Mezopotamya Marka Oluyor

Türkiye’nin destinasyon odakli ilk bölgesel markasi "Mezopotamya" oluyor. Güneydogu Anadolu Bölgesindeki tüm illeri bütüncül bir yaklasimla markalastiracak olan projenin tanitimini Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy ile Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank yapti.

Mezopotamya Marka Oluyor
GAP Bölgesi turizm odakli tanitim ve markalasma projesi ile bölgedeki bütün illerin bütüncül bir yaklasimla markalastirilarak sürdürülebilir bir turizm destinasyonu amaçlaniyor. GAP Bölge Kalkinma Idaresi, Dicle Kalkinma Ajansi, Karacadag Kalkinma Ajansi ve Ipekyolu Kalkinma Ajansi isbirliginde hayata geçirilecek olan projeyle Güneydogu Anadolu Bölgesinin Kültürel mirasini turizme kazandirmasi hedefleniyor. Dünyanin en büyük turizm destinasyonlarindan biri olacak proje kapsaminda bölgedeki 9 ilin kültürel degerlerinin yansitildigi bir logo hazirlandi. Mezopotamya’nin bir bölge olmaktan çok bir marka olarak konumlandirilmasi için çalismalar yürütülecek. En büyük hedef ise Mezopotamya’yi dünyada mutlaka görülmesi gereken yerler listesine ekleyerek turizmin gelismesine uygun bir zemin hazirlamak.

Mezopotamya her yönüyle zengin bir yapiya sahip”

Sanliurfa Arkeoloji Müzesindeki tanitim programinda konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, "Güneydogu Anadolu Bölgemizin essiz turizm potansiyelini tüm dünyaya tanitmak için olusturdugumuz Mezopotamya markasinin tanitim programinda sizlerle bir arada bulunmaktan büyük beri memnuniyet duyuyorum. Iki gündür farkli toplantilar ve açilislar vesilesiyle bölge illerimizde bulunmaktayim. Her gelisimizde bu topraklarin tasidigi ruhu sonuna kadar hissediyoruz. Dogasindan insanina, tarihinden geleneklerine kadar dünyanin en özgün cografyasina sahip olmak gerçekten büyük bir sans. Mezopotamya ismiyle müsemma bu topraklar, tarihin her döneminde insanlari kendisine çekmis ve sayisiz medeniyete ev sahipligi yapmis kadim bir bölge. Bir baska deyisle “Medeniyetlerin Besigi”. Nitekim tarihin ilerleyisinde ilk kilometre taslari bu bölgede dösenmeye basladi.

Bu destansi topraklar ilk tarimsal faaliyetlerin baslamasina, ilk sehirlerin kurulmasina taniklik etti. Insanoglu ilk yazilarini burada yazdi, tarihini burada ögrendi. Evet iste bu zengin geçmis, sayisiz kültürel ve dogal varlik insanligin ortak mirasi olarak daha fazla ilgiyi hak ediyor. Önemli arkeolojik alanlar, geleneksel ve özgün mimari, birçok inanca ait dini mekanlar, el sanatlari ve zengin yöre mutfagi, bölgenin modern zaman seyyahlarina sundugu güzelliklerden yalnizca bazilari. Bölgedeki gezip görülecek yerleri sadece saymaya kalktiginizda bile liste o kadar uzayip gidiyor ki, inanin böyle bir miras için ne kadar sükretsek az. Zeugma Antik Kenti, Diyarbakir Surlari ve Sur Içi, Nemrut Dagi, kazilarla açiga çikarilan ve tarihin baslangiç noktasi Göbeklitepe, yeryüzünde tevhit inancina rehberlik eden peygamberlerimizin türbeleri, Hiristiyanligin ilk dönemlerine taniklik eden en eski kiliseler ve daha niceleri. Tabi buram buram tarih kokan topraklarimizda, mutfaklarimiz da buram buram lezzet kokuyor. Simdi her bir ilimizin ve hatta ilçemizin damak çatlatan lezzetlerini de siralayip sizleri aciktirmak istemiyorum” dedi.



"Mezopotamya markamizi olusturduk"

Kendine özgü güzelliklerinin anlatmakla bitiremeyecek bu kadim topraklari, dünyanin sayili turizm destinasyonlari arasina sokmak için kollari sivadiklarini söyleyen Bakan Varank, “Kültür ve Turizm Bakanligimiz ile bugün tanitimini yaptigimiz Türkiye’nin destinasyon odakli ilk turizm markasini, yani Mezopotamya markamizi olusturduk. Bu sayede, kültürel ve dogal mirasi koruyarak, Mezopotamya’yi global bir marka haline getirip insanlarin zihnine kazimak, daha çok insanin buralari ziyaret ederek unutulmaz anilar biriktirmesini saglamak istiyoruz ve böylece turizm gelirlerini artirmayi, yeni istihdam olanaklari ortaya çikarmayi ve kalkinmanin hizlanmasini amaçliyoruz. Yerel kalkinmanin hamisi olan bakanligimiza bagli Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü, GAP Bölge Kalkinma Idaresi ve ajanslarimizla Türkiye’nin bu turizm atagina omuz vermekten büyük gurur duyuyoruz” seklinde konustu.



"Uzun vadeli stratejik bir is"

Turizm alaninda marka olustururken parametrelerin daha önemli oldugunu belirten Bakan Varank, “Bildiginiz üzere global bir marka olusturmak pek çok parametreyi bir arada düsünmeyi gerektiren, uzun vadeli, stratejik bir is. Ürün ya da hizmetin kalitesi, onu kime ne sekilde sundugunuz, müsterilerle nasil iletisim kurdugunuz markalasma sürecinin temel belirleyicileri. Tabi konu turizm alaninda bir marka olusturmak olunca bu parametreler çok daha önemli hale geliyor. Çünkü bir anlamda ülkeniz için kurumsal bir kimlik olusturuyorsunuz. Biz de GAP Idaresi ve kalkinma ajanslarimiz ile markalasma hususunun tüm yönlerini kapsayan profesyonel bir bakis açisi gelistirdik. Projede ülkemizin turizm potansiyelini daha bütüncül bir yaklasimla ele aliyoruz. Il düzeyinde yürütülen küçük çapli bagimsiz çalismalar yerine, tüm cografyayi kapsayan turizm gelisim koridorlarini bir destinasyon yaklasimi ile planliyoruz. Buna yönelik olarak, bölge kalkinma idaremiz ve ajanslarimiz güç birligi yapti ve 9 ilimizde yürütülen çalismalari koordine eden çati yapi görevini üstlendi” dedi.

2014 yilinda baslayan ve 15 milyon Lira bütçesi olan markalasma projesinin kapsaminda çok önemli islere imza attiklarini söyleyen Bakan Varank, “Saha çalismalarindan topladigimiz verilerle tematik kent içi ve bölge rotalarini belirledik. Belirlenen bu rotalar, olusturdugumuz web sitesi ve mobil uygulamaya aktarildi. Türkçe ve Ingilizce sosyal medya hesaplari olusturuldu. Mezopotamya’daki etkinlik, deneyim, gastronomi ve konaklama noktalarinin interaktif haritasini, 35 kent rotasini, 9 tematik rota ve seyahate dair ipuçlarini içeren bir web sitesi olusturduk. www.mezopotamya.travel adresinden erisilebilen sitede su anda öncelikle Türkçe ve Ingilizce içerikler sunuluyor. Insallah kisa süre içerisinde Almanca, Rusça ve Çince içerikler de yer alacak. Bu içeriklere mobil cihazlarindan ulasmak isteyenler Mezopotamya Gezi Rehberini uygulama magazalarindan indirebilirler. Ayrica, web sitesi ve uygulamadaki içeriklerimizi her geçen gün daha da zenginlestiriyoruz. Mezopotamya markamizin tanitim çalismalarinda kullanilacak hikayelerin ve filmlerin çekimlerini büyük oranda bitirdik. Bunun yaninda, Mezopotamya markasinin uluslararasi ve ulusal medya görünürlügünü ve bilinirligini artiracak, bölgenin avantajlarini ön plana çikaracak faaliyetler yürütecegiz. Yurtiçi ve yurtdisi menseili birçok gazete, dergi, Televizyon, internet ve billboardlarda Mezopotamya destinasyonunun tanitimini yapacagiz. Gazeteci, turizm dergisi yazari ve sosyal medya elçilerinden olusan heyetleri buraya davet edip yerinde tanitim çalismalari yapacagiz. Önemli kültür ve turizm merkezlerini ziyaret eden heyetlere Mezopotamya markasinin sahip oldugu güzellikler hakkinda bilgilendirme yapacagiz. Bu sayede daha çok kisinin bu destansi topraklarla bag kurmasini saglayacagiz. Sunu çok iyi biliyoruz. En iyi tanitim, gezisinden, tatilinden mutlu dönen insanlar sayesinde yapilir.Bu bölgeyi ziyaret edip de etkilenmeyecek kimse yok. O yüzden özellikle bölgedeki isletmelerimize, esnafimiza da çok önemli roller düstügünün altini çizmek istiyorum“ dedi.



"2014-2021 yillari arasinda GAP idaresi ile yürütülen 22 projeye toplam 51 milyon Lira destek sagladik"

Bölgedeki ajanslarin turizm altyapisini gelistirmeye yönelik çok olumlu projeler gerçeklestirdigini söyleyen Bakan Varank, Mezopotamya markasinin esasinda, GAP Bölgesi Turizm Master Planinda öngörülen uzun vadeli stratejinin bir parçasi oldugunu belirtti.

Bakan Varank, “Bu markalasma projesinin rolünü pasta üzerine konan çilege benzetirsek herhalde yanlis olmaz. Ya da silliki üstündeki kaymak da diyebilirim, ev sahipligi hatrina Urfa’ya biraz pozitif ayrimcilik yapabiliriz bence. O çilegi koyana kadar pastanin yapimi için de çok ugrasmaniz gerekir. Bugüne kadar, GAP Idaremiz ve bölgede faaliyet gösteren 3 ajansimiz ile turizm alt yapisini gelistirmeye yönelik çok önemli projeler gerçeklestirdik. 2014-2021 yillari arasinda GAP idaresi ile yürütülen 22 projeye toplam 51 milyon Lira destek sagladik. Dicle, Ipekyolu ve Karacadag Kalkinma Ajanslarimiz da son 11 yilda, turizm sektöründen gelen 300 projeye yaklasik 222 milyon lira mali kaynak sagladi. Bakanligimizca uyguladigimiz Cazibe Merkezleri Destekleme Programi kapsaminda ise 82 milyon lira degerinde farkli yatirimlari bölge illerimize kazandirdik. Restorasyon, yeni müzeler, çevre düzenlemesi, ulasim altyapisinin iyilestirilmesi ve yenilikçi turizm platformlarinin kurulmasi gibi birçok konuyu kapsayan bu projeler, bölgenin dogal ve kültürel degerlerinin turizme kazandirilmasina ciddi katkilar sundu. Bunun yaninda bölgede turizm alaninda yapilan özel sektör yatirimlarini da tesvik sistemimiz araciligiyla destekliyoruz. 2003 yilindan bu yana, yeme içme ve konaklama sektörlerindeki 231 yatirim projesi için tesvik belgesi düzenledik. Bu belgelerde öngörülen yatirim tutari 2,3 Milyar Lira, istihdam ise yaklasik 8 bin 500 kisi oldu” ifadelerine yer verdi.

"Bizim temel vizyonumuz, daha dengeli ve topyekün kalkinmis bir Türkiye olusturmak"

AK Parti hükümeti döneminde bölgesel kalkinma yaklasimini temel bir politika alani olarak belirlediklerini belirten Bakan Varank, “Bizim temel vizyonumuz, daha dengeli ve topyekün kalkinmis bir Türkiye olusturmak. Bu vizyonu gerçeklestirmek için de bölgelerimizin sahip oldugu potansiyelleri azami düzeyde degerlendirerek rekabetçiliklerini gelistiriyoruz. Güneydogu Anadolu bölgemiz turizmde oldugu gibi sanayinin diger birçok alaninda da büyük firsatlari barindiriyor. Bakanlik olarak hepsini tespit edip gelistirmek ve desteklemek ana önceligimiz. Bakin sadece son 3 günde Hatay, Gaziantep ve Sanliurfa ziyaretlerimizde açilisini yaptigimiz tesisleri inanin suan say deseniz sayamam. Tabi sadece GAP bölgesinin degil tüm bölgelerimizin potansiyelini harekete geçirmeyi hedefliyoruz. Kalkinma ajanslarimiz ve bölge kalkinma idarelerimiz araciligiyla sayisiz planlama ve analiz çalismasi yapiyor, destek programlari uyguluyor, tanitim ve koordinasyon faaliyetleri yürütüyoruz. 26 kalkinma ajansimiz bugüne kadar kamu kurumlarinin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluslarinin toplam 23 binden fazla projesine 11 milyar liraya ulasan destek sagladi. Bölge Kalkinma Idarelerimizin de sulama, bitkisel üretim, hayvancilik, kirsal kalkinma, enerji, kültür, turizm, sosyal içerme ve diger alanlarda sagladigi destek miktari yaklasik 6 milyar liraya ulasti. Önümüzdeki dönemde de ülkemizin kalkinma perspektifi ve uzun vadeli hedeflerini dikkate alarak, üretim, istihdam ve yüksek katma degeri saglayacak yenilikçi yatirimlari desteklemeye devam edecegiz. Bacasiz sanayi olarak da adlandirilan turizm sektörü sahip oldugu ileri-geri baglantilar ve cari açigimizin azaltilmasindaki kritik rolü nedeniyle ekonomimiz açisindan büyük bir öneme sahip. Sektörde yapilan bir birim yatirim, ekonomiye misliyle katma deger olarak geri dönüyor. Iste bugün tanitimini yaptigimiz Mezopotamya markasi ile Türkiye, turizmde çok önemli bir siçramayi daha gerçeklestirecek. Bu nedenle ben basta Kültür ve Turizm Bakanligi olmak üzere GAP Bölge Kalkinma Idaresi ile Dicle, Ipekyolu ve Karacadag kalkinma ajanslarimizi gerçeklestirdikleri bu önemli proje dolayisiyla tekrar tebrik ediyorum. Mezopotamya markasinin ülkemize hayirli ve ugurlu olmasini temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.

"Mezopotamya bu topraklarin bilgesi ve hafizasi"

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy ise, "Tarihi, kültürü ve cografi yapisiyla dünyanin en zengin ve özgün vatanina sahibiz. Bu essiz mirasa Türk milletinin medeniyet unsurlarinin da eklenmesiyle her ayrintisi ön plana çikarilmayi hak eden, farkli alanlarda, birçok çesitlilik barindiran muazzam bir potansiyel olusmustur. Dogasindan iklim çesitliligine, mutfak kültüründen el sanatlarina, mimariden arkeolojik kalintilara turizmde çogu ülkeye biri ya da ikisi nasip olan varliklarin tamami Türkiye’de mevcuttur. Bu gerçegin farkinda olarak her bölgeyi ve sehirlerimizi kendi farkliliklari ve sahip olduklari turizm unsurlari ile ön plana çikarmayi, turizmi istisnasiz ülkemizin tamamina yaymayi temel hedefimiz olarak belirledik. Nereden bakip hangi yönüyle ele alirsaniz alin bu topraklarin söyleyecek nice sözü, insanlikla paylasacagi essiz bir birikimi var. Mezopotamya ise adeta bu topraklarin bilgesi ve hafizasi olarak ilk kulak vermemiz, gözlerimizi çevirmemiz gereken yer. Biz de bakanlik olarak öyle yaptik ve bu bölgeye turizm ile kültür-sanat basliklarinda yapilanlari, bundan sonra neler yapabilecegimizi masaya yatirdik” dedi.



"Mezopotamya Türkiye’nin sahip oldugu turizm çesitliligini yansitiyor"

Mezopotamya’da bulunan illerin Türkiye’nin sahip oldugu turizm çesitliligini yansittigini belirten Bakan Ersoy, “GAP Bölgesi Turizm Odakli Tanitim ve Markalasma Projesine dahil olan Adiyaman, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Sanliurfa ve Sirnak illerini kapsayan bölge Türkiye’nin sahip oldugu turizm çesitliligini yansitmaktadir. Bu sehirlerin tasidigi potansiyel sayesinde bölgenin doga, kültür, inanç, gastronomi turizmi ile eko ve termal turizm alanlarinda gelistirilmesi mümkündür. Öte yandan bu sehirlerimiz, sahip olduklari kültür varliklari ile de büyük deger tasimaktadir. Restorasyon, müze ve ören yeri uygulama çalismalari kapsaminda söz konusu sehirlerimizde bugüne kadar 130’dan fazla proje ve uygulama isi tamamlanmistir. Bu 9 ilimizde 611 tasinmaz kültür varligina 18 buçuk milyon liranin üzerinde proje ve uygulama yardimi yapilmis, çevre düzenlemesi ve altyapi uygulamalari için ise yaklasik 152 milyon lira ödenek gönderilmistir. Hasankeyf’ten Halfeti’ye, Midyat’tan Çermik Kaplicalari ve Egil’e, Zeugma’dan Balikligöl ve Viransehir’e, Göbeklitepe’den Nemrut’a, sadece genel bir bakisla yorumlarsak bile insanlik medeniyetinin kökleri ve inancin manevi mirasi bütün görkemi ve derinligi ile karsimizda duruyor. Bunlara sahip çikmali, korumali ve en dogru sekilde ülkemizin ve insanligin faydasina sunmaliyiz. Bunu basarmak için bölgeye karsi bir farkindalik olusturmak, barindirdigi zenginligin bilinirligini artirmak zorundayiz. Bu noktada devreye Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansimiz kisa adiyla TGA girmektedir. Bu sehirlerimizle ilgili yapilanlara ve planlananlara kisaca deginmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

"Cercle prodüksiyonunun ikincisi Adiyaman’da yapilacak"

Cercle prodüksiyonunun ikincisinin Adiyaman’da yapilacagini söyleyen Bakan Ersoy, ”Bogazkere üzümüne ev sahipligi yapan Diyarbakir’i, aylik ortalama 6 milyon ziyaretçisi olan ve 10 farkli dilde içerik sundugumuz GoTürkiye platformunda “vineyard” rotalarina ekledik. Ayrica Kral Yolu güzergahinda Zerzevan Kalesi’nden baslayarak bir bisiklet yolu projesi üzerine çalismalar yapiyoruz. Yine Zerzevan Kalesi’nden baslayan yürüyüs yolunun altyapisi tamamlandiktan sonra hizla tanitimini yapacagiz. Ülkemizde ilki Kapadokya’da yapilan ve Youtube’da 9 ayda 13 milyondan fazla izlenme rakamina ulasan Cercle prodüksiyonunun ikincisi 14 Haziran’da Adiyaman Nemrut’ta yapildi. Nemrut’un Avrupa Birligi Projesi kapsamindaki tanitim faaliyetleri dogrultusunda planlanan uluslararasi bir festival de TGA’nin tüm platformlarinda tanitilacak.Batman özelinde ise Hasankeyf’in Arkeopark’a tasinmasi sonrasinda tanitim planlari hazirlanacak. Hasankeyf’teki Doga ve Su Sporlari altyapi çalismalari tamamlandiginda da goturkiye.com’a ait tüm platformlarda tanitimi yapilacak ve rotalara eklenecek. Lezzet Rotasi kapsaminda Gaziantep’te 6 farkli ülkeden 19 influencer agirladik. Gaziantep - Halfeti - Rum Kale - Göbeklitepe - Sanliurfa - Harran rotasini GoTürkiye’de paylastik. Gaziantep’teki kongre turizminin potansiyelini yasatmak amaciyla da sehrimizi “Meeting” rotalarina ekledik. Kilis Tava ve Cennet Çamuru gibi Kilis’e has cografi isaretli ürünlerin tüm platformlarda tanitimini yapacagiz. Berlin’den ödülle dönmüs Kilis Zeytinyaginin dünyaca ünlü bir marka haline gelebilmesi için de çalisma yürütecegiz. Mardin - Midyat inanç rotasini GoTürkiye platformuna ekledik. Diger yandan dünyaca ünlü Sef Ebru Baybara Demir ile Mardin’in yerel üreticiye ve halka dokunan sürdürülebilir yerel tarim ve gastronomi konseptini, sosyal gastronomi rotalarini turistlerin deneyimleyebilecegi bir kurgu üzerinde çalisiliyor. Ayrica Matiate Yeralti Magaralari’nin kazi ve altyapi çalismalari bittikten sonra influencer destegiyle tanitimlarini saglayacagiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin cazibe merkezlerini destekleme projesi kapsaminda Dicle Kalkinma Ajansi’nin organize ettigi Mardin’deki Tarihi Çarsilari Canlandirma Projesi bittiginde bölgede yine influencer ve tanitim çalismalari yapacagiz. Siirt Botan Vadisi Milli Parki’ndaki parasütçülük, rafting ve su sporlarini, spor ve macera rotalarina ekleyecek, tanitimini yapacagiz. Sanliurfa’da Birecik - Harran - Sogmatar - Göbeklitepe güzergahlarinda yürüyüs ve bisiklet rotalari tasarimlari üzerine çalisiyoruz. Yuvacali’dan baslayan Harran’da sona eren Hz. Ibrahim inanç rotasi, Urfa’daki “Peygamberler Rotasi” ile Sanliurfa - Harran - Göbeklitepe - Karahantepe - Nevali Çori noktalarini kapsayan "Insanligin Dogusu" rotasi GoTürkiye platformuna eklendi. Halfeti’yi de sakin sehir anlamina gelen “Cittaslow” rotalarina ekledik. Bütün bunlarin yaninda Göbeklitepe’deki balon turizmi ile ilgili tanitim faaliyetleri de titizlikle planlanacak. 7Sirnak’da bilim ve teknoloji, arkeoloji, kent ve etnografya müzelerinden olusacak olan El Cezeri müze kompleksinin yapimi tamamlandiginda tanitim faaliyetlerine influencer programlariyla destek verilecek. Zümrüt Kaplicalari da saglik turizmi kapsaminda ilgili rotalara eklenecek” diye konustu.



"Simdi yarinin tarihine yön verme, medeniyette yeni sayfalar açma vaktidir"

Bölge ve sehirler zengin olunca yapilacaklarin, planlamalarin ve projelerin listesi de uzadigini söyleyen Bakan Ersoy, “Insallah her birini adim adim en dogru ve basarili sekilde hayata geçirecek ve bu topraklara kültür-turizm noktasinda yeni bir kimlik kazandiracagiz. Bu hedeflere dogru ilerlerken, ayni ideal ve amaçlarla bir turizm ve markalasma çalismasinin yapiliyor olmasinin çok degerli oldugunu ve büyük önem tasidigini düsünüyorum. Eylem planindan uygulama asamasina, saha arastirmalarindan dijital platformlarin kullanimina ve saglanan güçlü is birlikleri ile hayata geçirilen projelere kadar gösterilen hassasiyet ve titizligi tebrik ediyorum. GAP Bölgesi Turizm Odakli Tanitim ve Markalasma Projesi için basta Bakanimiz Mustafa Varank’a ve onun nezdinde GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanliginin bütün yönetici ve çalisanlarina tesekkür ediyorum. Ilk fikrin ortaya atilmasindan bugüne emegiyle, destegiyle bu projede yer alan herkesi kutluyorum. Tarih bu topraklarda yazilmaya basladi, insan medeniyeti burada filizlenip kök saldi. Simdi yarinin tarihine yön verme, medeniyette yeni sayfalar açma vaktidir. Insallah bu topraklar ve cennet vatanimiz bir kez daha bunun merkezi, insanimiz ise yine mimari olacaktir. Buna duydugum sarsilmaz inançla projenin hayirli olmasini diliyor, hepinize saygilar sunuyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA