Iran Petrol Bakani Zengene, Petrol Sektöründe Çalisan Isçilerin Maaslarinda Iyilesme Yapilacagini Söyledi

Petrol sektöründeki grev, 8 eyalette 60'tan fazla sirkete yayildi.

Iran Petrol Bakani Bijen Namdar Zengene, maaslarinin iyilestirilmesiyle greve giden petrol sektöründe çalisan isçilerin maaslarinda iyilestirme yapilacagini belirtti.

Iran devlet televizyonuna göre, Zengene, ülke genelinde greve giden petrol sektörü çalisanlarinin greviyle ilgili Iran Meclisi Enerji Komisyonunun olaganüstü toplantisi sonrasi konuya iliskin açiklamada bulundu.

Zengene, "Yürüttügümüz çalismalarin, petrol sektörü çalisanlarinin temmuz maaslarinda yansimasini görmeleri için elimizden geleni yapacagiz." dedi.

Petrol sektöründe resmi çalisanlarin taleplerinin karsilanmasi için 2021 bütçesinde degisiklik yapilmasi gerektigini dile getiren Zengene, sözlesmeli isçiler için böyle bir degisiklige lüzum olmadigini kaydetti.

- Greve katilim artiyor

Dünyanin en büyük dogal gaz sahalarindan Güney Pars gaz sahalarindaki büyük rafinerilerde ve petrol projelerinde çalisan binlerce isçinin, grev dalgasina katildigi belirtildi.

Yerel kaynaklardan alinan bilgiye göre, petrol isçileri arasinda çalisma ve yasam kosullarinin iyilestirilmesi talebiyle 19 Haziran'da Busehr eyaletine bagli Aseluye kentindeki enerji tesisinde baslayan protesto ve grev dalgasina su ana kadar Huzistan, Hürmüzgan, Tahran, Isfahan, Bati Azerbaycan, Kirman, ve Ilam eyaletlerindeki 60'tan fazla sirkette çalisan binlerce petrol isçisi katildi.

"1400 Kampanyasi" olarak adlandirilan grevde petrol sektöründe çalisan sözlesmeli isçiler, maaslarinin en az 12 milyon tümen (yaklasik 500 dolar) olmasini ve sosyal haklarinin iyilestirilmesini talep ederken, taseron sistemini, ücretlerin geç ödenmesini, düsük ücretleri, is güvenliginin olmamasini, kötü çalisma ve yasam kosullarini protesto ediyor.

Iran'da 2018 yili rakamlarina göre, Ulusal Iran Petrol Sirketi, Ulusal Iran Gaz Sirketi, Ulusal Iran Petrol Rafineri Sirketi ve dagitim sirketlerinde toplam 6 bin 249 kisi çalisiyor. Bu rakamin yaklasik üçte ikisi (4 bin 197 kisi), taseron firmalar araciligiyla sözlesmeli olarak çalisiyor.
Kaynak: AA