KKTC'de Covid-19 Test Kiti Gelistirildi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Yakin Dogu Üniversitesi’nin gelistirdigi yerli PCR tani ve varyant analiz kitinin tüm testlerden basari ile geçtigi ve bir saat içinde Covid-19 tanisi koydugu belirtildi.

KKTC'de Covid-19 Test Kiti Gelistirildi
Yakin Dogu Üniversitesi’nden yapilan yazili açiklamada, KKTC bilim adamlari tarafindan tasarlanip gelistirilen PCR tani ve varyant analiz kitinin bütün testleri basariyla geçerek güvenilirligini kanitladigi belirtildi. Açiklamada Covid-19 hastaligini tespit etmek için gelistirilen PCR tani ve varyant analiz kinin bir saatten az bir sürede virüsü tespit ettigi, ayni zamanda yaygin olarak bilinen Alfa (Ingiltere), Beta (Güney Afrika), Gama (Brezilya) ve Delta (Hindistan) varyantlarinin tespit edebildigi kaydedildi. Tamamen KKTC Yakin Dogu Üniversitesi’ndeki uzmanlar tarafindan tasarlanan SARS-CoV-2 PCR tani ve varyant analiz kitinin üretilmesinin amacinin öncelikle KKTC’nin disa bagimliliginin önüne geçmek oldugu açiklandi. Yakin Dogu Üniversitesi’nin KKTC Saglik Bakanligindan gerekli onay ve izinlerin almasinin ardindan yerli PCR tani ve varyant analiz kitinin kullanima sunulmasi bekleniyor.

Karsilastirmali testlerde yüzde 100 basari saglandi

Yakin Dogu Üniversitesi bilim adamlarinin uzun süredir üzerinde çalistigi PCR tani ve varyant analiz kitinin Ar-Ge ve tasarim süreci subat ayinda tamamlanmisti. Sürdürülen optimizasyon çalismalari da tamamlanan kitin güvenlik ve hassasiyet testleri de tamamlanarak üretime hazir hale getirildi.

Yakin Dogu Üniversitesi laboratuvarlarinda güvenirlilik, hassasiyet ve duyarliliginin ölçülmesi için birçok karsilastirmali teste tabi tutulan KKTC’nin yerli test kitinin sonuçlari, su anda piyasada kullanilan ticari kitlerin sonuçlariyla da dogrulandi. Farkli kitlerle yapilan karsilastirmali analizlerin sonucunda gelistirilen kitin yüzde 100 hassasiyet ve duyarlilikla çalistigi belirlendi.

Yakin Dogu Olusumu Mütevelli Heyeti Baskani Prof. Dr. Irfan Suat Günsel, gelistirdikleri PCR tani ve varyant analiz kitinin su anda dünya genelinde ticari olarak kullanilan kitler arasinda en kapsamli varyant analiz kiti oldugunu söyledi.

Prof. Dr. Günsel, “Kendi arastirma laboratuvarlarimizda tasarladigimiz PCR tani ve varyant analiz kiti ile 1 saat gibi kisa bir sürede hizli, güvenli ve yüzde 100 hassasiyetle sonuç alabiliyoruz. Covid-19’la mücadelede KKTC’nin yerli PCR tani ve varyant analiz kitini üreterek, ülkemize hizmet etmek bizim için büyük bir gurur” ifadesini kullandi.

Yakin Dogu Üniversitesi PCR tani ve varyant analiz kitinin Saglik Bakanligi’ndan gerekli onaylarin alinmasi ile birlikte kullanilmaya baslanacagini ifade eden Günsel, “Ilk önceligimiz ülkemizin yurt disindan ithal ettigi kitlere güçlü bir yerli alternatif olusturmak. Ikinci adimda gelistirdigimiz PCR tani ve varyant analiz kitini basta Türkiye olmak üzere yurt disinda da kullanima sunmak istiyoruz” dedi.

Yakin Dogu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Sanlidag ise yaptigi açiklamada, “Gelistirdigimiz kit, bir saatten az bir sürede varyant analizi de dahil, Covid-19’u tespit edecek tüm sonuçlari veriyor” ifadesini kullandi. Avrupa ve Birlesik Krallik’in SARS-CoV-2’nin Hindistan (Delta) varyantinin etkisi altina girmeye basladigini hatirlatan Prof. Dr. Sanlidag, “SARS-CoV-2’nin varyant analizlerinin hizli bir sekilde yapilabilmesi Covid-19’la mücadelenin seyrini belirleyecek temel faktörlerden biri. Bu nedenle Yakin Dogu Üniversitesi bünyesinde bilim insanlarimiz ile tasarladigimiz PCR tani ve varyant analiz kitini, Covid-19 tanisi ile birlikte bütün dünyada yayilan dört ana varyanti da tespit edebilecek sekilde gelistirdik. Yakin Dogu Üniversitesi PCR tani ve varyant analiz kiti bu yönüyle dünyada önde gelen test kitleri arasinda yer aliyor” açiklamasini yapti.

Yakin Dogu Üniversitesi Covid-19 PCR Tani Laboratuvari sorumlularindan Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, gelistirdikleri yerli kitin tüm dogrulama ve validasyonlardan geçtigini söyleyerek, bütün dünyada kullanilan ticari test kitlerinin sonuçlariyla da karsilastirdiklarini ve yüzde 100’lük bir dogruluk orani saptadiklarini ifade etti.

Doç. Dr. Ergören, Ar-Ge’sinden tasarimina kadar bütün süreçleri Yakin Dogu Üniversitesi bünyesinde gerçeklestirilen test kitinin KKTC’nin önemli bir ihtiyacini karsilayacagini vurguladi.
Kaynak: İHA