baskani Abdullah Eren, Ankara’da bu açilisin gerçeklesiyor olmasinin Türkiye ve Azerbaycan arasindaki iliskinin geldigi noktayi gösterdigini, son 3 yil içerisinde iki ülke arasindaki iliskilerin bu derece ilerleyebilecegini tahmin etmediklerini belirtti.

2019 yilinda Azerbaycan ile bir protokol imzaladiklarini hatirlatan Eren, “Ondan sonra da iliskilerimiz bambaska bir seyre oturdu. Öncelikle Berlin’de ve New York’ta Türkiye ve Azerbaycan diasporalarinin is birligine iliskin toplantilar düzenledik. Türkiye’nin yurtdisinda çok büyük bir diasporasi var. Avrupali Türkler var, Amerika’da, Avusturalya’ya kadar dünyanin çok farkli yerlerinde 7 milyona yakin insanimiz var. Onlarin da karsilastigi sorunlar Azerbaycan diasporasinin karsilastigi sorunlarla hemen hemen ayniydi. Bu noktada hususen de Ermenilerin kara propagandalarina karsi neler yapabiliriz diye beraber is birliginde bulunduk. Çok faydali isler yaptik” dedi.

Türkiye’de 500’e yakin Azerbaycan’dan burslu ögrenci okudugu bilgisini veren Baskan Eren Susa Beyannamesi’ne iliskin yaptigi degerlendirmede ise sunlari kaydetti:

“Türkiye’nin Azerbaycan ile arasindaki iliskilerin gelismesine katki saglarken Susa’nin azad olunmasindan sonra sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’la Azerbaycan Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev arasinda Susa’da imzalanan Susa Beyannamesi’nde de diasporalar arasinda kültürel iliskilerin, sosyal iliskilerin artirilmasina iliskin bir madde konulmasi bizi çok mutlu etti."

Azerbaycan Diaspora Komitesi Baskani Fuat Muradov ise 2019 yilinda YTB ile is birligi yaptiklarinin altini çizerek, “O yol haritasinda Azerbaycan ve Türkiye diasporalari arasinda is birligi müzakere ettik. Dünyada faaliyet gösteren Türk ve Azerbaycan dernekleri ve diasporalari arasinda is birligi basladi” diye konustu.

Açilan Azerbaycan Evi’nin tüm faaliyet gösteren diasporalara açik olacagini kaydeden Muradov, diger ülkelerin diasporalarinin buraya gelerek Azerbaycan’i tanimalarini istediklerini ifade etti.

Ayrica YTB’nin büyük isler yaptigini söyleyen Muradov, Azerbaycan ve Ermenistan arasindaki savasta YTB Baskani Eren’in Gence’ye giderek ailelerle görüsmesinin onlar için büyük destek sagladigini ifade etti.

Cumhurbaskanligi Güvenlik ve Dis Politikalar Kurulu Üyesi ve TADIV Baskani Prof. Dr. Aygün Attar da bir konusma gerçeklestirdi.

Konusmalarin ardindan Komite Baskani Muradov, eski TADIV Baskani Prof. Dr. Enver Hasanoglu’na Adana Azerbaycan Kültür ve Dayanisma Dernegi Baskani Yakup Bulut’a madalya verirken, Avukat Ferhat Azneviye’ye ise tesekkür plaketi taktim etti.
Kaynak: İHA