KKTC'nin Yerli PCR Tani Ve Varyant Analiz Kiti Kullanima Hazir

Yakin Dogu Üniversitesi’nin gelistirdigi KKTC’nin yerli PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti, 1 saat içinde COVID-19 tanisi ile birlikte SARS-CoV-2’nin Ingiltere, Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan varyantlarini da ayni anda saptayabiliyor.

KKTC'nin Yerli PCR Tani Ve Varyant Analiz Kiti Kullanima Hazir
Yakin Dogu Üniversitesi bilim insanlari tarafindan tasarlanip gelistirilen PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti, bütün testleri basariyla geçerek güvenilirliligini kanitladi. SARS-CoV-2’nin neden oldugu COVID-19 hastaligini tespit etmek için gelistirilen PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti, bir saatten az bir sürede SARS-CoV-2 varligini belirlerken ayni zamanda yaygin olarak bilinen Alfa (Ingiltere), Beta (Güney Afrika), Gama (Brezilya) ve Delta (Hindistan) varyantlarinin tiplemesini de yapabiliyor.

Tamamen Yakin Dogu Üniversitesi bilim insanlari tarafindan tasarlanan SARS-CoV-2 PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti, ilk etapta KKTC’nin yurt disindan ithal ettigi test kitlerine alternatif olusturmayi hedefliyor.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Saglik Bakanligi’ndan gerekli onay ve izinlerin almasinin ardindan KKTC’nin yerli PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti’nin kullanima sunulmasi bekleniyor.

Karsilastirmali testlerde yüzde 100 basari sagladi

PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti’nin Ar-Ge ve tasarim süreci Subat ayinda tamamlanmisti. Sürdürülen optimizasyon çalismalari da tamamlanan kitin güvenlik ve hassasiyet testleri de tamamlanarak üretime hazir hale getirildi.

Üniversitenin laboratuvarlarinda güvenirlilik, hassasiyet ve duyarliliginin ölçülmesi için birçok karsilastirmali teste tabi tutulan KKTC’nin yerli PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti’nin sonuçlari, su anda piyasada kullanilan ticari kitlerin sonuçlariyla da dogrulandi. Farkli kitlerle yapilan karsilastirmali analizlerin sonucunda gelistirilen kitin yüzde 100 hassasiyet ve duyarlilikla çalistigi belirlendi.

Prof. Dr. Irfan Suat Günsel: "Ilk önceligimiz ülkemizin yurt disindan ithal ettigi kitlere güçlü bir yerli alternatif olusturmak"

Yakin Dogu Olusumu Mütevelli Heyeti Baskani Prof. Dr. Irfan Suat Günsel, gelistirdikleri PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti’nin su anda dünya genelinde ticari olarak kullanilan kitler arasinda en kapsamli varyant analiz kiti oldugunu söyledi.

Prof. Dr. Günsel, “Kendi arastirma laboratuvarlarimizda tasarladigimiz PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti ile 1 saat gibi kisa bir sürede hizli, güvenli ve yüzde 100 hassasiyetle sonuç alabiliyoruz. COVID-19’la mücadelede KKTC’nin yerli PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti’ni üreterek, ülkemize hizmet etmek bizim için büyük bir gurur” ifadesini kullandi.

Saglik Bakanligi’ndan gerekli onaylarin alinmasi ile birlikte kullanilmaya baslanacagini ifade eden Prof. Dr. Irfan Suat Günsel, “Ilk önceligimiz ülkemizin yurt disindan ithal ettigi kitlere güçlü bir yerli alternatif olusturmak. Ikinci adimda, gelistirdigimiz PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti’ni basta Türkiye olmak üzere yurt disinda da kullanima sunmak istiyoruz” dedi.



Prof. Dr. Tamer Sanlidag: "Bir saatten az bir sürede varyant analizi de dahil, COVID-19’u tespit edecek tüm sonuçlara ulasiyoruz"

Yakin Dogu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Sanlidag ise, “Gelistirdigimiz kit, bir saatten az bir sürede varyant analizi de dahil, COVID-19’u tespit edecek tüm sonuçlari veriyor” ifadesini kullandi. Avrupa ve Birlesik Krallik’in SARS-CoV-2’nin Hindistan (Delta) varyantinin etkisi altina girmeye basladigini hatirlatan Prof. Dr. Tamer Sanlidag, “SARS-CoV-2’nin varyant analizlerinin hizli bir sekilde yapilabilmesi COVID-19’la mücadelenin seyrini belirleyecek temel faktörlerden biri. Bu nedenle bilim insanlarimiz ile tasarladigimiz PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti’ni, COVID-19 tanisi ile birlikte bütün dünyada yayilan dört ana varyanti da tespit edebilecek sekilde gelistirdik. Yakin Dogu Üniversitesi PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti bu yönüyle dünyada önde gelen test kitleri arasinda yer aliyor” açiklamasini yapti.

Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören: “Yüzde 100’lük bir dogruluk oranina sahip”

Yakin Dogu Üniversitesi COVID-19 PCR Tani Laboratuvari Sorumlularindan Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören gelistirdikleri yerli PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti’nin tüm dogrulama ve validasyonlardan geçtigini söyleyerek, bütün dünyada kullanilan ticari test kitlerinin sonuçlariyla da karsilastirdiklarini ve yüzde 100’lük bir dogruluk orani saptadiklarini ifade etti.

Doç. Dr. Ergören, Ar-Ge’sinden tasarimina kadar bütün süreçlerini Yakin Dogu Üniversitesi bünyesinde gerçeklestirilen test kitinin KKTC’nin önemli bir ihtiyacini karsilayacagini vurguladi.
Kaynak: İHA