Ugur Okullari'ndan YKS Degerlendirmesi

Ugur Okullari Sinavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Adil Kurt: 'Bilimsel okuma becerisine sahip olan ögrenciler, TYT'de daha basarili olacaktir. AYT'de genellikle tüm dersler orta zorlukta olup sayisal ve esit agirlik ögrencileri için matematik ve Türk dili ve edebiyati, sözel ögrenciler için Türk dili ve edebiyati dersi belirleyici olacaktir' 'AYT, ögrencilerin ders kapsaminda ögrendikleri bilgileri soru içerisinde dogru kullanarak çözüme ulasmalarini degerlendiren bir sinav olarak hazirlanmistir'

Ugur Okullari Sinavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Adil Kurt, "Bilimsel okuma becerisine sahip olan ögrenciler, Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) daha basarili olacaktir. Alan Yeterlilik Testleri'nde (AYT) genellikle tüm dersler orta zorlukta olup sayisal ve esit agirlik ögrencileri için matematik ve Türk dili ve edebiyati, sözel ögrenciler için Türk dili ve edebiyati dersi belirleyici olacaktir." ifadelerini kullandi.

Ugur Okullari'ndan yapilan açiklamada, Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezince (ÖSYM) düzenlenen Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) degerlendirildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Ugur Okullari Sinavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Adil Kurt, 2021 AYT'nin, ÖSYM formatina ve Milli Egitim Bakanligi (MEB) müfredatina uygun sekilde gerçeklestirildigini belirterek, sunlari kaydetti:

"TYT'de Türkçe paragraflar geçen yillara göre daha kisa olmus fakat cevap siklarinda çeldiricilerin daha kuvvetli olmasi nedeniyle ögrenciler zorlanmistir. Bilimsel okuma becerisine sahip olan ögrenciler, TYT'de daha basarili olacaktir. Matematikte yeni nesil soru az olup ÖSYM standartlarina göre temel bilgileri sorgulayan problemlerin uzun ve zor sorunun fazla olmasi, geometride metinden modelleyerek geometriksel düsünmenin ön plana çikmasi nedeniyle matematik testi ögrencilere zor gelmis ve ögrenciler bu sorulari yetistirmekte zorlanmistir.

Sosyal bilimler testinde orta kolaylikta bilgiyi yorumlayan sorular sorulmustur. Fen bilimlerinde fizikte sorular günlük hayatla iliskilendirilmis, kimya ve biyolojide temel bilgileri yorumlayan sorulara yer verilmistir. Tüm derslerde TYT formati olan dogru okuma, dogru düsünerek yorum yapabilme ve zamani iyi kullanarak hatasiz islem yapma yeteneklerinin ölçüldügü görülmektedir."

Kurt, AYT'de genellikle tüm derslerin orta zorlukta oldugunu, sayisal ve esit agirlik ögrencileri için matematik ve Türk dili ve edebiyati, sözel ögrenciler için Türk dili ve edebiyati dersinin belirleyici olacagini bildirdi.

Sinavin, matematikte matematiksel düsünceyi sorgulayan ve yorum gerektiren, Türk dili ve edebiyatinda ise bilgi sorgulayan ancak ayni zamanda yorum becerisi gerektiren sorulardan olustugunu aktaran Kurt, genel olarak AYT'de tüm derslerde sorularin bilgiye dayali soruldugunu kaydetti.

Kurt, bu sorularin çözülebilmesi için konularin dersin formatina uygun bir sekilde ögrenilmesi gerektigini vurgulayarak, su degerlendirmelerde bulundu:

"AYT, ögrencilerin ders kapsaminda ögrendikleri bilgileri soru içerisinde dogru kullanarak çözüme ulasmalarini degerlendiren bir sinav olarak hazirlanmistir. ÖSYM, YKS sonuçlarinin 4 Agustos'ta açiklanacagini duyurdu. Sonuçlarin açiklanmasinin ardindan ögrenciler için tercih süreci baslayacak. Unutulmamalidir ki YKS bir siralama sinavidir. Bu nedenle ögrencilerin yüzdelik dilimini dikkate almalari önemlidir. Ayrica, sadece yüzdelik dilim dikkate alinarak bir tercih yapilmasini degil, ögrencilerin mutlu ve basarili olacaklari bölümleri tercih etmelerini de öneriyorum."

- "Sinavda matematik ve geometri sorularinin belirleyici olacagi düsünülmekte"

Ugur Okullari Lise Matematik Akademik Kurul Üyesi Nilda Yüksel de matematik AYT sorularinin, müfredata uygun olup geçen yildan farkli olarak çogunlukla 11. sinif ve 12. sinifta islenen tüm konulari kapsadigini bildirdi.

Yüksel, "Matematikte sekilli sorularin yaninda ögrencinin konulara ait matematiksel bilgileri bilip bilmedigi ve bu bilgiyi kullanarak islem yapabilme gücü ölçülmüstür. Ögrenciler, sorulari çözerken çok zaman kaybetmisler ve zorlanmislar. Geometri sorulari da 11. ve 12. sinif konularindan sorulmus olup analitik geometri agirlikli, bilgiyi sorgulayan ve yorum yaparak çözüme ulasmayi gerektiren sorulardan olusmustur. Sekilli sorularin az oldugu ve sorulari okuyarak sekilleri ögrencinin çizmesi gerekmistir. Bu nedenle sinavda matematik ve geometri sorularinin belirleyici olacagi düsünülmektedir." ifadelerini kullandi.

- Türk dili ve edebiyati testi

Ugur Okullari Türk Dili ve Edebiyati Akademik Kurul Üyesi Cevdet Eyüboglu ise 2021 YKS-AYT'deki 24 Türk dili ve edebiyati sorusundan 6'sinin paragraf ve anlam bilgisi, 18'inin ise edebiyat sorularindan olustugunu bildirdi.

Eyüboglu, "Bunlar, ögrencilerimizden aldigimiz duyumlardir. 2021 AYT'nin farkliligi olarak göze çarpan özellik ise sorularin büyük bir kisminda dogrudan bilgi vererek degil, ögrencilerin temel edebiyat bilgilerini kullanip parçayi yorumlayarak dogru cevaba ulasmasi istenmis. Bazi sorularin ise temel bilgiler kullanilarak çözülebilecek nitelikte oldugu duyumlari alinmistir. Bu nedenle 2021 AYT'de Türk dili ve edebiyati testi; düzenli ders çalisan, esit agirlik ya da sözel bölüm ögrencisinin rahatlikla çözebilecegi sorulardan olusmustur denilebilir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Fizik sorularinin elverdigi ölçüde tüm konulari kapsadigi söylenebilir"

Ugur Okullari Fizik Akademik Kurul Üyesi Volkan Alpay, ögrencilerden aldiklari ilk bilgiler dogrultusunda 2021 YKS'de sürpriz herhangi bir soru olmadigini, sorularin MEB'in yayinlamis oldugu kazanimlar çerçevesine bagli kalinarak hazirlandigini belirterek, sunlari kaydetti:

"AYT'de alan düzeyinde akademik bilginin yorumlanmasinin yaninda, teknolojik aletlerin uygulamalarina da yer veren sorularin oldugu görülmektedir. 11. ve 12. sinif müfredatlari tamami üzerinde dengeli bir dagilim ile sorulan sorularin bir bölümünün bilgi, yorum ve çikarim açisindan yüzeysel; az bir kisminin ise belirleyici nitelikte oldugu görülmektedir. 2021 YKS'de fizik sorularinin; elverdigi ölçüde tüm konulari kapsadigi, soru dili ve netligi ile öncüllü sorularin oraninin dogru bir planlama ile dagitildigi söylenebilir."

- "Eleyiciligi yüksek olmayan biyoloji AYT testinin zorluk derecesi orta düzeyde"

Ugur Okullari Kimya Akademik Kurul Üyesi Bedrettin Boyacigil de 2021 AYT kimya sorularindan 8'inin 11. sinif, 5'inin 12. sinif konularindan soruldugunu bildirdi.

AYT'de sorulan sorularin müfredata tamamen uyumlu oldugunu vurgulayan Boyacigil, "Sorular beklenildigi gibi ögrencinin mutlaka bilmesi gereken kazanimlari ve temel bilgileri sorguluyor. Ögrenciler, soru ifadelerinin net ve anlasilir oldugunu belirttiler. Çok iyi çalisan ögrencilerin yapabilecekleri, seçici, ayrintili, islemli sorular yaninda, bilgi düzeyi düsük olan ögrencilerin de yapabilecekleri sorulara yer verildigini anliyoruz. Iyi bir egitim alan, dogru kaynaklari kullanan, bilgi boslugu olmayan ögrencilerin basarili olduklarini düsünüyorum." ifadelerini kullandi.

Ugur Okullari Biyoloji Akademik Kurul Üyesi Asuman Kiliç ise 2021 AYT biyoloji testinde yer alan sorularin 11. ve 12. sinif müfredatini kapsadigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Biyoloji testinde yer alan 13 sorudan 7 tanesi 11. sinif, 6 tanesi 12. sinif müfredatindan sorulmustur. Soru kurgusunun klasik ÖSYM formatinda, AYT'nin uygulandigi geçmis yillarla benzer ve bilgi temelli oldugu görülmüstür. Sorularin, 11. ve 12. sinif biyoloji müfredatina ait temel kazanimlari kapsadigi; 5 tanesinin yorum düzeyinde, 8 tanesinin ise bilgi düzeyinde oldugu görülmüstür. Ögrenciler bu sene AYT biyoloji testinde çok fazla detay içermeyen ve derine inmeyen, en temel bilgi düzeyini sorgulayan sorular ile karsilasmistir. Eleyiciligi yüksek olmayan biyoloji AYT testinin zorluk derecesinin orta düzeyde oldugunu söyleyebiliriz."

- "Genel cografi bilgiye ve harita okuryazarligina sahip ögrencilerin zorlanmayacagi bir sinav"

Ugur Okullari Cografya Akademik Kurul Üyesi Davut Gürler, cografya sorularinin 11. ve 12. sinif kazanimlarina uygun sorular oldugunu aktararak, "Aldigimiz duyumlara göre tartismali bir soru gözükmemektedir. Sinavlarda dogal sistemler, küresel ortam, çevre ve toplum ile beseri sistemler ünitelerinin hepsinden soru yöneltilmistir. Genel cografi bilgiye ve harita okuryazarligina sahip ögrencilerin zorlanmayacagi bir sinav olmustur." ifadelerini kullandi.

Ugur Okullari Tarih Akademik Kurul Üyesi Zeynep Ergün de su degerlendirmelerde bulundu:

"Ögrencilerden aldigimiz duyumlara göre, Türk dili ve edebiyati-sosyal bilimler-1 ve sosyal bilimler-2 testlerindeki tarih sorularinin konu dagilimi dengeli, MEB kazanimlarina ve müfredata uygundur. Tüm sinif düzeylerinden sorular sorulmustur. Agirlikli olarak bilgi ve bilgiyi analiz etme gücünü ölçen sorulara yer verilmis olup genel olarak tarihi kavramlar, dönem bilgisi, neden-sonuç iliskisi, kronoloji bilgisini ölçen ve temel bilgilerin yorumlanmasi üzerine sorular soruldugu ifade edilmistir. Birkaç sorunun çeldiricisinin güçlü tutuldugu, bilenle bilmeyeni ayirt etmede etkili olacagi söylenmistir. Sorularda açik, net ve anlasilir bir dil kullanilmistir. Ayrica sinavda öncüllü, paragraf seklinde bilgiye dayali yorum gerektiren, kronoloji bilgisini ölçen tarzda da sorular yer almistir. Sinav, konu kapsamini bilen, düzenli çalisan, soru kökünü dogru okuyan, terim bilgisine hakim ögrencilerin yapabilecegi niteliktedir. Bazi sorularin zorluk derecesinin ortanin üstünde oldugu ifade edilmistir."

Ugur Okullari Felsefe Grubu Akademik Kurul Üyesi Gülay Ataç ise felsefe grubu sorularinin, 11. sinif MEB müfredatina uygun oldugunu vurguladi.

Felsefe sorularinin paragrafa dayanarak kavram bilgisini ve yorum gücünü ölçer nitelikte oldugunu belirten Ataç, "Psikoloji ve mantik sorularinin tümü bilgiyi ölçen kavram sorularidir. Sosyoloji sorulari ise hem bilgiyi paragrafa dayanarak yorumlamayi hem de dogrudan kavram bilgisini ölçer niteliktedir. Sorularin konu dagilimi dengeli, zorlugu orta düzeyde olup sorularin ifadesi nettir. Konulari bilen ve dikkatli okuyan ögrenciyi ayirt edecek bir sinavdir." ifadelerini kullandi.

Ugur Okullari Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Akademik Kurul Üyesi Muhammed Yasin Bekir, "2021 AYT din kültürü ve ahlak bilgisi sorulari, ögrencinin hem bilgisini hem de yorum yapabilme gücünü ölçmeye yönelik tarzda hazirlanmistir. Orta zorluk düzeyine sahip olan sorulari cevaplamak isteyen ögrencinin müfredat dahilindeki konu ve kazanimlara hakim olmasi gerekmektedir. Bu sinavda ögrencilerden sorulari dikkatli bir sekilde okuyarak bilgiyi analiz etmesi ve yorumlamasi istenmistir." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA